måndag 5 februari 2007

Sladd!

Äntligen fick jag upp min dator på internet. Det har tagit ungefär 50 försök och tillslut fick jag låna en sladd i receptionen. Då tog det bara sju försök till.

dagen har varit lång och varm. Väldigt varm. Till och med Tanzanierna tycker att det är varmt.

Men jag börjar med inlägget som jag skrev i word igår - för att inte totalt spatta ur när uppkopplingen inte fungerade.

Här kommer det:

Vi träffar UMATI – RFSUs motsvarighet i Tanzania. Chefen Walter mötte oss redan igår på flygplatsen. Men då var vi slut efter att ha rest i 20 timmar. Idag får vi dragningen om resten av veckan.

Idag hälsar Walter med ett tanzaniskt handslag. Jag försöker hänga på. Han är välklädd och vi är svettiga. Flera från UMATI kommer för att träffa oss.

Han berättar om landet och situationen när det gäller sexuell och reproduktiva hälsa.

Bara 16 procent använder moderna preventivmetoder. Skillnaden mellan stad och land är stor. Traditionella metoder används fortfarande. Vi frågar hur de ser ut.
- Vi kommer från tre stammar, säger han och pekar på Feliciter, marknads och informationschef, och Cuthbert som jobbar med ett av projekten vi ska besöka. Alla använder olika metoder. En är att knyta ett rep runt midjan på kvinnan.
- Det ska vara ett särskild sorts rep, inte vilket som helst, förtydligar han när han ser våra reaktioner. Men han förklarar inte närmare.

Tanzania har en omvänd befolkningspyramid jämfört med Sverige. 44,2 procent av tanzanierna är mellan 0-14 år. Men så många är smittade med HIV/AIDS. Flest unga.

Det är svårt med statistik kring HIV. Många vill inte berätta – det är stigmatiserande. Men en stor del av de som kan arbeta i landet finns inte längre, det finns en stor grupp med föräldralösa. HIV leder till fattigdom som leder till HIV.
- Det är en ond cirkel, förklarar Walter.

UMATI har mycket att göra.

Aborter är tillåtet om det är fara för kvinnans liv. Ungefär 100 000 aborter om året utförs illegalt. Ingreppen sker utanför sjukvården men många måste söka hjälp hos sjukvården efteråt. Straffet för att utföra en illegal abort är minst sju års fängelse.

Den nya given är att involvera män i familjeplanerande. UMATI försöker särskilt nå unga män.
- If you want to bend a fish, you have to do it when it is fresh! förklarar Cuthbert. Gamla fiskar är stela och går av.

Och apropå ingenting, Hans Linde fyller år idag men han mörkade det ända tills middagen. Vi firade honom med en skål. det kändes sorgligt men han kommer att fira när han kommer hem har han lovat.

Inga kommentarer: