torsdag 29 juli 2010

Almost famous

Svenskan skriver om att lokala politiker i Stockholm är relativt okända. Jodå. Det är säkert sant att Stockholmsväljarna har mer koll på nationella politiker, särskilt eftersom vår lokalpolitik nästan alltid blir nationell politik. Det ingår liksom i konceptet. På stadens hemsida under rubriken politik och demokrati finns till och med direktlänkar till regeringen och riksdagen.

Stockholm påverkar den nationella politiken. Och är högst levande i debatten. Antagligen har ingen annan stadsgata i hela Sverige varit uppe för debatt i kammaren förutom Hornsgatan. Insamlingsmålet för matavfall har nog också varit uppe om jag inte minns fel. Ehm, och Stockholms läns landsting debatteras också då och då i kammaren. Av olika skäl såklart, en del är nog Filippatekniska.

Svenska politiker är rätt okända som huvudregel. Det kan tolkas som ett friskhetstecken - politiken handlar mest om partiet och inte enbart om personerna.

Enklaste sättet att bli en känd politiker är att vara med i någon skandal, inte att bara jobba. Eller att få ett toppost.

Mest känd i Stockholm är en fd minister som haft inte mindre än två lokala kampanjer som handlar om henne. Jag vet fortfarande inte vilka frågor hon driver förutom att hon blev överkörd om förbifarten men känner igen hennes ansikte ordentligt. Vi har ju debatterat flera gånger, senast i Almedalen på temat: Hur orkar vi.

Näst kändast är en Mp-politiker som varit i medierna på grund av en skandal med taxi- och telefonkvitton. Sen kommer finansborgarrådet Sten Nordin som inte suttit en hel mandatperiod och inte heller kandiderade till posten som finansborgarråd. Och dessutom är partierna är mer än gruppledaren. Borgarråden Ulla Hamilton och Kristina Alvendal är nog hyfsat kända.

Det är ju att ta i att kalla en enkät med hundra människors svar för ett hot mot demokratin och påstå att stan styrs i det tysta.

Du hittar handlingar på webben, annonser för fullmäktige i de stora dagstidningarna, öppna frågestunder på Stadsdelsnämnder och på min tid radiosändes fullmäktige. Rådssaleko sammanfattar fullmäktige. Kolla Insyn.

Och en grej till, håller faktiskt med S-Peter i en sak, de har ju glömt länet. Nu sitter många lokala borgmästera och kommunstyrelseordföranden och kokar. 

Och för övrigt tycker jag att bilden på Per Ankersjö (C) är svår. Vet inte om jag i ett allmänt blindtest känt igen honom på den. Han är snyggare i verkligheten.

Känner mig lite defensiv av det hela, någonstans skorrar vinklingen av artikeln falskt, personlig namnkunnighet är inte målet med en politisk gärning.

Inga kommentarer: