söndag 31 januari 2010

Partiledardebatt i agenda

Partiledardebatten är ganska fartfylld. Fredrik är bra. Han är tydlig. Ansvar och engagemang. Herregud, det är supervecka och massor av debatter. Det handlar om att debattera, inte bara en ström av monologer och budskap.

Sen finns det en del övertramp eller desperation.
Lars Ohly tar upp ett exempel med en vänsterpartist som tydligen avlidit i cancer men som ville leva för att byta regering om jag hörde rätt.

Mona Sahlin kallade nyss Jan Björklund för "stridstuppen". Tänk om han kallat henne något liknande?

Peter Eriksson talar högt. Väldigt högt.

Debattledningen funkar sådär. Det pratas i mun på varandra.
- Nu hade jag ordet Peter, säger Maud och talar bra om kvinnors företagande. Lars Ohly sänker debattempot och talar om jämlikhet. Då tar det fart.
- Säg till alla kvinnor som du höjer skatten för, med 1500-1700 kronor i månaden att det ökar deras frihet. De kommer inte att tro dig, säger Maud.
- Jag känner mig trygg här att stå och lyssna till Peter och Lars, säger Mona Sahlin och förklarar att hon kommer lagstifta om att kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyrelser.

Debattörerna måste snärta till sig. Faktiskt, alla partier. Kortare och rakare svar är bättre även om tv-programmet Agenda har en tvåtimmars debatt. Precis innan avbrottet för Aktuellt svarade både Lars Ohly och Göran Hägglund både rappt och tydligt.

Snyggt när Mona Sahlin säger att Fredrik har mycket klokskap när han talar om jämställdhet i burkadebatten. Kvoteringsfrågan kommer upp och moderaterna föreslår inte kvotering i bolagsstyrelser nu men debatten fortsätter i partiet.

- Jag känner inte igen det här från ditt parti, säger en av programledarna.
- Det är poängen. Man får förändra sig, svarar Fredrik.

Inga kommentarer: