söndag 24 februari 2008

Bra början - ingen planekonomi

Kollar av blogosfären. Hittar Peter J som undrar om jag är övergiven och att jag inte uppdaterar ordentligt därför.

Nejdå. Ingen ko på isen.

För att möta sakfrågan:
  • Beredningen står nära det Fredrik säger. Vi säger att vi i första hand vill genomföra breda och likformiga styrmedel, som skatt på koldioxid och handel med utsläppsrätter, men att det ibland är motiverat med avsteg från detta.
  • Dessutom har vi i beredningen inte haft tid och möjlighet att utreda alla förslagen som vi skriver om. Det är vi tydliga med i den text som kommer den fjärde mars då vi slutlevererar. Det framgick nog inte på presskonferensen och absolut inte i mediarapporteringen.
  • Inför en proposition behövs mer utredning så att vi vet kostnader och effekter av saker som ska föreslås - allt annat är oseriöst.
  • Och vi i beredningen är tydliga med att allt som nämns i beredningens text inte ska genomföras direkt och att politiken behöver utvärderas vartefter.
  • Vi moderater tycker att skattepengar ska användas effektivt, vi ska spara mest koldioxid för pengarna.

Sammanfattningsvis: Det är otroligt svårt att göra politik som håller till 2020 när man inte tror på planekonomi. Det här är en bra början. Nu jobbar vi vidare.

Så. Ibland är det svårt att hitta tid för bloggningen. Men det har ju blivit lite inlägg på bland annat temat tåg sen Peters inlägg. Så nu skrev jag det här för att vara tydlig. För det är säkert fler som undrar. (Och jag vill inte bli medlem i Expressen för att få lägga det här som kommentar hos Peter.)

2 kommentarer:

Peter sa...

Hej Sofia!
Tråkigt att du inte vill registrera dig på Expressen, det har många fördelar!
Därför har jag lagt in länk till dig från min blogg.
Och vrider diskussionen lite till.

Det är ju bra att statsministern bara säger det klimatberedningen menar. Det gör mig mer lugn över beredningens resultat...

Och ko på isen ska vi väl inte ha, en ko släpper ju ut lika mycket växthusgaser som tre normalbilar - helt obeskattat! :-)

Peter J Olsson

Fia sa...

Hej, hej!Tack för bra svar. Och det är fler som är inne på ko-spåret. Uppdrag granskning undersöker det, enligt rykten...