fredag 29 februari 2008

Vad har LRF, Malmös fordon 2005 och Sd gemensamt?

Jo, siffran 164 000. För två av tre i allafall.

164 000 är antalet enskilda medlemmar i LRF.
164 000 är antalet som fordon fanns registrerade i Malmö i december 2005.
164 000 är till och med fler än antalet människor som röstade på Sverigedemokraterna, 162 463.

Men viktigast är att på ett år (okt 2006 – okt 2007) har 164 000 fler människor har kommit ur utanförskapet tack vare alliansens politik.

Lika som... blommor

Nu när båda mp-språkrören har ändrat sig och gillar EU så har de varit en del i media.

Peter Eriksson blev till exempel intervjuad i tv framför en stämningsfull bild av en äng med maskrosor i närbild. Kameravinkeln visar Peters huvud och snett bakom en ungefär lika stor, ljus och fluffig utblommad maskros. De var lika. Nu kan jag inte se honom igen utan att tänka på det.

torsdag 28 februari 2008

Överallt & närsomhelst

Idag var jag inte inne i kontoret i riksdagshusen utan jobbade hemifrån. När arbetsplatsen är hemma blir det multimediaarbete.

Arbetsdagen smetas ut över tid. I morse innan sju kom första sms:en. Och nyss har jag svarat på mail. Däremellan har det varit mail, databaser, telefonsamtal och post. Plus nya fjärrvärmelagen i pappersformat.

onsdag 27 februari 2008

Välkommen till Europa

Idag kan vi läsa om hur ett av Miljöpartiets språkrör har ändrat sig och tycker att EU är bra och att det ska användas, inte avskaffas.

Så roligt. Klart att EU är vår mest effektiva miljöorganisation.

Nu är det bara ett till språkrör och ett helt litet parti som ska ändra åsikt innan Mp kan börja jobba internationellt med miljöfrågorna.

Panelhöna igen


Kom nyss från en paneldebatt hos Naturskyddsföreningen. Intressant grupp, Jens från vänstern som sitter i Europarlamentet, Andreas vår miljöminister, John från Naturskyddsföreningens europeiska gren som är holländsk och bor i Belgien och jag.

Som inledning fick vi prata en stund om vad vi tycker är viktigt inför det svenska ordförandeskapet. Jens talade om köttskatt och biobränslen. Jag valde att prata om greatest hits, vad vi redan gjort bra och en del om framtiden.

Andreas talade om vad han förväntar sig och våra utmaningar. Vi samarbetar bra. Och senast i går frågade en journalist om vi inte hade en schism på gång mellan C & M. Nädå.

Vi var hela spannet från höger till vänster.
- Men det är inte så viktigt för oss, säger Mikael Karsson ordförande för Naturskyddsföreningen. Bara politiken ger rätt effekter bryr de sig inte om vilka som styr.
Uppdaterat: De snälla Tomas och Eva Lena på pressavdelningen hos Andreas skickade precis över en bild också!

måndag 25 februari 2008

Konst eller pant?

Miljöpartiet har lämnat in motion till riksdagen om att lägga pant på cigarettfimpar. Tror de har pratat om tuggummi också i nedskräpningsdebatten.

Hur som helst så finns det människor som inte tror på stora statliga program eller lagförbud. I en annan del av världen försöker konsten inspirera till att vika små fina pappersblommor till tuggummit för att minska nedskräpningen.

Det handlar om hur vi ser på världen. Diametralt olika tydligen.

Inte i EU eller före -97

EU-kommissionen vill ha mer nya och roliga livsmedel. Därför kommer nu en förordning om nya livsmedel, det går ut på att det ska bli enklare att få nya livsmedel godkända utan att göra livsmedelssäkerheten sämre. Alltså en enklare och bättre godkännandeprocedur för mat.

Sverige är Sverige så vi viker inte en tum från försiktighetsprincipen men vi gillar att regelkrånglet minskar.

Det har inget att göra med genförbättrade råvaror utan mer saker som görs av alger och sånt här , som cantaloupekaviar och andra otippade former av mat. Tänk på coola El Bulli.

Fast maskineriet tar tid. Under rubriken fackuttryck/termer finns definitionen av nya livsmedel, det är livsmedel som inte konsumerats inom EU före den 15 maj 1997. I förordningen betyder uttrycket nya livsmedel produkter som produceras på nytt sätt, som att isoleras ur svampar och växter eller djur. Eller "livsmedel som konsumerats vart som helst i världen utom i EU".

Klimatblomma

Miljöstyrningsrådet har fått ett EU-uppdrag att ta fram en märkning så att kunder som vill köpa varor med mindre klimatpåverkan ska kunna göra det. Rådet är så ordentliga. Här skriver de om det och här ligger hela projektbeskrivningen.

Syndikalister härjar

Edvin skriver om hur syndikalisterna beter sig tre kvarter från riksdagshusen. Nyttigt att läsa. Kommentarerna också.

IT-elände

Riksdagen har IT-problem. Jag kommer inte åt min mail. Servern svarar inte. Just nu är det galghumoristiskt att servrarna har namn efter nordiska gudar. Ymer svarar inte. Och inte Oden heller. Typiskt.

Men internetupkopplingen funkar från kontoret så jag omvärldsbevakar, läser papperspost när nätet segar och kommenterar på bloggar.

Ett inlägg om mig var roligt. Det var en person som bloggar som ett litet troll som kallade mig "övermaga". Och gjorde en rätt ful tolkning av moderatpolitik. Sånt är trist. Nu har jag gjort ett snabbt inlägg där om förvaltarskapstanken och vår syn på ansvar.

söndag 24 februari 2008

Bra början - ingen planekonomi

Kollar av blogosfären. Hittar Peter J som undrar om jag är övergiven och att jag inte uppdaterar ordentligt därför.

Nejdå. Ingen ko på isen.

För att möta sakfrågan:
  • Beredningen står nära det Fredrik säger. Vi säger att vi i första hand vill genomföra breda och likformiga styrmedel, som skatt på koldioxid och handel med utsläppsrätter, men att det ibland är motiverat med avsteg från detta.
  • Dessutom har vi i beredningen inte haft tid och möjlighet att utreda alla förslagen som vi skriver om. Det är vi tydliga med i den text som kommer den fjärde mars då vi slutlevererar. Det framgick nog inte på presskonferensen och absolut inte i mediarapporteringen.
  • Inför en proposition behövs mer utredning så att vi vet kostnader och effekter av saker som ska föreslås - allt annat är oseriöst.
  • Och vi i beredningen är tydliga med att allt som nämns i beredningens text inte ska genomföras direkt och att politiken behöver utvärderas vartefter.
  • Vi moderater tycker att skattepengar ska användas effektivt, vi ska spara mest koldioxid för pengarna.

Sammanfattningsvis: Det är otroligt svårt att göra politik som håller till 2020 när man inte tror på planekonomi. Det här är en bra början. Nu jobbar vi vidare.

Så. Ibland är det svårt att hitta tid för bloggningen. Men det har ju blivit lite inlägg på bland annat temat tåg sen Peters inlägg. Så nu skrev jag det här för att vara tydlig. För det är säkert fler som undrar. (Och jag vill inte bli medlem i Expressen för att få lägga det här som kommentar hos Peter.)

Bloggronden i SvD

Idag är inlägget om riksdagshusets gym och pool citerat i Svenskan i deras bloggrond. Kul.

Tror det är rätt att faktiskt beskriva arbetsplatsen riksdagen här i bloggen. Den är speciell. Eftersom jag har hållit på med politik i åtta år i Stockholms stad och även i MUF innan det så trodde jag att jag hade koll på hur det skulle vara i riksdagen. Det var fel. Fetfel.

Bilden i tidningen är precis från början av min riksdagstid. Det märks eftersom den är tagen på mitt kontor innan det fylldes med papper och jag har runda kinder, alltså innan jag stressat så mycket, och jag har också en hyfsat nyklippt frisyr där. Ja, mycket har hänt rent personligt sen hösten 2006.

Om studio 1

Programmet spelas faktiskt in i studio sju.

Det visste ni nog inte.

Jag stjäl tillbaka min tid

I fredags eftermiddag åkte halva Miljö- och jordbruksutskottet till Brasilien. Men det fanns inte någon möjlighet för mig att följa med. Det är viktigare att leverera politik här, just nu.

Andra halvan av utskottet har redan varit i Kina. Så det blir ingen utskottslångresa för mig.

Den här veckan har jag en hel del att göra. Det är för mycket som tryckts undan när klimatberedningen dragit ut på tiden. I torsdags när jag precis avbokat resan ringde Mikael från Naturskyddsföreningen och frågade - med kort varsel - om jag kan vara med på ett seminarium om en vecka.
- Ja visst, svarar jag. Den här veckan har jag inte ett enda möte inbokat. Jag skulle varit på resa. Vi smsade igår och antagligen ska jag prata EU-miljöpolitik i en kvart på engelska.

Så fort gick det att boka in en förmiddag. Sanningen är att jag är en tidsoptimist. Men nu bokar jag inte in ett enda möte till förrän efter påsk. Nu ska jag äga min tid bättre.

fredag 22 februari 2008

Studio 1

Nyss ringde Sveriges Radio. Studio 1 och vill prata tåg med mig och Peter Eriksson från Miljöpartiet. Lite efter fem kan ni lyssna!

Trainspotting

Igår eftermiddag var jag på min farmors syster Sonjas begravning. Sonja var som en extrafarmor till mig när jag var liten, systrarna var lika men ändå olika. Sonja var mer konstnärlig medan min farmor är praktisk.

Sonja var sjuk mot slutet men vi kommer att sakna henne.

När inlandsbanan kopplades ihop 1932 stod Sonja uppe på podiet tillsammans med några till flickor och det finns på film. Min praktiska farmor ville inte vara med och lämna blommor så hon finns inte på film.

Deras pappa var rallare, stenarbetare och arbetade med inlandsbanan. Men också med muren utanför Saltsjöbadens Grand Hotel.

När jag kommer hem så ringer telefonen. Det är ekot.
- Stör jag? undrar journalisten Olof Sjölander.
- Jag kommer just från en begravning, vad gäller det?
Han vill göra en intervju och frågar om jag finns i riksdagen. Men vi tar det på telefon. Han vill veta vad jag tycker om Fredriks uttalande om att vi inte satsar massivt på tåg just nu i den här budgeten. Klart att det är rätt, en jättestor infrastruktursatsning är inte enkel och inte billig. Men Sveriges största nöt att knäcka är just transporterna som måste bli mer kolsnåla.

Jag förklarar att beredningen just är en beredning som tagit fram många förslag, som alla måste vägas mot varandra. Vi har inte kunnat göra kostnads- och effektanalyser. Jag är moderat och vill att skattepengar ska användas så effektivt som möjligt. Han frågar mycket om järnvägssatsningen och jag förklarar att det är ett förslag och det ger effekt fram till 2050 och att det ska vara klart till 2020 är optimistiskt. Men huvudlinjen är att styrmedel ska vara breda och likformiga. Och sen finns en stark politisk enigheten om att tåg är bra.
- Vi har en politisk situation där alla partier gillar tåg, förklarar jag.
- Gillar du tåg?
- Ja, jag gillar tåg, svarar jag och tänker på min familj. En del av svensk tåghistoria.

Vi avslutar intervjun när Olof Sjölander säger att han är nöjd. Då har jag svarat på ungefär samma fråga många gånger. Vi får se vad det blir av det här.

onsdag 20 februari 2008

Smygfilmar

Just det. Tv3 laddar för ett program om att riksdagsledmöter inte är sjuka så ofta.

De har tydligen sagt att de gör ett livsstilsprogram för att kunna filma danskursen som hålls kvällstid. Och de har filmat i gymmet. Bra. Då kan jag se på tv hur det där stället ser ut. Törs inte gå dit.

Det finns en liten pool i huset också. Har ännu inte varit där heller. Känns olustigt med baddräktsmomentet på ett ställe där det finns människor som jag ska jobba med. Och vet alla riksdagsmän verkligen om att små speedos inte funkar?

Ratta rätt

Snart har vi möte med styrgruppen för utvecklingen av den moderata miljöpolitiken. Och det ska bli så kul.

Skönt med redigt framåtsyftande jobb ett tag när jag slitit med de mer oglammiga sidorna av politiken.

På pressavdelningen


Sebastian bär sin IT-hatt.
- Jag har den på när jag jobbar med data.

Vem är en gräsrot?

Det har varit full rulle nu efter att klimatberedningen levererat rubrikerna.
- Hej klimat-Sofia, sa min kollega Ola imorse när vi möttes på frukostmöte om Östersjön, arrangerad av Baltic Sea 2020.

Debatten igår morse i P1 morgon hamnade i P3:s nyheter och rullade hela dagen. En engagerad debattör föreslog individuella CO2-konton. Det är inte realistiskt och den brittiska rapporten hans resonemang bygger på är rätt rejält sågad. För det blir spännande politiska frågor som måste avgöras i ett sånt totalitärt system, är det rättvist att alla får exakt lika mycket? Vad är ett barn värt? Hur påverkar en funktionsnedsättning din tilldelning. Är det bara den privata konsumtionen som påverkas eller även det vi arbetar med?

En intressant fråga är ju vem han företräder. Inte de mytiska gräsrötterna i alla fall. Mera sig själv.

Sen utskott och lunchmöte och innan det hann jag kasta ut Finn i blogosfären.

Sen hade jag en dragning om klimatberedningen på mötet med den moderata riksdagsgruppen. I förrgår hade jag en timmes varsel innan presskonferensen i Rosenbad. Börjar bli luttrad och rätt ostressad över att behöva förklara långa komplicerade saker på väldigt kort tid.

Och så hann jag förbi avtackningen av Cattis som börjar på landstinget. Åh, vad vi kommer sakna henne.

tisdag 19 februari 2008

måndag 18 februari 2008

Efterspel

Nätet fylls av analys i ledare som publiceras lite i förtid.

Svd säger att det var för billigt för S, V och Mp att hoppa av. Min analys är fortfarande att det gått politik i det här. Miljöpartiet har ingen anledning att gå med på regeringens klimatpolitik, då gör de sig själva onödiga. Och Socialdemokraterna hänger bara på.

Andra har varit snabba att förstå att det är fel att tävla i procent och att det viktigaste är att det händer - inte var det händer.

Pressklipp om överbud

Från presskonferensen kom det viktiga jag sa faktiskt fram.

– Jag tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt och uppfattar det lite som att det gick politik i detta. Vi låg rätt nära varandra, säger Sofia Arkelsten som är moderaternas representant i klimatberedningen.
– Jag är livrädd för att det ska bli något slags överbudspolitik - att den bästa miljöpolitikern är den som vågar säga den högsta siffran, säger Sofia Arkelsten.

Det rapporterar Ekot.

Bensin & dieselskatt

Klimatpolitikens syfte är inte att öka skattetrycket. En tid hade jag parlamentarisk majoritet för den meningen men till slut ville S, V och Mp inte ha kvar den texten. En stor fråga som klimatberedningen pratat mycket om är förslaget från Energimyndigheten och naturvårdsverket som kom i somras om en höjning av bensinpriset med 70 öre.

Vi har utgått från hur många ton koldioxid som vi behöver sänka våra utsläpp med och efter många diskussioner blev sluttexten så här:

Beredningen finner att ett lämpligt ytterligare steg är en minskning av koldioxidutsläppen med 0,6 Mton per år. Detta kan åstadkommas genom en prisökning som vid dagens oljepris och växelkurs innebär en ökning på bensin och diesel med 70 öre per liter jämfört med dagens prisnivåer. Vid en höjning av skatten på drivmedel behöver hänsyn samtidigt tas till de negativa fördelningseffekter som kan uppstå.

Alltså, en redig konsekvensbeskrivning behövs. Och det som ordförande Hans inte tog upp under den snabba presentationen är åtgärderna som balanserar en höjning av bensinskatt.
  1. Skatten på bensin och diesel måste höjas för att minska utsläppen och ett första steg har vi tagit i och med klimatskattepaketet i förra budgeten där reseavdraget och jobbskatteavdraget balanserade skattehöjningen. Men det är planekonomi att välja en siffra - som 70 öre - utan att veta vad effekten blir för människor.
  2. Andelen bättre, mer effektiva bilar och olika typer av miljöbilar har ökat och de drar mindre bensin och kostar alltså mindre att köra. Miljöbilsbonusen är en succé. Men det tar tid innan förmånsbilar kommer ut på marknaden.
  3. Då blir det ännu viktigare att vi föreslår en koldioxiddifferentierad fordonsskatt. Det betyder att fordonsskatten för bilar med lägre utsläpp sänks, det motsvarar i beredningens beräkningar en sänkning av dieselbilarnas skatt med 500 till 1000 kronor om året. Vi föreslår också en översyn av reseavdraget och förmånsbeskattningen för bilar.
  4. Till allt detta kommer att staten får in pengar från styrmedel som avgifter och skatter och får då utrymme för både reformer och skattesänkningar. Men eftersom vi inte öronmärker pengar så kan inte beredningen säga exakt vart pengarna ska gå. En bra moderat grundregel är högre skatt på det som är dåligt som utsläpp och miljöförstöring och lägre skatt på det som är bra: arbete.

För vi behöver sänka en skatt när vi höjer en annan - annars ökar det totala skattetrycket.

Klimatberedningen 1.0

Idag släpptes klimatberedningens greatest hits, en sammanfattning och målformuleringen till 2020. Den fjärde mars levereras de 300 sidor plus bilagor som beredningen under 15 möten kommit fram till.

Trots att det är så många internationella processer på gång så har vi lyckats hitta ett gemensamt mål, vi landar i en siffra på 38 procent, då räknar vi med åtgärder vi gör i andra länder och alla utsläpp som sker i Sverige men omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter. Men vi är medvetna om att klimatpolitiken måste utvärderas och utvecklas hela tiden.

Tyvärr nådde vi inte någon bred politisk enighet. Mot det står ett förslag som vi ännu inte fått se, men det har sagts vara 40 procent reduktion i Sverige där inget som görs utomlands får räknas med och utsläppen i handeln med utsläppsrätter tänks bort.

Det är modigt att sätta ett sånt högt mål utan underlag och utan att veta vad effekterna blir för människorna i Sverige och människor utomlands. Och vad effekterna blir för miljö, jobb, basindustri och allt annat som vi ansvarar för.

Kom just från presskonferensen. Den gick ut på att ordförande Hans presenterade förslagen lite kort. Alliansen var där. Sen blev det frågor. Fick kasta mig fram i talarstolen. Etern var liksom upptagen.

En fråga som dyker upp är vad beredningen anser om kärnkraft. Själv har jag ett tydligt mandat från stämman att kärnkraften ska utvecklas fast jag väljer att hedra den politiska överenskommelse som alliansen gjort att vänta tills nästa mandatperiod med att fatta beslut om detta.

söndag 17 februari 2008

Tv8 i kväll

Nu har jag precis promenerat hem från tv8 och programmet Wolodarski som spelats in för att sändas ikväll.

Första delen i programmet är ett samtal med Maria Wetterstrand och mig. Programmet heter "Skilda världar - gemensamma klimatmål". Underbart, vilken såpaklang.

Första frågan handlar om opinionsläget enligt en undersökning i Svd imorse. Fast förra veckan såg det bra ut i DN. Svarade inte särskilt bra på den frågan. Jag kan ju inte sitta och spekulera om varför svenska folket alltid är i opposition.

Sen pratar vi klimat. Då blir det roligare.

En annan rolig sak är att Peter Wolodarski är så lik Daniel Kolm. Hittar inte bilder till en riktig lika-som-bär just nu.

Dagens sydsvenskan

En rejäl artikel om de gröna moderaterna idag i Sydsvenskan. "Moderat ska göra blått grönast"

Rätt ok skrivet men lite surt beskrivet och jag vet inte varför denna journalist måste skriva så nedlåtande om mig. Han vill verkligen beskriva mig som fnittrig. Trist. Och han skriver lite uppfostrande om vad jag bör tänka på om jag skojar om att jag är från Stockholm. Undrar om han gjort det mot någon som Östros, har hört att han också kan vara rolig och skoja.

En av politikens sanningar, att vi mäts på hur vi uppfattas har tolkats till "Eller som hon säger själv: det viktiga är inte hur politiken utformas, utan hur den uppfattas."

Ja, ja.

Huvudbudskapet är att det händer mycket. Och det framgår i artikeln.

Uppdaterat: Min klippa till politisk sekreterare Ida kom förbi med pressklippet. Det är en enorm artikel. Men på nätet är inte underrubrikerna med. Nu ser jag att papperstidningen har en underrubrik blivit lite fel. Istället för "förorenaren betalar" så står det "förloraren betalar".

lördag 16 februari 2008

My name is Jonah

Städar mail. Hela Miljö- och jordbruksutskottet har fått ett mail från en engagerad person med uppfinningar som är bra för miljön.

Min favorit som han föreslår är jättestora u-båtar som ska användas för transporter. Mer miljövänligt än flyg och tydligen mindre energikrävande än båtar som går uppepå vattnet. De lånar sin form från andra varelser som är formade av Gud eller av naturen, uppfinnaren verkar lite liberal i den frågan och vill inte sätta ned foten. Och den form som då fungerar på dessa enorma u-båtar är, enligt mailets text och en illustration med bilder från internet: en delfin. Eller möjligtvis en val.

fredag 15 februari 2008

In Sweden we have a colour system...

... for the subway, förklarar Percy Nilegård i en film på facebook från Marco. Det är kosmiskt när Percy förklarar vad färgerna står för:
- Grön linje är för obskyra bohemer med tvivelaktigt miljöpatos utan någon som helst förankring i verkligheten.

Sen försöker han åka blå linje till Danderyd.

Mes

Ibland är jag en sån tjej. Eller en Stefan Edberg. Han är känd för att koncentrera sig på felen, så även om 99,9 procent var bra så funderar han på det sista.

Igår kväll snurrade intervjun om sjukdagarna i mitt huvud. Varför sa jag inte ifrån tydligare? Ja, jag var sjuk men jag jobbade. Däremot hade jag inga möten inbokade de första dagarna i januari så jag kunde jobba hemifrån och slippa vara på kontoret.

Jo, anledningen till mina mesiga svar är att jag var oförberedd och artig och vill gärna svara på frågorna. Tyvärr så låter jag säkert vag, osäker och förvånad. Och nu stör jag mig på det.

Trots att den här veckan har varit intensiv men ändå gett så mycket. Nu ska jag ta lite tid och tänka på de otroligt coola människorna jag träffade i torsdags lunch, RFSU:s systerorganisation från Indien som hade med en rad organisationer som gör skillnad.

torsdag 14 februari 2008

Hässelby Gård


Vi har precis varit och hälsat på det lokala poliskontoret i Hässelby Gård där vi träffade Carolina och Riikka. Bäst är att de vill komma och hälsa på hos mig på Riksdagen. Nu ska vi hitta en dag med kul debatt, de vill inte höra om sopor.

Fiskdebatt i kammaren


Men talarsystemet har packat ihop. Nu heter jordbruksminister Eskil tydligen Sofia Jonsson. Fast det är rätt parti.
- Vi ska bruka, inte förbruka, säger han.

Mitt i naturen

Sydsvenskans trevliga fotograf har just nu fotograferat mig genom en av kontorsblommorna utanför kammaren. Och jag har gått framåt och tillbaka och tittat ut genom fönstret och bort mot framtiden.

Han föreslog att vi skulle åka till fjärilshuset i Haga och fotografera. Men det räckte med en palm och en fruktkorg.

Min kollega Krister Hammarbergh gick förbi och smålog.

Ingen gillar fusk

Hm. Blev just uppringd av Richard på Expo som också jobbar på Strix, Insider. Han frågar om vad jag tycker om fusk med sjukförsäkringar. Det gillar jag inte såklart, men vem gör det?

Han frågar om jag fuskat.
- Nej, säger jag, och tänker: skönt att han inte frågar om jag någonsin kört för fort eller något annat som inte är ok och som jag måste förklara.

Jodå. Här i bloggen har jag skrivit att jag var sjuk en gång. Och varför har jag inte rapporterat det är ju den naturliga frågan. Ja, varför har jag inte det? Jo, såklart för att jag ändå jobbade. Men det skrev jag inte. Bloggen är ju ändå lite underhållning, inte en timrapport.

Skillnaden på att jobba på med god fart i tio till tolvtimmars dagar inne på kontoret och ute på möten jämfört med att kunna dra ned på tempot och jobba hemma är enorm. Efter jul var det lugnare och jag hostade och snorade. Då hade jag inte några möten och då hinner jag också läsa mail, läsa rapporter och böcker, planera arbetet och annat som man naturligtvis borde hinna med i den vanliga hetsen. Och det finns tid att känna sig lite sjuk och ynklig och äta alvedon och c-vitamin och vitlök och ha fula mysbyxor. Och jag vet att det kan alla som har ett normalt jobb inte göra. Men jag har inte ett normalt jobb. Ett riksdagsuppdrag ställer andra krav än ett lönearbete som oftast är tidsreglerat, hyfsat i alla fall. Uppdraget betyder att jobba heltid, lite till, plus ett gäng kvällar och helger och försöka att alltid ta sig tid att svara på frågor från journalister och andra.

Jag är sjuk är jag när jag inte kan jobba. Men mitt uppdrag kräver inte exakt lika mycket hela tiden. Vi är i tjänst 365 dagar om året. Men ingen har fullt tempo konstant.

onsdag 13 februari 2008

Spånga C


Tunnelbanekampanjen åker pendeltåg! Besök hos Hans Andersson Group i Lunda industriområde tillsammans med Anita från fp och Irene från kd och Ida såklart.

tisdag 12 februari 2008

Du är vad du läcker

I går var det heldagsmöte med Klimatberedningen, vi sitter en från varje parti och försöker komma överens om klimatpolitiken. Det går oväntat bra.

Trist med de som läcker olika förslag och saker i media, det kommer lämnas ett helhetsförslag och inget är klart förrän allt är klart. En kul pr-konsult smsade igår och frågade om läckor beror på oenighet eller att partierna vill profilera sig. Jadu. Klart att vissa vill profilera sig, annars skulle de inte läcka. Läckor gör människor intressanta för media. Jag är spännande som en 90-skylt på E4:an.

Min kollega Lars har kontor ungefär där vi hade mötet. Så tack vare honom fick jag ett sms med bild på lunchsalladen som stod uppdukat utanför. Ordförande Hans har ovanan att säga sånt som:
- Och så gör vi bara det här klart innan vi tar lunch.
Hu. Men matsituationen har blivit mycket bättre. Det finns frukt och kaffe. Tror det är klokt, det finns inget värre än sura politiker. Och igår hade jag laddat med lakrisal, tänkte handla mer godis för att hålla sockernivån uppe men riksdagscaféet har inte öppet så länge på måndagar så det blir proviantering till nästa möte.

söndag 10 februari 2008

I love Europe

Europakärleken gick vidare till final i melodifestivalen. En låt om gemenskap i ett gränslöst Europa. Tänk om vi skulle inleda varje möte i EU-nämnden med plymer och Christer Sjögren.

lördag 9 februari 2008

Pedagogik

Sånt här är väldigt bra! En pedagogisk uträkning av ett förslag - som visar hur människor verkligen påverkas.

Det här tar jag med till klimatberedningens nästa möte. Det är uträknat precis som jag tänker, alla politiska beslut måste ha en bra konsekvensanalys. Vi kan inte hitta på politik utan att veta vad som händer.

Och för att vara tydlig igen. Vi i klimatberedningen har ännu inte lagt något förslag. Även om den legendariska 70-öringen dyker upp lite här och var.

fredag 8 februari 2008

Socialdemokraternas budgetmotion


Sådär ja.

Jag återvinner



Farligt avfall över disk

Jonas Helander tar med oss in i stugan för farligt avfall. Vi går in och tittar backstage. Hittar bland annat hårfärg och en gammal och mycket snygg flaska som innehåller blåsprit.

Brommaplan

En bra bit från Brommaplan ligger den nya fina återvinnigstationen. Vi har bjudit in oss dit och möts av Jonas och Anders som visar oss runt. Freddie kommer efter några minuter, han är anställd av SITA som finns i 100 länder och har 175 000 anställda. Freddie är också känd från barnboken Välkommen till tippen!
Parkeringen är första stopp för människor med lite sopor som vill att det ska gå fort att lämna.
- Människor har bråttom, de är stockholmare, säger Jonas.
På parkeringen kan kunderna också låna en vagn. Olika vagnar testas. Planen är att köpa bagagevagnar från Arlanda som bromsas om inte handtaget trycks ned.
Bromma återvinningscentral ser ut som en drive-thru med enkelriktat flöde. Det betyder att tunga fordon och kunder inte kör på samma vägar och då blir det färre olyckor. Av den anledningen.
Det finns tydliga skyltar i de olika fraktionerna, kategorierna av avfall som det går att lämna. Det finns nio anställda, ungefär fem personer i tjänst hela tiden på rullande skift.
- Det här är ett serviceyrke, förklarar Jonas. Anders berättar senare att de håller efter i containrarna, människor läser inte skyltarna utan om något ligger fel så hamnar mycket mer fel.

Sopmängden ökar och många fler ton kommer in. Det märkas att det är högkonjunktur. Mycket privat byggskräp kommer dit på helgerna.
- Det är Martin Timells fel, säger Freddie.
Öppettiderna är generösa. Den andra återvinningen i Västerort, Lövsta hade söndagsstängt men det gjorde bara att människor som ville slänga skräp på söndagar dumpade det utanför grindarna.
- Det blev ofta en hel container som vi skottade upp.
Inbrott är ett problem för många återvinningsstationer.
- Metallpriserna och elektroniken drar, förklarar Jonas. Det är så stora världen som hanteras. Nu byggs det elstängsel runt om.


Soputflykt

Nu har jag rymt från EU-nämnden för att hinna med annat också under förmiddagen. Är på väg för att träffa Magdalena Bosson, som är chef för trafikkontoret och ansvarar för avfallsfrågorna i Stockholms stad. Sen ska vi på tunnelbanekampanj ut till Bromma och se återvinningscentralen.

torsdag 7 februari 2008

T-bane-envy

Daniel på politikerbloggen ringde och frågade lite om tunnelbanekampanjen. Så nu är det en artikel ute.

Jag verkar ödmjuk, lantlig och inte det minsta stockholmsfixerad. Hahaha! Inte helt.

Men tunnebaneavunden tror jag är sann. Kanske freudianskt?

Pappkamera

Kampanjavdelningen hos moderaterna har skickat ut en kamera som vi riksdagsledamöter ska använda när vi är ute och kampanjar. Min plan är att fota upp den snarast. Det känns sådär att branda en analog pappkamera med Nya moderaterna. Inte så nytt faktiskt.
Kampanj ska ske på måndagar då vi inte har några officiella riksdagsmöten. Vi har också fått en lista på polistillstånd för torgmöten. Den här veckan är plenifri, alltså utan utskottsmöten och voteringar. Men jag har startat min tunnelbanekampanj som sker helt utan flygblad och högtalare. Därför tar jag mig friheten att använda kampanjkameran på alla möjliga veckodagar. Har redan gjort tre besök. Nu har jag bara 15 bilder kvar. Fredag blir det fjärde besöket och förhoppningsvis slutet för kameran.
Syftet från kampanjgänget är att visa upp bilderna i ett collage på Cinderella under moderaterna i Stockholms vårkonferens. Blir oerhört spännande att se vad de andra fotograferat. Hoppas min kollega Sten hade med sig sin kamera till USA, där han var och tittade på Superdupertuesday.

onsdag 6 februari 2008

Paneldebatt

Uppdaterad: Så här ser det ut från scenen på Forum för miljöforskning, tema vatten. Under en timme fick panelen på tio personer svara på frågan om politiken och vattenarbetet går hand i hand. Eller bara säga sina saker som man också tydligen kunde göra.
En intressant slutsats från den mest kritiska forskaren som beskriver myndigheter som katastrof var att han först förklarar att brister hos myndigheter inte är hans problem, han påpekar bara felen, men sen i nästa andetag tycker att vi "inte ska prata förbi varandra". Vi har en lång väg att gå när det gäller kommunikation.

Nyss. Sydsvenskan

Träffade precis en journalist från Sydsvenska Dagbladet. Nu har vi pratat en timme om moderaternas miljöpolitik.

Vi har vädrat fördomar och försökt hitta nyhetsvinklar. Gissar att det blir något om sopor och något om bilism.

Och min kommentar om att jag är från Stockholm och inte har sett centerpartister förut kommer säkert med.

Ur Axess nr 1 2008

"Det har varit tur för konsten att det finns kitsch. (...) Ännu en tid går det bra att göra sådant, liksom det fortfarande går bra att tanka bilen. Tror ni att kitschen är outslitlig? I så fall är ni på väg mot ett obehagligt uppvaknande. Konstindustrin slukar en hektar kitsch varje sekund, i samma takt som skogsindustrin slukar regnskog."

Håkan Lindgren, artikeln: Nutidskonst - en ändlig resurs.

tisdag 5 februari 2008

Agenter & läkare för miljö

Det är mycket som händer nu. Funderar på vad jag gör av min tid. Ett exempel är ifredags. Dagen bara flög förbi. Först mail och pappersrensning och slutförande av ett dokument till arbetsgruppen för utveckling av miljöpolitiken. Fredag förmiddag planerar vi utbildningen i miljöpolitik för moderaterna. Det blir kalasbra.

Springer vidare till trevlig och intressant lunch med Nicklas på Svenskt Näringsliv. Vi diskuterar Plan- och bygglagen, planprocesser och Miljöbalken. Bland annat. På väg ut träffar jag Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel och Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, tidigare har jag jobbat med båda två.
- Hej, på dig du! Så du var dubbelagent? säger jag som läst DI Weekend på morgonen.
- Ja. Det trodde du inte! svarar Dag glatt.
Thomas och jag byter några ord om apoteksmonopolet.

Springer till kontoret och lämnar ett USB-minne med en miljömoderat presentation som min kollega Lars som ska tala för 150 personer i Växjö hämtar upp. Presentationen är uppenbarligen för tung att skicka med de nya mailreglerna på riksdagen. Försökte tre gånger.

Älgar till Uppsalapendeln och hinner precis. Åker till Läkare för miljö som har heldagsseminarium om havsfrågor på temat, så räddar vi Östersjön. Ett mycket starkt program och tydligen första gången som en moderat var med. Vi pratade om allt från hot spots, moral, pengar, fiske, sötningsmedel, medicin, bakteridödande bollar i skorna, gödsel till reningsverk.

En miljöpartist föreslår ett radikalt ändrat skattesystem.
- Det låter coolt svarar jag, men lovar inget. Om vi ändrar hela skattebasen så får jag Anders Borg i strupen.
- Men du har oss på din sida, säger en på seminariet.
- Bra, för då kommer jag behöva läkare, säger jag och de skrattar.

Sen tåget hem och direkt till MUF-stämman där jag är ordförande fram till åttatiden. Mer än 12-timmars arbetsdag. Igen.

Sorgliga siffror

I dag kom preliminära siffror om att HIV-smittan ökat med en tredjedel i Sverige. Ökningen sker mest i storstadsområdena. Siffrorna presenterades av RFSL i förmiddags och jag fick förmånen att kommentera för alliansens räkning.

Vi talade om åtgärder och attityder men en av de viktigaste sakerna är att undervisningen i sex och samlevnad måste vara bättre. Och lärarna måste vara utbildade, som jag motionerat om.

Det går inte att lagstifta fram att alla ska använda kondom.

När vi skulle gå säger Ylva Johansson (s) till mig,
- Vi ses visst alltid när vi ska prata om sex och kärlek.
Sist vi träffades var i en morgonsoffa då vi pratade om hur svårt det kan vara att få ihop livet och arbetslivet som politiker. Och alla kraschade förhållanden.

Trippeltisdag

Idag är det supertisdag i USA, fettisdagen och riksdagstisdag. Hur firades då detta? Jo: genom att bygga sin egen frukostsemla och prata amerikanska kandidater och politiknörderi hos SR Metropol i morse. Semlan finns på bild där.

Landet vs t-banan

Förra året jobbade jag hårt på att åka runt och träffa moderater runt om i landet. Planen var att berätta om hur jag jobbar med miljöpolitiken och förklara vad jag vill göra. Det gick mycket bättre än jag trodde.

I början bjöd jag in mig själv. Mot slutet har jag tyvärr varit tvungen att tacka nej till roliga inbjudningar eftersom jag redan varit bokad.

Totalt träffade jag 1 019 personer som alla fick höra om Moderaterna de gröna. Särskilt tack till de politiska sekreterare som trängde in sig på mitt lilla kontor och lyssnade så att jag kom upp till 1 000 personer innan årsskiftet. Ni gjorde mitt korståg fyrsiffrigt 2007.

Det känns så galet bra med moderaternas engagemang i miljöfrågorna. Alla jag träffat som brinner för frågorna är nu ännu mer taggade. Så nu går jag vidare och jobbar mer utåt.

Igår startade jag min tunnelbanekampanj. Det finns 100 stationer i tunnelbanenätet och det blir ett besök på varje station.

Gröna linjen är först ut med nästan 50 stopp. Första besöket igår var värmeverket i Hässelby strand. Besöken blir inte i exakt samma ordning som tunnelbanans stationer. Och det handlar om att träffa människor, inte att hålla torgmöten eller dela ut flygblad. Just nu bjuder jag in mig till olika ställen. Poliskontoret i Hässelby Gård, kontrollrummet för el i Råcksta och några till är redan bokade.

Stolt!

Tomas vann!

lördag 2 februari 2008

Visual aid i personvalen


Alla kandidater presenteras med bild. Utom Tommy. Men han illustreras med kakmonstret. Båda är ju blå.

Tina Ghasemi!


Nyvalda ordföranden Tina talar.
- Jag vill att vi ska vara det självklara alternativet för alla mellan tretton och trettio, säger hon. MUF Stockholm ska driva fler realpolitiska frågor.
- Vi måste fundera över hur vi vill att andra ska se på oss, förklarar Tina och bjuder in till kampanj i Rinkeby den 15 februari.
- Vi får aldrig sluta förändra!

Stämman!


Och nu kommer personvalen.
Snyggaste stämman någonsin trots lysrörsbelysningen i landstingssalen.

Anna Kinberg Batra


Stämman lyssnar på Anna som hyllar MUF Stockholm och ger ett stipendium till en ung, lovande person. En praktikvecka i juni. Vinnaren är 18 år, duktig intresserad av samhällsfrågorna och heter Madelene Fredelius.

fredag 1 februari 2008

Carl, unge herr vice ordförande



MUF Stockholm har stämma!



Gör om. Gör rätt.

Nyhetsflödet är omättligt. Det går fort ibland. Och ibland saknas helt enkelt empati. TV4 använde sin makt till att krossa en människa. Nu står de till svars. Och backar.

Lars Adaktusson gör bra beskrivning här.

Fyran fälldes för sitt inslag av granskningsnämnden. Nu väntar rättegång. Då får vi veta vad det kostar att förstöra någons liv. Jag hejar på Erica!