onsdag 3 oktober 2007

Homo-bot


Nej, rubriken på inlägget är inte namnet på den lila transformern.

Det är den mycket religiösa tidningen Världen idag som är igång igen. Det går att ändra sexuell läggning skriver de. Fullt i klass med att hårdrock leder till satanism.

De gör en rewrite av en artikel från CNSnews som ägs av MRC, en mycket, mycket konservativ förening som driver egna nyhetssidor.

Artikeln handlar om att det är möjligt med "homosexual change" att människor ska sluta med "unwanted same-sex attraction" genom terapi. Alltså, det handlar inte att bli raggad på från en av samma kön. Det handlar om personer som inte vill kännas vid sin egen attraktion till någon av samma kön. Terapins mål är att ändra homosexualiteten.

98 personer som har kontaktat sina präster för att förändra sin sexuella läggning har följts och beskrivits av de två författarna till boken "Ex-Gays? A Longitudinal Study of Religiously Mediated Change in Sexual Orientation". 15 procent av de som viljat ändra sina liv är nu inte homoosexuella längre förklarar författarna som säger att de använt sig av vetenskaplig metod.

-"We are evangelical Christians committed to the truth-seeking activity of science," säger författarna själva i ett gemensamt uttalande för att möta den skepsis de utsatts för att de just kommer från kristna högskolor.

Tesen är inte oemotsagd. Rätt mycket kritik riktas mot den och en del rapporteras till och med på den här siten.

Amerikanska psykologorgansiationen APA, skriver, lite fritt översatt:
- Ansträngningar att återinföra sjukdomsklassningen av homosexualitet genom att hävda att det kan bli botat är oftast inte drivet av vetenskaplig forskning, utan ibland av religiösa och politiska krafter som står mot fullständiga medborgerliga rättigheter för homosexuella människor.

I ärlighetens namn skriver CNSNews också en del om att det finns andra åsikter om den här märkliga undersökningen, men de låter sin kille prata mer i den här artikeln. Men de vinklar nyheten som att Clinton Anderson, director of the APA Lesbian, Gay and Bisexual Concerns Office ändå tycker att "homosexual change" kan hända - men det är tydligt att han tvivlar på motivationen hos någon som vill arbeta som terapeut för att åstadskomma en sån förändring.

Världen idag kallar det här för ny vetenskaplig forskning.

Inga kommentarer: