tisdag 2 februari 2010

Jag är veckans makthavare!

Naturligvis händer sånt på siten Makthavare.se.

Där skriver jag idag om val i matlandet Sverige och att de tre stora matfrågorna i valet blir:


1. Kött och djur. Det har redan rivstartat med grisskandaler, dödade delfiner som säljs som valkött och nu senast rituell slakt utan bedövning. Vanlig slakt är inte heller särskilt kul men flagranta brott mot reglerna för hur djur ska behandlas accepteras inte. Klimateffekten av köttproduktionen kopplat till jordbruksstödet i EU kommer in här också. Politiken har inte klarat detta tillräckligt bra.

2. Offentlig mat. Maten som serveras på sjukhus äldreboenden och skolor måste vara god och gärna nyttig. Den första kommunen som lyckas med det här både i egen verksamhet och när de ställer krav för upphandling blir en politisk vinnare. Mat ska handla om upplevelse, bidra till välbefinnandet och visst kan äldreboenden servera vin.

3. Hälsa. Utan det gamla sunkiga apoteksmonopolet kommer fler hälsoaktörer in på marknaden. Det är ingen slump att exempelvis Boots säljer mat. Dessutom finns en branschglidning mellan mat och medicin som vi bara sett starten på. Hur ska politiken förhålla sig till det? Den dagen försäkringskassan och läkarna accepterar att medelhavsdiet skrivs ut på recept har vi kommit långt.


I kväll bjuder de glada människorna på Makthavare.se förresten på Schlingmann till ölen. Gå dit och heja på honom! Själv ska jag till Gärdesmoderaterna med Ulla Hamilton och prata miljö.

3 kommentarer:

Janne Pettersson sa...

Klanka inte på apoteksmonopolet, folk kan tro att du klankar på Apoteket AB som faktiskt får bland de högsta poängen vad gäller kundnöjdhet bland alla företag i branschen.

Fia sa...

Haha. Det är inte svårt att vara bäst när du är monopol. och kämpar hårt för att inte släppa in andra. Systemet kommer också bra i nöjd-kund-index.

Janne Pettersson sa...

Jag gillar inte monopol, men jag tror faktiskt att Apoteket AB gjort ett jäkla bra jobb genom alla år. Nu kommer de självklart att bli sämre.