tisdag 23 februari 2010

Grönt skifte i skatterna

Det krävs en moderat finansminister för att genomföra ett grönt skifte i skattesystemet.

Förra mandatperiodens bästa PR-trick var det som kallades en grön skatteväxling. En liten justering, att flytta pengar från en kolumn till en annan i en jättebudget är inte en offensiv miljöpolitik. Deras budgetjustering är inte jämförbar med förändringen vi genomfört nu, med stora skattesänkningar på arbete kombinerat med skattehöjningar på koldioxid.

Vi har också använt skattesystemet för att öka antalet miljövänligare bilar, öka konsumtionen av tjänster, se till att fler arbetar för att få resurser till att bygga ut infrastruktur för att öka effektiviteten – vilket är ett förhållningssätt som kan låta tråkigt men som har goda miljöeffekter.

Hushållsnära tjänster är temat för veckans bloggdebatt som Kent dragit igång. Och resonemanget ovan här spelar rakt in i den debatten. Hushållsnära tjänster är nämligen bra för miljön. De är en del av vårt gröna skifte! För det handlar om vad vi konsumerar. När vi kan lägga pengar på tjänster eller upplevelser lägger vi inte pengarna på grejer. När fler får jobb - för det är riktiga jobb i alla sektorer som berörs av hushållsnära tjänster - så får vi råd med stora miljösatsningar. Två bra saker! Plus glädjen över vad tjänsterna levererar. Så tre bra saker i en reform. Ett politiskt kinderegg.

Kent skriver tydligt i sitt inlägg att oenigheten är total bland de rödgröna - Mp vill kanske ha kvar avdragen - men det finns oenighet även bland de röda.

Vad vill oppositionspartierna med de hushållsnära tjänsterna? Vänster brukar föraktfullt kalla arbetena för pigjobb. Men vad vill S nuförtiden?

Det verkar som om förnyarna i S vill skifta lite och faktiskt gilla hushållsnära tjänster. En PR-socialdemokrat beskriver situationen på Facebook som att S borde göra som Mp vill. Men det är inte Mp:s förslag att ha avdrag för hushållsnära tjänster. Det är vårt förslag. S borde alltså göra som Moderaterna vill. Men det steget kanske är för långt för en enkel statusuppdatering på Fejjan.

Oklarheten är total.

Inga kommentarer: