onsdag 24 februari 2010

Hej röstfiske!

Nu vill Socialdemokraterna se ut som om de vill ha kvar avdraget för hushållsnära tjänster. Fast inte egentligen. Via ett jämställdhetsresonemang i dagens SvD argumenterar Mikael Damberg för att skattereduktion för hushållsnära tjänster bör öka till barnfamiljer. Bara barnfamiljer. Och det ska öka.

Mer till barnfamiljer bara. Sniff, sniff, känner du också? En doft av valfläsk.

Förutom att jag studsar över den klassiska kärnfamiljsheteronormativiteten börjar jag fundera på hur S ser på samhällsproblemen. För det första är jämställdhet för Socialdemokrater uppenbarligen en utmaning som bara finns i barnfamiljer.

För det andra glömmer de alla andra. Tänk på äldre som är för friska för biståndsbeslut men vars barn avlastas genom hushållsnära tjänsterna. Och familjer utan barn som också har svårt att få livet att gå ihop. Ofrivilligt barnlösa straffas av S. Ensamstående straffas också. Och hur räknas det när barnen inte bor hemma längre?

Hellre ett brett avdrag än att hålla på att socialdemokratiskt peka ut en särskild grupp som ska gynnas. Men en förändring med stark profil av jämställdhet och fördelning är vad S tydligen vill ha.


Kom igen! Bättre kan ni om ni ska flirta med storstadsväljarna. Hoppas för socialdemokraternas skull att det här är en testballong. Förslaget är krångligt, byråkratiskt, fördelningspolitiskt skevt och förhoppningsvis också helt oförankrat.

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Hej!
Du är väl medveten om att S i Stockholm får på huden av övriga (S) i landet. De vill ha bort RUT.
Bästa argumentet rör RUT är att det kan utnyttjas av alla samt att den som kommer på lönekartan och därmed får vit inkomst samtidigt får förbättrad pensionsgrund.
Vi Moderater har i RUT-avdraget
tillsammans med Alliansen visat vägen!