fredag 11 januari 2008

Ständigt denna kärnkraft

Folkpartiet har gjort en rapport om miljö som presenteras på DN-debatt. Den presenteras under rubriken "Kärnkraftsfrågan". Atomistiskt. Rapporten verkar vara en sammanfattning av vad folkpartiet tycker. Det nya är att de gillar elbilar mer och ser kritiskt på biobränslen.

Har just pratat med en reporter hos DN som skriver en uppföljning om kärnkraften i alliansen. Jag har förklarat att vi pratar om alla frågor. Tydligen står på vår hemsida att vi inte ska tala om kärnkraft förrän nästa mandatperiod, men det är ju att ta i. Glömde säga något om de energisamtal, alltså samtal med alla partier om Sveriges framtida energi, som pågår under året.

Skönt att vara moderat, vi har ett urtydligt mandat från partistämman att kärnkraft ska finnas kvar och utvecklas. Vi moderater vill ha modern kärnkraft. Och det är märkligt att ett rätt oklart valresultat från en folkomröstning som skedde för nästan 30 år sen, med den kunskapen som fanns då, förväntas låsa oss nu. Omvärlden har förändrats. Teknik har utvecklats. Koldioxidutsläppen måste begränsas. Politiken kan inte låtsas att inget har hänt.

- Går ni till val på utbyggd kärnkraft? frågar reportern.
- Ja, om alliansen kommer överens om det, svarar jag.

Inga kommentarer: