torsdag 31 januari 2008

Rapport, Aftonbladet & TV4

Nu har jag till min förvåning fått höra förslag från Klimatberedningen där jag sitter med på Nyheterna i tv4. Men vi i beredningen har inte lagt något förslag ännu. Vi är ju inte klara.

Rapport "erfar" att beredningen lägger ett förslag på 70 öres bensinskattehöjning och Aftonbladet hängde på dem, när de ringde för ett tag sen. 4:an har inte ringt. Ännu. "Erfar" betyder att de inte har någon tydlig källa.

Undrar om någon hittat det officiella underlaget till utvärderingen av klimatpolitiken, Kontrollstation 2008? Det ligger här! (Publicerad i somras.) Där står siffran 70 öre. Rapporten är naturligtvis en del av vårt underlag. Men som sagt, vi är ju inte klara ännu. Börjar tro att någon i beredningen är synsk som kan berätta vad förslagen blir. Eller någon på Rapport kanske?

Äntligen gräddfil

I budgetdebatten lanserade jag begreppet "grön gräddfil" för att förenkla för företag som vill göra miljöbra saker. Nu har miljöministern lanserat ett förslag om en gräddfil för vindkraftverk.

Bra början tycker jag. Fast fler än bara de som bygger vindkraftverk vill göra miljöbättre saker. Många stora förändringar som ger stora miljöeffekter kan ske hos andra företag.

Energieffektiv


Min kollega Björn talar om energieffektivitet. Vi ska spara 20 procent energi till 2020.
- Det betyder att ett hushåll sparar 200 till 1000 euro.
Han säger också att det inte är en lösning att gå tillbaka i utvecklingen 25 år.

Djävulen bor i detaljerna


Socialdemokraten Anders inleder sitt anförande med att öppna en flaska bubbelvatten bakom talarstolen. Men det kan ha varit klimatsmart. Han kanske ville ha en läsk. Då påverkar vattnet mindre.

Debatt om EU-klimatpaketet


- Förorenaren betalar, säger Andreas.

Lunch

Hungrig? Idag blir det indiskt.

Fiskdiskussion


Isabella Lövin talar om sin bok Tyst hav på riksdagsbiblioteket. Över 80 stycken anmälda.
- En torsk kan bli 20 år. Men nu fiskar vi så vi bara har tre- till fyraåringar i havet.
Hon förklarar varför utfiskningen kan pågå. Främst för att det är osynligt.
- Att det pågår beror på att vi inte ser det.
Andra orsaker är att fiske ses som en näring. Allmänningens tragedi, lobbyism och att få personer har haft koll på fisket som är ett stort och komplicerat område bidrar också.

onsdag 30 januari 2008

Skidsäsong i Bankhallen


Riksdagens idrottsklubb tar vallningen på allvar. Nu också till allmänheten.

Att bli ett begrepp

Igår på riksdagsgruppen fick jag veta att jag blivit ett begrepp.

- Vi kommer att göra en Sofia, säger Cattis vår gruppledare. Det betyder att göra en snabb dragning för hela riksdagsgruppen och sen bjuda in alla intresserade till längre samtal och diskussion. Så gjorde jag sist. Och det funkar.

Det är en upplevelse att föra diskussion med 97 ledamöter som är hungriga, trötta och en del har varit uppe toktidigt för att resa till stan. Om bara sådär fyra-fem personer ställer några frågor som sen besvaras så vips har det gått en halvtimme till.

Målgruppsanpassning hade jag kallat det om jag konsultat.

Vi har hela listan

Trodde att jag skulle hänga mycket mer med mina riksdagskollegor. Särskilt de som jag jobbat med i MUF och andra sammanhang. Men alla jobbar med sitt och vi är upptagna nästan jämnt. Urtrist.

Men igår hann vi ses. Det går bara inte om vi bokar in tid. MYS-gänget, vi som är yngre än statsministern, träffades hos Anna. Där pratade vi om vilka som egentligen borde fått inbjudan. Nu gick det lite snabbt och några saknades på sändlistan.

Vi diskuterar våra kollegors ålder. Det är inte alls enkelt att se vem som är yngre än stadsministern. Vi kan ju inte fråga alla hur gamla de är och det är trist om vi missar någon. Så IT-Eliza lånar Annas dator, går in på riksdagen.se och sorterar moderatledamöterna efter födelseår och importerar till excel på några sekunder. Vi är imponerade.
- Har man en dator ska man använda den, säger Eliza och lägger den nyutskrivna listan på bordet.

En av de stora årskullarna i m-gruppen är 1976, mitt år.
- Det är för att vi är födda i drakens år, förklarar jag. Den kinesiska almanackan gillar verkligen drakar och ger oss massor av bra egenskaper.

Ps. Äggosten vi fick igår från Bohuslän var god. Den skulle bara behöva ett bättre namn. Smakar som en fräschare ostkaka, lite som polsk färskosttårta. Klar flipp!

tisdag 29 januari 2008

MYS

Dagens möten och medföljande stress är snart avslutade. Idag kom jag försent till tre olika möten. Och blev tvungen att flytta fram mötet med moderaternas skärgårdsgrupp. Så tight schema var det.

Nu svarar jag på ett par mail som jag har dåligt samvete för. Sen ner till den moderata tisdagsträffen. Vi ska bjudas på äggost. Jag skojar inte. Det är en lokal specialitet. Med björnbärssylt.

Sen är det dags för MYS. Det står för Moderater Yngre än Statsministern. Vi är ju ett rätt stort gäng bland ledamöterna.

Bokpost


Bröderna Lindblad gav 20 riksdagsledamöter boken 6 grader. Igår mailade Pontus Lindblad och frågade om jag var klar. Så nu efter slutläsning igår kväll är jag det och den går rakt in i internposten till nästa på deras lista.

måndag 28 januari 2008

Ohemult

Idag är det så mycket att göra att jag känner mig som hattifnattarna.

Hade varit med effektiv om jag var mer lik Mårran.

fredag 25 januari 2008

Vad annars?



Kultur


Står i Berns undervåning och borde mingla mer. Snyggt och film noir och coola filmer på väggarna.
Ska se Dr Jekyll och Mr Hyde på China. Har höga förhoppningar. Älskar monsterfilm men är inte lika förtjust i musikaler. Förutom Sound of Music så klart!

Mer och mer om Nuder

Jag följer nu media och analyser av vad som händer i Nudergate. Tar historierna med en skäppa salt men det är ändå intressant att följa från läktaren. Nu senast har Resumè en spinnvinkling och använder ordet kommunikationshaveri.

Blått är grönt

I Aftonbladet i onsdags kom äntligen artikeln om hur m gått från blå till grön. Vi är kartlagda. Typ.

Beskrivningen är på temat för Fredriks tal "förändra er eller dö". Men det är nog en större förändring i media än i partiet i inställningen till miljö. Äntligen finns många journalister som ser nyheter i miljöpolitiken. Senast december 2006 fick ingen pris i miljöjournalistik. Men nu senast fick Isabella Lövin för den verkligt bra boken Tyst hav.

Politiken har funnits länge. Jag brukar ta upp Gösta Boman som exempel på en bra miljöpolitisk företrädare. Men mer vardagligt än en partiledare är att det finns mängder av duktiga miljöpolitiker som jobbar i kommuner, landsting och länsstyrelser och riksdagen.

Fast vi har inte klarat kommunikationens grundregel att inte överskatta intresset hos mottagaren.

Det har varit få som har varit intresserade av att höra om vår miljöpolitik och vi har inte heller paketerat den särskilt bra. Ekonomiska termer mot värdeord funkar inte i debatter även om vi vill göra bra saker. Klassiska moderatord som tillväxt, äganderätt och effektivitet menas mjukare än de låter. Det har också funnits ett åsiktmonopol men det är krossat. Även om jag är avundsjuk på miljöpartiets namn som är lysande men deras politik är gräslig.

Den stora skillnaden är att vi inte köpt vänsterns världsbild där planekonomi funkar och där politikens roll är att piska medborgarna till att göra rätt. Vi tror ju mer på belöningar, uppmuntran och morötter.

Den skillnaden har förresten gått fram. Vi pratade om det i budgetdebatten för utskottet. Och senast på klimatberedningen när vi pratade växthus och tomater sa Maria Wetterstrand, mp,
- Ni är ju ett morotsparti nu. Tomater är väl inte så viktiga för er.
(Det var ett kul politiskt skämt för alla som läser och inte är i branschen. Vi har det inte roligare än vi gör oss.)

The voice

Min polare Göran har inte bara färskt skvaller om Robinsonkändisar från Norrtälje som vill till riksdagen- han har ett eget podradioprogram! Lyssna här!

torsdag 24 januari 2008

Flagg-kupp

Det kan vara så att jag i frågestundens hetta faktiskt gjorde en flaggkupp när jag påpekade bristen på EU-flagga i kammaren. Fick sms från Lars som såg det på tv. Han föreslog att jag skulle hänga kommissionskassen på väggen.

Civil olydnad! messar jag tillbaka.

Vi måste komma ut ur huset lite mer.

Frågestund med EU-ministern


Jag tog med kassen från kommissionen. För vi har ingen EU-flagga i kammaren. Och så har jag frågat om hur statsrådet tror det går med klimatpaketet, om ordförandelandet Frankrike kommer hinna få igenom det innan EU-parlamentet upplöses inför talet. Vi tror att de hinner en hel del.

Klimatpaket


Nu är vi hos EU-kommissionen och lyssnar på presentationen av klimatpaketet. Dags för paneldebatt med kommissionen, EU-parlamentet och regeringen i form av två statssekreterare.

Proffsdemonstranter



Positionsförändring


Ordförande för Trafikutskottet, Ibrahim Baylan (s) förklarar just sin inställning till sänkningar av utsläpp.
- Diskussionen om procent är lite konstig. Vi har råd att göra mycket, säger han.
Professor Erland Källén förklarar vad som händer vid dramatiska sänkningar i Sverige.
- Det får enorma följder för samhället.

Riksdagens framtidsdag


Första delen handlar om kommunikation. Forskare och media diskuterar, ledda av vetenskapsrådet.

onsdag 23 januari 2008

Bryssel calling

Mötte Charlotte Cederschiöld i dörren idag. Vi pratar lite. Jag tackar för ett trevlig mail hon skickat till mig.
- Om du ska till Bryssel måste du höra av dig. Du kan använda mitt kontor, säger hon.
- Härligt, tack, säger jag.
- You have an open invitation! Och ska du inte kandidera förresten?!
Wow. Vilken fråga. Men det räcker med svenska parlamentet.
- Tack för inbjudan. Inte nu. Kanske sen, men jag har att göra här ju, svarar jag och blir glad att hon frågar. Fin komplimang. Så springer jag till mitt lunchmöte.

Så blir vi vuxna

Morrissey har ny singel som han spelade på David Letterman i fredags. "Thats how people grow up". Älskar att pitchforkskribenten tolkar Moz: Som en vuxenversion av "There Is a Light That Never Goes Out", där Moz erkänner att det finns saker som gör ondare än en dubbeldäckarbuss, som ensamhet.

Efter en dag av mailhets, betänkandetexter och beredningssiffror behövs såna här texter också. Balans i livet. Vuxet.

Kvitto

Enligt TT så kom Sverige nästan först i Environmental Performance Index.

Bara Schweiz spöar oss. Förra gången fick vi spö av Nya Zeeland.

Här ska undersökningen ligga men Yale kanske inte har koll på tidsskillnaden och att det är dags att lägga ut den nu.

Resultat: 17-49

Det är enklare att arbeta med den svenska klimatpolitiken nu när vi får EU-kommissionens siffror på Sveriges del av minskningarna av utsläppen och andel förnybar energi. Egentligen skulle förslaget kommit den 5:e december men det dröjde till nu.

Förslaget för Sverige är 17 procents sänkning av utsläppen räknat från 2005 och 49 procent förnyelsebar energi. Om jag räknar rätt så betyder det en minskning av utsläppen med 11 373 000 ton.

Svenskans beskrivning hittar du här

DN:s beskrivning hittar du här.

Kärlekslöst

Bland dagens mail kom ett från en förening för delfiner i människokroppar. Idén är tagen från South park, säsong nio. Delfinföreningens hemsida är lite lustig.

Men skrattet fastnar i halsen. De har bland annat lagt upp en diskussionstråd i forumet på ungdomar.se under rubriken religion och etik. Tråden handlar om likabehandling av transsexuella och delfiner i människokropp.

De har också skickat in remissvar till Socialdepartementet när det gäller utredningen om könstillhörighet.

Delfinföreningen skriver bland annat att de vill ha artneutrala äktenskap. Det här är ett inlägg i debatten om hur äktenskapet ska se ut rent juridiskt. Avsändaren är oklar och mobilnumret på sidan har registrerats på föreningen hos Hitta.se men inte hos Eniro.

Uppenbarligen lägger någon mycket tid på det här.


Det blir bara sorgligt, inte kul.

tisdag 22 januari 2008

Som en kanin i strålkastarljuset

06.45 gick jag hemifrån idag. Först radio. Sen heldagsmöte med klimatberedningen. Få raster och lunch vid konferensbordet. Slut efter 17.00.

Gick vidare till moderaternas gruppmöte. När det var slut stod jag och pratade och försökte planera veckan med Ida, min duktiga pol sek. Då kommer reportern Mats Knutson med kamera och lampa och frågar om han får ställa en fråga. Min hjärna är gröt.
- Inte just nu tack, svarar jag. Och han stänger faktiskt av kameran.

Jag tror det skulle handla om försäkrningskassan och försäkringar.

Nu, iväg till nästa möte.

Oväntad råneffekt

Nyss rapporterade 4.an om hur Al Gores besök i Götet kan hotas av rånet. Al ska få miljöpris idag och kommer till Göteborg för att hämta det. Men stan är fortfarande avspärrad.

Det är så många som är engagerade i prisutdelningen och som har sett fram emot det här. Hoppas att det reder sig.

Och apropå rånet. Media rapporterar att rånarna spritt ut fotanglar. Hu. Fotangel - ett av svenskans läskigaste ord. Ett ord vi lärde oss efter Göteborgskravallerna när de spreds ut av proffsdemonstranterna för att stoppa hästar och poliser.

Handel vs tullar.

Är tillbaka på kontoret efter besök hos P1 morgon. Igår trodde jag att jag skulle möta Maria Wetterstrand men hon var i Svt:s morgonsoffa och pratade kärnkraft med Janne Björklund. Fick träffa per Bolund istället. Vi ses på konstiga ställen.

Radiohuset har inte vaknat men en vakt släpper in oss. I studion är det full fart. Det är diskussioner om brittiska lågtryck och rånet i Göteborg. Samtalen förs genom högtalarna mellan de som står bakom glasväggen och de som rattar allting utanför .

Tv:n är på men den är tyst och nu dyker Maria Wetterstrand och Janne Björklund upp.
- Kan man inte höja ljudet, undrar Per. Det här vill jag höra.
- Wetterstrand mot Björklund är bra show, svarar jag.
Men vi ser bara bilderna.

Sen är det dags för radio. Vi talar i nio minuter. Det går väldigt fort. Samtalet handlar om att det är utvecklingsländerna som betalar miljönotan. Jag tror att kostnaderna är svåra att räkna ut, och säkert är högre.

Vi är överens om hur dåligt det är. Men vi är inte överens om hur vi löser problemen. Jag pratar om handel med utsläppsrätter i bra system, fattigdomsbekämpning och investeringar i andra länder. Per pratar om en global koldioxidskatt och klimattullar.
- Det är miljöpartiet och Frankrike som har föreslagit klimattullar, det tycker jag är talande, säger jag.
Efteråt, på väg till kontoret, tänker jag på bisatsen, "det tycker jag är talande" låter väldigt politiskt och är inte riktigt som jag brukar prata. Bestämmer mig för att det är P1-atmosfären som smittar.

P1 Morgon


Studion.

måndag 21 januari 2008

Snabbstopp

Nu kom jag precis tillbaka till kontoret. En heldag med klimatberedningen. Imorgon är det en heldag till.

Dessutom, ett tips till de journalister som suttit och ringt runt. Vi sitter alla i samma rum. Ingen kan svara när vi har möte.

Och förresten, kanske ska jag prata utsläpp från u-länder imorgon i P1.

Nu, hämta jackan och iväg till nästa möte. Ett möte till förutom det så är arbetsdagen slut sen och jag kan få läsa klimatberedningspapper hemma. Tuff vecka.

söndag 20 januari 2008

Kandidat Castro

I dag är det val till nationalförsamlingen på Kuba. Castro ställer upp, för annars kan han inte fortsätta att styra. Fast han har inte synts offentligt på riktigt länge och det är hans bror som rattar landet. Demokratibrist på flera plan.

Castro brukar ju maila till oss i riksdagen med reflektioner om det ena och det andra. Alla breven finns här hos den kubanska ambassaden i Sverige. Men Fidelbreven har redan beskrivit en del om hur framgångsrika de är, över 90 procent röstar ju.

Kubas propaganda handlar ofta om hur moderna de är. Den officiella turisthemsidan är ett exempel. Högst uppe står det Cuba - 12 years in internet. Ja, vad säger man. Fast på pressidan står det Cuba - seven years in internet. Pressen kanske inte fick koppla upp sig förrän efter fem år?

Svenskans förstanyhet igår

Igår toppade SvD förstasidan med en artikel om klimatberedningens arbete. Inget är ju klart ännu. Det var första klimatnyheten på en förstasida utan att det varit någon slags naturkatastrof nära kopplad till den. Tror jag.

4:an plockade upp nyheten, de sa något om att det rörde "regeringens klimatberedning nästa vecka". Fast beredningen har ju jobbat länge nu. Visst, vi har möten nästa vecka. Och minst ett till inplanerat senare.

De olika siffrorna handlar ju inte bara om beredningen - vi förbereder och söker breda överenskommelser utifrån den kunskap som vi har. Men vi väntar också med spänning på den fördelning av målen på EU-nivå som kommer i nästa vecka.

Jag säger det igen: uppdraget är att komma överens. Klimatfrågorna är för viktiga för plakatpolitik.

fredag 18 januari 2008

Mediaklimat

Klimatberedningen är intressant för många. Särskilt journalister och pr-konsulter. Det är många som ringer.

Naturligtvis är vi inte klara ännu och uppdraget är ju att vi ska komma överens. Nyss pratade jag med SvD. Det blir nog en artikel imorgon. Jag svarar allmänt. Och pratar om hur internationella miljöproblemen är.

Tidigare pratade jag med P1. De undrar vad klimatberedningen som inte är klara med arbetet ännu säger om klimatpaketet som kommer från EU i nästa vecka. Jag är inte Saida så det är svårt att svara.
- Vilka blir de politiska stridsfrågorna, inleder jornalisten.
- Vill du inte veta vad som jag tror blir bra eller intressant, undrar jag. Och det gör hon också.

Who's your daddy?

Huvudregeln i kommunikation är just att fundera på vem du vill prata med. Här är ett företag som riktar sig mot forskare. Och ingen annan.

Texten är så... forskaraktig, men ändå lite folklig.

Just mix your template with a buffer and some primers.
Nucleotides and polymerases, too.
Denaturing, annealing, and extending.
Well it's amazing what heating and cooling and heating will do.
(...)
Solo: PCR, when you need to find out who the daddy is.
Kören: Who's your daddy?

Stockholm-Bryssel 0,01 sekund


Videokonferensen är fantastisk.

Fredagslyx!



torsdag 17 januari 2008

När det inte är så krångligt

Smarta Ida som jag jobbar med och jag kom på en bra idé till kampanjpryl. Men vi har inga pengar och det blir lite ehm... sådär, att pyssla ihop saker själva med klipp och klistra och panduroprylar.

Så, vad gör vi med en bra idé när vi inte har vare sig pengar eller möjlighet att göra det. Jo, vi kolla upp allt och pratar med sen med kampanjchef Karin, infochef Pär och duktiga Ellinor på kampanjavdelningen. Och allt går att ordna. Proffsigt.

Så nu är allt på rull! Planen är att det ska vara framme lagom till moderaternas kommunala rikskonferens så vi kan presentera det.

Okrånglighet gör mig glad.

Tomas till årets homo!

Nu pågår omröstningen till QX-galan och nyss har jag röstat på min vän Tomas till årets homo/bi! Du kan göra skillnad. Här röstar du!

För övrigt: vi i Stockholmsmoderaterna har börjat planera moderattältet i Prideparken. Och i år är det Europride. Det blir större och bättre än någonsin.

Grönare hemköp?

Gamla miljöpartisten Åsa Domeij blir miljöchef på Axfood.

Smart. Mp får en koppling till näringslivet. Och Axfood tar lite av Coops politiska tänk - utan att bli sossiga.

Ljus


Solen har gått upp. Vi träffade nyss jordbruksministern med utskottet. Idag blåste det så mycket att jag höll på att göra en Marilyn Monroe utanför Stadshuset.

onsdag 16 januari 2008

Kollosommar!

I går var det första mötet med styrelsen för stiftelsen Barnens dag. Nu är jag ordförande där. Passar fint med min bakgrund i en kollofamilj. Trevlig styrelse, engagerad vd, räkmacka innan mötet och vi träffade kontorstaxen Målle.

Barnens dag är mitt första gamlingsuppdrag i Stockholms stad. Innan valet tackade jag nej till att politiska uppdrag i staden. Jag hade ju ett riktigt jobb och klarade inte att köra ett och ett halvt jobb. Nu är jag heltidspolitiker och ännu jobbar mer än tidigare. Så enkelt är det inte att försöka planera livet.

Unite, unite Europe!

Idag blev jag ordinarie ledamot i EU-nämnden. Det är dit som regeringen kommer och kollar så att de har stöd för politiken de för på EU-mötena. Det är som en liten miniriksdag, regeringen föreslår och vi säger att det är bra - eller inte.

Eftersom rätt mycket av ärendena i EU-nämnden handlar om olika miljöfrågor och klimatöverenskommelser så känns det extra bra att ha en egen stol.

Så nu har jag talat med gruppsekreterare Linda om att jag gärna lämnar min plats som suppleant i Arbetsmarknadsutskottet till någon annan. Som vill ha mer att göra.

Carl är en trendsättare!


Mona Sahlin har en grön, glansig kavaj. Tydligt inspirerad av Carl Bildts nya style!

Partiledardebatten är i gång. Fredrik frågar vad s-politiken innehåller. Och vilka de vill samarbeta med. Det är oklart vad som är kärnan i s-politiken.
- Är det en längtan tillbaka till en gammal dålig politik?

tisdag 15 januari 2008

Nu är glada julen slut

För idag öppnar riksdagen officiellt efter juluppehållet! Kul med fler människor i korridorerna.

måndag 14 januari 2008

Om jag var din hemmafru

En matblogg för oss som äter. Vilket underbart språk. Och snygga matbilder. Enjoy.

PS. Tur för oss båda att jag inte är din hemmafru. Kan inte konkurrera med Lotta. Det är tydligt.

På hemväg


Passade på att köpa lite lättsmält reselektyr på stationen. Det är belöningen efter ännu en 12-timmars arbetsdag. Och nu, bara tre timmar till stan.

ICA-fika

Så roligt att hälsa på ICA idag. Hann med att träffa många. Det mesta kändes som vanligt men frukttrappan var ommöblerad med jättestora frukter. De syns på bilden när vd-Kenneth intervjuades i helgen. (Länkar sen, sj-nätet är långsamt.)

Men först och främst fika med informationsavdelningen. Hade med lite chocolate therapy. Fick hemlängtan. De flesta verkar glada och har vilat under julen. Och Lars, om du läser så: Krya på dig!

En strid ström av glada människor som jag jobbat med kom förbi! Butiksutveckling var fyllda av idéer och ett hemligt förråd med snabbkaffe. Etableringsgänget hann jag bara hälsa snabbt på. Och så hann jag en extrafika med vd-Peder.

Nu hoppas jag att flera ICA-vänner kommer och hälsar på mig. Kan erbjuda fulguidning, automatkaffe och stilfull omgivning.

Herrljunga

Åker X2000 mot Göteborg och försöker att inte vara åksjuk. Nu passerar vi Herrljunga.

Två män framför mig diskuterar fettsugning vs träning. Det är svårt att inte tjuvlyssna.
- Jag hörde att de bara får bort 50 procent när de fettsuger.
- Ja, det sitter ju fast i någonting.
- Jag har sett på tv hur de kör sugen under huden. De skapar ett mellanrum som inte finns. Man blir som ett stort blåmärke. Fatta smärtan.

Nu talar de om ormar.

söndag 13 januari 2008

Klimat, barn, ICA och Götet

Eftersom jag var på resa i slutet av förra veckan sitter jag nu och samordnar och skriver texter till klimatberedningen. Vi närmar oss slutjustering.

Imorgon har jag först ett möte på Stadshuset klockan 8.00. Har fått möjlighet att leda stiftelsen Barnens dag och första mötet är på tisdag. Olyckligtvis krockar det med riksdagsgruppen där jag har ett ärende. Så nu har jag mailat och bett att vi flyttar fram mötet en timme. Sådär som början.

Sen ska jag på ICA-fika och hälsa på min gamla arbetsplats. Ska bli så roligt.

Och sen lagom till lunch tar jag X2000 för att åka på möte med alla möjliga engagerade miljömoderater i Göteborg.

På tisdag öppnar riksdagen officiellt. Idag när jag var på kontoret och hämtade papper så hade jag lagom med post. Men den tiden är över nu. Fick i allafall en vecka med hyfsat normala arbetstider. Alldeles snart drar det igång som förut. Fast väntan är värre så det ska bli härligt.

fredag 11 januari 2008

Vips

Här hittar du artikeln om alliansens inställning till kärnkraft. De är snabba på DN.

Ständigt denna kärnkraft

Folkpartiet har gjort en rapport om miljö som presenteras på DN-debatt. Den presenteras under rubriken "Kärnkraftsfrågan". Atomistiskt. Rapporten verkar vara en sammanfattning av vad folkpartiet tycker. Det nya är att de gillar elbilar mer och ser kritiskt på biobränslen.

Har just pratat med en reporter hos DN som skriver en uppföljning om kärnkraften i alliansen. Jag har förklarat att vi pratar om alla frågor. Tydligen står på vår hemsida att vi inte ska tala om kärnkraft förrän nästa mandatperiod, men det är ju att ta i. Glömde säga något om de energisamtal, alltså samtal med alla partier om Sveriges framtida energi, som pågår under året.

Skönt att vara moderat, vi har ett urtydligt mandat från partistämman att kärnkraft ska finnas kvar och utvecklas. Vi moderater vill ha modern kärnkraft. Och det är märkligt att ett rätt oklart valresultat från en folkomröstning som skedde för nästan 30 år sen, med den kunskapen som fanns då, förväntas låsa oss nu. Omvärlden har förändrats. Teknik har utvecklats. Koldioxidutsläppen måste begränsas. Politiken kan inte låtsas att inget har hänt.

- Går ni till val på utbyggd kärnkraft? frågar reportern.
- Ja, om alliansen kommer överens om det, svarar jag.

torsdag 10 januari 2008

1/2 minut


Är på utflykt i Köpenhamn. Försöker ta tunnelbanan mot city. Tåget står inne med stängda dörrar för avgångstiden är inte inne. Men vi får inte gå ombord. Danskt.

onsdag 9 januari 2008

Bygglov

Anders Borg och Åsa Torstensson skriver idag på DN-debatt om infrastruktur. Ett trist ord som betyder så mycket. Poängen i artikeln är att vi äntligen har råd att bygga smartare trafiklösningar.

Gamla Perssonregeringen får sig en känga. Förr satsades det mer på att få till cermonier och klippa band än att se till att de järnvägar och vägar som finns funkar. Så nu blir det oglammigt men nödvändigt jobb att restaurera och reparera.

Det är befriande att fler säger att de gamla planerna inte håller. Det är påhittade pengar och tider som inte kan hållas. Alliansen lägger mer pengar på infrastruktur men också såklart göra det mer effektivt.

- Vi anser att vi måste kunna få mer resor och transporter och väg och järnväg för pengarna, skriver Åsa och Anders.

tisdag 8 januari 2008

Toastmaster

Hunden Hjördis var med i SR Metropol i morse. Programledar-Erik snusktolkar Hjördis intresse för julbocken och lyckas fota innan själva tuggandet på julbockssvansen hade börjat. Men vi gillar brödrosten!

Du är vad du äter

Ingen mer torsk för Melker. Smart!

Vi har inte förlorat och inte är vi stöddiga heller


I politiken är språket annorlunda än i resten av världen. Retoriken svingas hej vilt. En av mina favoriter är Maria Ulvskog. Hon är s-partisekreterare och har till uppdrag att säga det som ingen annan törs. Av olika skäl. Hon beskriver själv partisekreterare som vana "att snacka skit". Det är modigt.

Marita är så rolig att hon har fått en egen wiki-sida. Där hittar du bland annat hur hon jämför sigge-sigge-skandalen när Fp loggat in på s-intranätet med en våldtäkt. Valanlysen från 1976, "det kändes som en statskupp" finns också med. Mest förvånande är hennes valanalys efter valet 2006: "Vi har inte förlorat, alltså. Vi har starkt stöd i stora delar av landet." Det andas Bagdad-Bob.


Bara välkomsthälsningen hon ger besökaren till hennes dagbok är underbar och platsar bland wiki-citaten: ”Vi socialdemokrater är ett stort parti, det största i Sverige, men det har inte gjort oss stöddiga”.


Nu såg jag att hon kritiserar Fredrik för ett citat i en lördagsintervju. Ironin är perfekt. Det är tokroligt.

Nostalgi?


Testbilden från kammaren visar Stockholm mot stadshuset som vanligt. Men det står att Statsminister Göran Persson talar i det blå fältet nere i bild. Och på talarlistan till höger står påhittade Sven Svensson från M, tio gånger. Undrar vad de testar?

måndag 7 januari 2008

Koldioxidens vänner

Resumé berättar om SLU:s nya kampanj. "Växthuseffekten är en bluff" på stortavlor och en kampanjfilm där gamla ICA-Roger företräder föreningen Koldioxidens vänner.

SLU har också en forskarblogg. Kategorierna för inläggen är bra. Belgian blue, rennäring och science bland annat. Och både skogsbruk och språkbruk.

Kvalificerad?

Bland alla enkäter kom en om social bakgrund. Den kommer från en gammal bekant, SSU-Daniel, en glad socialist som satt i samma nämnd som jag för flera år sen.

De vill att vi riksdagsledamöter ska berätta vilken klass vi kommer från. Det här har vi att välja på:
  • Okvalificerad arbetarklass
  • Kvalificerad arbetarklass
  • Okval lägre tjänsteman
  • Kvalificerad Lägre tjänsteman
  • Högre tjänsteman
  • Företagare
  • Jordbrukare
Även om jag ville så kan jag inte svara. Vad är egentligen en "okval lägre tjänsteman?" Nu är mamma är speciallärare och pappa är fältassistent. Jag är stolt över dem båda men vet inte var de hamnar i Daniels lista. Pappa var ju fritidsgårdsföreståndare förut men det var kommunalt, nu kör de ju eget företag.

Men det riktiga problemet här är att klassbegreppen vi har att välja på här handlar bara om yrket. Vi människor är mer än yrkesidentiteten. Doktor Kosmos, kända från alkoholkommitten, är tydligare i popvänsterdängan Borgarsvin. Tycker du dagens ungdom talar slarvigt, älskar du keramik och kan stava till creme fraiche så är du just... ett borgarsvin. Inget om jobbet. De jobbar väl inom media själva.

Ja, ja. Enkäten tar inte slut där, tyvärr. Sen kommer att par frågor till. Bland om annat nuvarande klasstillhörighet där vi får välja på samma lista. Trixigt för alla som inte haft ett riktigt jobb utan enbart gjort uppdragskarriär.

Sista frågan handlar om jag tycker det är relevant att använda klassbegreppet. Och eftersom jag inte tycker det så har jag bara svarat på den.

Hemvändardag

Kollar av lite bloggar. Många skriver om sina hemvändardagar och att åka hem för att gå ut på juldagen - och ibland nyår.

Det är lite trist att komma från Hässelby ibland. Det finns liksom inte det där hemvändargrejen. Skulle vi gå på Baronen då eller? Eventuellt träffar man gamla skolkompisar, eller föräldrar till dem på gamla Vivo Björnbodahallen eller numera kanske nya Coop Forum i Vinsta. Mötte gamla grannar på IKEA under mellandagarna. Träffar såklart moderater ungefär överallt.

Mötte två jag känner i gallerian lördagen innan julafton, båda är jurister. Den ena med sin fru och familj, den andra på egen julklappsjakt. Så roligt, i juridiken är det så att tidsfrister uppfylls precis innan de går ut. Annars är det ingen sport.

Men det blir aldrig det där samlade, hemvändandet, one night only. Vi stockholmare möter gamla bekanta utspritt och mest dagtid. Känns ljummet när jag jämför.

Till kontoret!

Äntligen är vi igång igen. Kom till kontoret och var rädd att mötas av en posthög som är lika lång som jag. Men nej. Det var en helt normal decimeter post som väntade utanför dörren.

Högen innehåller lite av varje om miljö. Bilbranschen opinion skickar ett tryckt blad om hur mycket de gillar diesel. Flera seminarium är på gång om olika teman som alla kopplar på miljö. Dessutom vill Stockholms handelskammare göra det enklare att hyra ut i andra hand. Håller med om de mesta, men juristen i mig gillar att Hyresnämnden finns. Joseph från the Taipei mission in Sweden skickar en taiwanesisk tidning med tema Sverige där jag var med. Finns på bild men fattar inte texten. Energimyndigheten skickar "energiläget 2007", en redig lunta.

Och av någon anledning får jag den kristna tidningen Dagen igen. Som jag brukar säga upp. Världen i dag är roligare.

Bäst är att under julen har målaren fixat till min fönsterbräda och hela fönsterfodret som höll på att krackelera totalt. Nu är allt fint och grått igen.

söndag 6 januari 2008

Galet lång kö


NK-rean börjar om en kvart. Kön börjar vid glasdörrarna till Plattan.

lördag 5 januari 2008

Det nya svarta

Nu har jag varit sjuk sen jul och mest gått hemma och skruttat. Tittade in i garderoben igår och såg att det mesta där är svart. Eftersom det var så deprimerande gick jag ut på shopping igår eftermiddag. Försökte hitta lite kammarmässiga kläder, som inte är svarta.

NK är liksom halvtomt, de laddar nog för att kunna fylla på inför rean imorgon. Men den fantastiska Mint and vintage hade många saker. Och redig rea! Dessutom är det som en lite hemlig butik, snett över gården och så måste du ringa på klockan för att få komma in. Lite som bättre juvelaffärer. Hm. Har jag sett på tv i allafall.

onsdag 2 januari 2008

Just say no!

I dagens SvD finns bloggen citerad. Det hade varit skoj om det inte varit lite ryckt ur sitt sammanhang. Artikeln i SvD handlar om riksdagens nykterhetsgrupp som lobbar lite nu i nyårslöftestider och vill stoppa alkohol i riksdagen.

Fast det jag skrev om handlar först om Al Gore och sen om mju-moderaternas egen avslutning. Vi hade julavslutningsmiddag för oss fem i utskottet, vår handläggare och de duktiga politiska sekreterarna som jobbar ihop med oss. Det var inget som betalades av riksdagen utan det var vi själva som gick ut och åt tillsammans. Vi var på gamla pressklubben ironiskt nog. Den som vill dricker alkohol. Den som inte vill låter bli. Alla betalar för sig.

Så nu har jag skickat ett mail till SvD kvalitetsredaktör så får vi se om de tycker det är ett viktigt tydliggörande eller om jag ska tåla att den här bloggen används som illustration för att det händer att riksdagsledamöter och andra som arbetar på riksdagen dricker öl, eller mer sällan, fördrink. För jag skrev ju ändå både ordet öl och ordet fördrink.

Och sen ett tips till riksdagens nykterhetsgrupp. Jag misstänker att vara absolutist är ungefär som att vara vegetarian. En del vi möter får dåligt samvete direkt, det är inget att göra åt. Men det är rätt enkelt att hantera särskilda önskemål, var tydlig när du tackar ja till en tillställning och prata med serveringen innan du satt dig så blir det inget meck vid bordet. Det gör liksom livet enklare för alla.

Förresten går det oftast att flytta föreslagna middagsmöten till dagtid. Det gör jag. Det är bara att säga nej till saker du inte vill göra. Vi är väl vuxna människor.

tisdag 1 januari 2008

08!

Gott nytt år vänner!

I år är det stockholmarnas år. Så kul det ska bli.