fredag 3 september 2010

Vi hjälper människor tillbaka till jobbet

Efter Fredrik Reinfeldts utfrågning igår står det klart att vi har den enda riktiga statsministerkandidaten. Seriöst. Även om det stundtals kändes som att han fick tenta av område efter område var det så tydligt.

Det svåra med politik och utfrågningar är att gå från det stora till det lilla, från breda reformer och stabilitet i finanserna eller förutsättningar för företagande till enskilda människors berättelser. Och förhålla sig till det.

Så är det i vilken valstuga som helst. Vi säger att naturvården har mer pengar än någonsin, men en männsika kanske tror eller känner något annat. Men känsla är inte samma som fakta. Ibland kan det bli tuffa samtal.

Det är också svårt att förhålla sig till enskilda exempel och svara på hur någon bemötts. Oftast är det bara att lyssna. Det man upplevt är ju sant.

Sakfrågan är reformeringen av sjukförsäkringen. Där står vi stabilt. Det viktiga är att vi har en reform på plats som faktiskt hjälper och stödjer människor att komma tillbaka till arbetsmarknaden efter sin egen förmåga. Och ska vi vara snälla mot S så föreslog de väl ungefär samma sak först. Även om retoriken från dem är en annan.

Fast igår kom en tvist på just de personliga historierna. En person som användes som exempel i gårdagens SVT-utfrågning är Socialdemokrat och deltar sen på en pressträff med S, V och Mp. Det är svårt att vara upprörd över det. Människor har all rätt att vara politiskt aktiva. Det är snyggt att berätta det i och för sig, hoppas att inte SVT känner sig lurade. Även socialdemokrater får vara på tv.


I exemplet finns några saker att klargöra. Försäkringskassan gör en bedömning av arbetsförmågan, de talar inte om var någon kan jobba som varit sjukskriven. Det gör Arbetsförmedlingen. I den här texten är det mycket tydligt.

Naturligtvis är ingen myndighet ofelbar - inte Försäkringskassan heller. Reglerna verkar inte ha följts. Stroke fanns uttryckligen med som exempel på en sjukdom som kräver lång rehabiliteringstid och där människor är undantagna från att arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden.

Sammanfattningsvis: vi lagstiftar och reformerar och trots att det kan vara trubbigt är syftet alltid att göra livet bättre för människor. Alltid.

Så fastna inte i formfrågorna. Det handlar om politiken och att hålla en arbetslinje, satsa på det som är viktigt och komma från den bisarra göm- och glömpolitiken där människor sjukskrevs av statistiska skäl.

1 kommentar:

Claes sa...

Jag tycker synd om Jörg the Doctor som nu blir en symbol för ett (s)-fulspel.