Vi kom hem rätt sent tisdag kväll. Onsdagen störtade förbi i en hast. Idag är det första ordinarie toppmötet under svenskt ordförandeskap.
Igår hade vi öppet samråd i EU-nämnden med Fredrik Reinfeldt som du hittar här. Det viktigaste som kom fram om EU:s position inför klimatförhandlingarna är att vi håller ledarskapet och driver på. Men det är inte enkelt. Ingen annan presenterar siffror. EU:s finansministrar kom inte hela vägen fram på sitt senaste möte då Polen och det då finansministerlösa Tyskland inte ville komma överens.
EU:s förslag till minskningar kommer inte räcka. Det kan det inte. För vi står för en liten del av utsläppen. Men vi kan se till att det blir ett avtal i Köpenhamn. Och frustrationen över att vara en liten spelare i en stor värld gör att de politiska lösningarna ser mycket olika ut.
De olika länderna positionerar sig. Både globalt men nu också inom EU. Lobbyister från olika håll kommer med långa önskelistor och siffror. Politiken försöker förklara processen och vad som är möjligt.
- Grundproblemet är att reduktionsåtagandena är otillräckliga, förklarar Fredrik.
Särskilt från USA och inget från de snabbväxande utsläppsländerna.
- De står för över hälften av utsläppen.
Sverige har ju 40 procentiga reduktionsmål. EU har åtagit sig 20 och senare 30. Finansieringen av åtgärderna diskuteras. Mp säger att finanisieringsförslaget är för lite.
- Den synpunkt jag får av andra är att det är för mycket, svarar Fredrik.
De tycker det är märkligt att först ta på sig egna åtaganden och sen ge pengar till andra som faktiskt kan betala.
- Det finns en grupp av väldigt utsatta länder, fattiga. De lever med konsekvenserna av klimatförändringarna redan nu. Men de rikaste och de snabbväxande måste åta sig utsläppsminskningar tillsammans annars klarar vi inte tvågradersmålet.
Det blir utan tvekan komplicerat att förhandla och komma överens i Köpenhamn. Och vi driver på.
- Men vi står rätt ensamma, säger Fredrik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar