onsdag 6 maj 2009

Miljön är större än 15 omröstningar

Åh. Naturskyddsföreningen kan ju bättre, nu har de gjort en mätning av vad EU-parlamentarikerna gjort för miljön. De gör mig så besviken.

Inget om Gunnars jobb med energifrågorna och unbundling.

Inget om frihandeln och företagandet och entreprenörsskapet. Inget om utvecklingssamarbeten och bistånd.

Inget om forskning.

Inget om mänskliga rättigheter.

Ser inte heller att de mätt förändringarna i den gemensamma planekonomiska jordbrukspolitiken.

Det är bara 15 omröstningar och antal ställda frågor som spelar roll i mätningen. Det är som att mäta vad vi gör i vårt parlament på antal frågor - eller motioner eller interpellationer.

De 15 omröstningarna som finns med i mätningen är såna där den internationella organisationen som SNF ingår i har skickat ut egna förslag till röstlistor. Och dessutom läggs en kvalitetsbedömning in genom att jämföra med organisationens förslag till beslut. Är det fräscht att den som får bäst betyg är den som gör mest som just de här lobbyisterna vill? Bara stora och tunga lobbyorgansiationer törs göra såna här pris.

Politikens kärna finns inte i omröstningen och själva valet mellan förslagen till beslut. Politiken är det som sker när förslagen tas fram. Och miljöfrågorna stannar inte i miljöutskottet, det berör så mycket mer.

Naturskyddsföreningen fattar ju ekonomi och utveckling. De skulle kunna bredda miljödebatten rejält. Så trist.

Well. Det kan bli intressant när jag och Svante Axelsson ska debattera visioner för framtiden imorgon.

2 kommentarer:

Erik sa...

Hade SNF bara grävt lite djupare hade det visat sig att Gunnar i själva verket är mest engagerad i miljöfrågor av alla våra EU-politiker. Eller hur? Och Schlyter hade visat sig vara ögontjänare som i själva verket varken bryr sig om eller förstår miljöfrågorna (men som lärt sig rösta rätt i parlamentet)?
Moderater är såklart inte ensamma i politiken om djup brist på självinsikt, men ibland blir det bara löjligt.

Fia sa...

hej Erik! Klart att Schlyter brinner för miljöfrågorna också - det är lösningarna som skiljer oss åt. Men det är en supertrist undersökning som inte visar hur det ligger till. Jag är så besviken.