tisdag 19 maj 2009

Grönsaksvapen och simuleringar

Igår besökte Ida och jag hos polisen i Stockholm. Ett studiebesök med miljötema. Anledningen till besöket var att jag mötte länspolismästare Carin Götblad i somras. Nu träffade vi bland annat Janina Gröhn som är miljöansvarig.

Dels var det tufft att bara få komma in i poliskvarteret. Vi pratade om miljöbrott, tillsyn över farligt gods och en sån sak som miljönyttan av att hålla hastighetsgränserna.

Sen var det otroligt lärorikt att få vara i vapenverkstaden. De har hand om polisens vapen och vapen som tillhör andra myndigheter inom polisen. De är stolta vinnare av polisens miljöpris! Mycket verkar hända, skjutbanorna är ombyggda och kulfång och ventilation bättre, kulorna är totalmantlade och tändhatten är non-toxic på övningsammunitionen. Vapnen rengörs med ultraljud och tvättmedelsanvändningen har minskat massor. Hela myndigheten källsorterar och kasserade vapen tuggas sönder och metallen återvinns.

Vi har lärt oss en del nya ord. Min favorit är grönsaksvapen. Så kallas de ofarliga övningsvapen som är våldsamt grönfärgade så att ingen ska kunna ta fel på dem och sitt riktiga tjänstevapen.

Miljöarbetet finns i flera verksamheter. Blåsrören i plast väger inte mycket per styck men på ett år går det åt nio ton. De återvinns också.

Alla beväpnade poliser måste göra kompetensprov ungefär en gång om året. Då testas skjutförmågan. Men det finns också andra sätt att träna än den klassiska skjutbaneträningen. Bredvid banorna finns ett rum där det går att simulera olika händelser med flera olika möjligheter till slut. Allt styrs från en dator i en hörnet av rummet. Inga slut är lyckliga. Fallen är köpta från USA och det syns. Det första fallet var en kvinna som kom ut ur ett hus i morgonrock och tofflor, väldigt upprörd och skrek. Hon viftade med ett vapen, hennes grundlagsreglerade rättighet, vrålade hon och ville att poliserna skulle lämna henne i fred.
- Go talk to my communist neighbors.

En man som stoppas för fortkörning blir vansinnigt arg och tar fram ett fälgkors. I nästa scenario har han ett annat vapen.

Ida sköt en vattenmelon. Och sen sköt hon en kvinna med vapen som försökte ta sig in över en mur och hotade oss med pistol.
- I just want to talk, skrek hon och höjde sitt vapen.
Jag sköt pappfigurer på en simulerad träningsbana.

Och vi avslutade studiebesöket på den välordnade miljöstationen.

Inga kommentarer: