söndag 3 maj 2009

Mer om racingdagen

Otroligt bra studiebesök på STCC igår.

Lasse från svenska bilsportsförbundet hade satt ihop ett redigt program igår. Vi började med miljöstationen, tvättplatsen med oljeavskiljning, biogasmacken, tävlingsledningen - uppe i tornet, domarna - lite längre ned i tornet, bilarna, förarna och alla vi mötte längs vägen. Vi pratade om hur vissa miljöfrågor kan hamna mellan stolarna enbart för att det är så många som samarbetar på de stora tävlingarna. Men hur enkelt de löses när frågorna väl syns. Möter säkerhetskommittén och miljökommittén. Bra samtal om säkerhetsfrågorna över huvudtaget. Diskussioner om tillstånd, buller och ljud. Och massor av snabba, tuffa bilar som går på etanol, alkylat och biogas.

Möter förare på gridshowen och pratar lite. Det kan bli 60 grader varmt inne i bilarna, ingen AC plus brandsäkra kläder. Själva körandet är tuffare än många tror, en uthållighetssport.
- Som politik då, undrar jag.
- Ja. Båda kräver koncentration. Det gäller att vara lika koncentrerad första och fjortonde varvet.
Släpper fram barnen och några vuxna som vill ha autografer.

Miljötänket har slagit igenom. Camarobilarna går redan på etanol och de börjar experimentera med biogas nu. Stora V-8 motorer som går på smarta bränlsen är helt rätt i tiden. De förklarar engagerat själva:
- Det här har vi gjort utan att blivit ålagda det.
- Det är så bra, säger jag och försöker förklara att det är helt rätt att allt inte behöver lagstiftas fram.

Eftersom det var mitt livs första motortävling så var helheten en upplevelse. Min shoppinggen slog till efter ett tag: hur kan det vara så lite försäljning när det ändå är så många människor som verkligen brinner för motorsport? Några t-shirts, skruvdragare, sportkanaler och modeller hittade vi. Här finns affärsmöjligheter.

Mycket nytt på en så här stor tävling. Allt är inte begripligt. Det jag inte fattar är monterbrudarna eller vad jag ska kalla kvinnorna som håller skyltar vid bilarna och ibland paraplyer över motorcykelförarna. Ursnygga, rätt tungt sminkade unga kvinnor som är uniformt klädda i korta shorts och svarta skinnstövlar. Funktionen är att vara snygga. Hoppas de får bra betalt.

Men nu förstår jag faktiskt funktionen av en safety car och några av flaggsignalerna.

1 kommentar:

Sofia sa...

stcc och motortävlingar är kul :)