fredag 8 maj 2009

Räkna med bråk

Nyfärsk statistik från SKOP och partisekreterar-Per på DN-debatt idag visar att väljarnas inställning till EU är rätt bra. Det handlar inte om ja eller nej till samarbetet utan mer vad EU används till som miljö, ekonomi och brottslighet.

I miljödelen är den positiva synen på EU tydlig. Sex av tio tycker att EU-samarbetet förenklar för gemensam miljölagstiftning. Två av tio är mot och två av tio tycker inte att det gör någon skillnad.

För finans och ekonomi är förtroendet för det nationella större än för det europeiska och det är gott betyg för Anders Borg. Och stödet för att samarbeta inom EU mot brottslighet är redigt högt. Den organiserade brottsligheten känner inga gränser. Slutsatsen är att nu vill vi ha en tydlig valrörelse om sakfrågorna.

Vem som ska företräda Sverige spelar också roll för väljarna. Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt får hälften av förtroendet (25 procent var) medan Margot Wallström och Mona Sahlin får en tredjedel (29 procent för Margot och fyra procent för Mona).

Förtroendebalansen är tydlig: Hälften står mot en tredjedel.

2 kommentarer:

nullnull sa...

dom etablerade partierna har helt missat varför det finns ett intresse för EU valet nämligen morgondagens försörjning internet..svenskarna vill inte ha överhetsstyre utan en demokrati!
med modern teknik kan eu reformeras och det är därför som dom gamla partierna inte vill släppa internet fritt..
medborgarnas elektroniska liv ska vara skyddat i grundlagar precis som det vanliga livet..vi ska ha rätten till vår kropp och vår data..om inte dom etablerade partierna fattar detta så kommer dom att bytas ut!

Fia sa...

Just därför behövs till exempel Christofer Fjellner i parlamentet. Med frihet kommer ansvar - hur löser ni frågor om barnporr, internationell brottslighet och andra brott som bara byter arena om det inte finns några regler alls? Integriteten är viktig, mänskliga rättigheter är viktigast.