söndag 30 november 2008

Blast from the past

Måste den som är för en teknik, som kärnkraft, automatiskt vara mot en annan teknik, som vindkraft? Så var det förr och så är det nu i ett parti, oväntat konservativt för socialliberaler.

Vi moderater är teknikneutrala. Det är ingen hemlighet att moderaterna är teknikoptimister. Vi gillar alla tekniker, kärnkraft och vindkraft och alla andra krafter. Effektivitetsargumentet Carl B skriver om när han jämför vindkraft och kärnkraft stämmer. Men står de verkligen mot varandra? Är det Energimyndighetens budget som är det fysiska hindret för mer kärnkraft? Nej, såklart inte. Och jag köper inte argumentet om att bara statligt subventionerad vindkraft är planekonomi. Blir inte statligt subventionerade kärnkraftverk planerad ekonomi? Och vi är med i en allians där alla bidrar.

Det är inte svårt att få media och genomslag genom att vilja stoppa något/vilja skrota något/vara emot Alliansens överenskommelser. Är det så enkelt att ett mindre parti måste skrika högre för att synas? Eller är det här en gummibandstaktik i energiförhandlingarna?

Oavsett vad så är det aldrig tråkigt att jobba med Carl B.

5 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Jag tror inte att varken carl elelr folkpartiet har problem med att det byggs vindkraft.

Det de har problem med är att byggs vindkraft för att staten sponsrar.

energiproduktion har för länge varit en tummelplats för särintressen och politisk styrning.

Sätt upp ett tydligt regelverk för produktionen och låt de bästa systemen vinna.

Utan subentioner och liknande dummheter.

Johan sa...

Fast Hamilton uttryckte aldrig i sin artikel att han vill subventionera kärnkraft. Snarare vill han avlägsna hindren mot kärnkraft samtidigt som han han vill dumpa subventionerna för vind. Sen är det upp till elbolagen och industrin att välja vilken energikälla de vill bygga utan att staten går in och förvrider situationen.

Att vi ännu har kvar förbudet mot nya reaktorer är verkligen märkligt.

Fia sa...

Hej Christoffer, nyheten blev just att Carl var emot vindkraften. Och Johan, ärligt talat så har det väl inte funnits så myckte frihet på kärnkraftsmarknaden. Men det är bra med diskussion! Friare energimarknad och en Alliansregering är ju vad jag vill ha också.

Krafttag.nu sa...

Hej,
gå gärna in och stöd energiuppropet Krafttag.nu, som verkar för en uppgörelse över blockgränserna för en uppdaterad energipolitik!
http://www.krafttag.nu
mvh
Krafttag.nu

Fia sa...

Hej krafttag! Spam, spam, spam. Skäms. Och vill du kommentera mera, skriv ditt namn. Spam!