söndag 12 oktober 2008

Klimatet - mer än bensinskatt

Nu är det klimattema på partiledardebatten. Fredrik frågar just Mona Sahlin hur hon ska kunna sänka Sveriges utsläpp av växthusgaser med 40 procent enbart inom Sveriges gränser om hon inte vill höja bensinskatten. Bra att veta: I Klimatberedningen var s beredda att höja med 75 öre på ett bräde. Minst. Men inte nu tydligen.

Lars Ohly vill höja litegrann här också. De har råd med allt utom skattesänkningar, förklarar han.

- Miljöpartiets miljöpolitik är ett av skälen till att jag vill samarbeta med Miljöpartiet, säger Mona Sahlin. Ett redigt underkännande av hennes egen miljöpolitik. Bra att veta: Bara 16 procent av s-röstarna tycker att miljö är viktigt. Motsvarande för moderaterna är 21 procent, precis som genomsnittet i Sverige. Miljöpartiet kan man tro har hundra procent men det är bara 43.

Maria Wetterstrand är tydlig med att hennes parti valt att samarbeta med s. Bra att veta: Det hon inte säger är att Miljöpartiet är splittrat. På kongressen voterade miljöpartiet om förslaget att samarbeta med s som kom från Mp-ledningen. Votering betyder omröstning och det sker i frågor där det är nära och svårt att avgöra för ordföranden. Ledningsförslaget vann med något tiotal röster.

Tyvärr var det lite lite EU och internationellt samarbete i debatten. Där den verkliga skillnaden mellan höger och vänster går.

Och apropå klimat och kollektivtrafik. Tranebergsbron har spruckit. Och det var inte länge sen som den byggdes om. I morgon går inte tunnelbanan. Alla måste åka över Solna, Sveriges mest överkörda kommun. Jesus, vilket kaos det kommer bli.

Inga kommentarer: