torsdag 30 oktober 2008

Frihandel bättre än bistånd

Det var verkligen intressant att lyssna på Georgiens president. Han talar avslappnat och rakt på. Georgisk media är med och filmar i början av mötet. De har 27 tv-kanaler i landet.

Presidenten börjar med att förklara att Georgien är ett sentimentalt viktigt land för ryssar, det är deras bakgård, menar han. Och talar om ekonomin som tredubblats.

De har också arbetat strategiskt mot korruption.
- Alla vet att georgisk polis inte tar mutor, berättar presidenten och utvecklar med en historia om en rik rysk affärsman som frågade polis och politiker vad deras andel var och blev förvånad när de förklarade att de levde på lönen. Affärsmannen hade hört om detta innan men trodde inte på det.

Kortsiktigt vill de förhindra rysk aggression och långsiktigt vill de göra Georgien framgångsrikt igen. Det handlar om konkurrens med idéer. Georgiens ekonomi är mer motståndskraftig än andra länder i Centraleuropa.

- Vi kan inte leva på bistånd. Det är det värsta som kan hända någon, förklarar Saakashvili. De ska bygga infrastruktur och arbeta med social uppbyggnad. Det handlar också om vattenkraft och nya elledningar, eller elsystem och naturligtvis fler demokratiska reformer.

- Vår entusiastiska regering ska bygga instutitioner. Det ska bli ett "European western style society".

Han förklarar att de vill ha associationsavtal med EU. Redan nu har de frihandel med USA.
- Det är viktigare för oss än bistånd.

Vi talar om Putin, Ryssland, integration och mångfalden och hur tidigare regimer spelat på nationalistiska strängar. Avslutsningsvis förklarar Saakashvili att:
- När vi blivit mer europeiska blir vi en modell för andra stater som står på kö för att komma framåt.

4 kommentarer:

Janne Pettersson sa...

I Sverige transkriberar vi Saakasjvili så här. Engelskspråkiga länder skriver Saakashvili.

Fia sa...

Jag följer protokollet i våra papper. Från UD eller RIK :)

Anonym sa...

ligger Georgien i Centraleuropa? Jag trodde det låg längst nere i östra hörnet, så gott som i Asien.

/Carl Lindahl

Fia sa...

Det var snabbt skrivet Carl! Kanske skulle varit ett "som ligger i" där i texten. Georgien jämfördes med andra länder som ligger i centraleuropa. Georgien ligger kvar.