söndag 13 december 2009

Heja Husis!

Ikväll smäller det. Cristina Husmark Pehrson mot Mona Sahlin i sjukförsäkringsdebatt. Undrar just vem i S som egentligen håller i frågan? Jag trodde det var Veronica Palm.

För det första betyder Socialdemokraternas förslag att förtidspensionärerna blir utförsäkrade. Men debatten har varit rätt intellektuellt ohederlig. De står inte för sina förslag.

För det andra visar Försäkringskassans analys att cancersjuka inte bedöms hårdare sedan alliansens sjukregler trädde i kraft.

För det tredje är just cancersjukas särställning klargjord i ett kompletterande förslag.

Så låt oss ta en sväng om den första punkten. För just när det gäller själva utförsäkringen är det lite pinsamt att S skäller på M för något de själva föreslår.

Det blir obekvämt när det nu kommer fram att Socialdemokraterna har två versioner av sitt förslag till budget. En till riksdagen, vår lagstiftande församling. Och en version till media och journalister utan de jobbiga siffrorna.

Om Socialdemokraterna skulle vilja stoppa utförsäkringen av 32 000 förtidspensionärer kostar det staten omkring 3,3 miljarder. Men S har inte pengar nog i sin budget. I riksdagen betyder brist på förslag att det att de vill göra som regeringen. Expressen skriver att tabellerna som visar siffrorna över utgifter till och med har tagits bort från skuggbudgeten som delades ut till journalister. Kvar finns bara rubriken "Tabeller över utgifter och skatter". Under rubriken står det ingenting.

I versionen som finns hos riksdagen däremot finns utgiftstabellerna kvar. Och där finns inte pengarna anslagna som det skulle kosta att stoppa utförsäkringen av förtidspensionärer.

- Vi genomför den största satsningen på arbetslivsinriktad rehabilitering någonsin. De föreslår i grund och botten samma sak, säger Gunnar Axén i Expressen. S föreslår nämligen lönebidrag och utbildning och omställning.

Gunnar Axén tycker att Veronica Palm hycklar.
- Hon har stått och gormat om att vi kastar ur folk ur försäkringen, och så erkänner hon att de själva vill kasta ut 32 000 människor ur försäkringen. Det är falskt, säger han.

Varför den ena versionen av skuggbudgeten har censurerats vet inte Veronica Palm.

Här hittar du hela artikeln i Expressen om hur: Socialdemokraterna mörkar sin egen skuggbudget. Ironiskt men lite snyggt att Lucia går åt till att bekämpa mörkandet.

Inga kommentarer: