måndag 8 juni 2009

Grattis Miljöpartiet!

Valet är så gott som klart. Vi Moderater håller våra mandat. Valdeltagandet har ökat något. Och det ska bli spännande att se om, och i så fall hur, personkryssen förändrar listorna.

Vinnarna är Miljöpartiet som trots helt orealistisk politik lyckats bra med att kommunicera sin vilja. Politik är att vilja, ju. Värvningen av journalisten Isabella Lövin var klockren och jag är grön av avundsjuka, särskilt när hon fick så starkt stöd av så tunga lobbyister som Naturskyddsföreningen. Hoppas nu hon kan leverera och hjälpa till med att rädda torskar och ålar och att hon inte fastnar i den klassiska miljöpartistiska EU-skeptisismen. Ett varmt lycka till!

Alliansen är störst. Vänsterpartiet har tappat väldigt stort. Och i Stockholm är Socialdemokraterna fjärde största partiet. Moderaterna är största parti och Fp leder just nu som näst störst över Mp, men det är som vanligt en ganska jämn fight mellan de två. Skrällen var just S-fallet. V går ned med lika mycket som PP går upp, med nästan sju procent av rösterna.

Vår kampanj var riktigt rolig. Det är inte enkelt att hålla valmöten i maj-juni men stämningen har varit på topp. Aldrig tidigare har vi haft bättre kampanjprylar eller bättre kampanjlåtar eller fler gula jackor. Heder åt alla duktiga människor som jobbat. Vilken glädje och vilka hjältar! Vi är uppvärmda inför riksdagsvalet nästa år.

Budskapen och den politiska viljan måste vi jobba mer med. PJ Anders Linder har en poäng. För mycket teknokrati och för lite känsla i centralkampanjen. Tur att vi hade så roliga kandidater.

Inga kommentarer: