fredag 6 november 2009

Välfärdens kärna. Nu ännu bättre!

Det går att förbjuda kommuner att syssla med sånt som de inte ska från den första januari. Välfärdens kärna är inte plantskolor, gym eller hunddagis men trots det finns det kommuner som lägger människors skattepengar på att helt enkelt driva egen affärsverksamhet och konkurrera ut riktiga företagare. Hu!

I höstas bestämde regeringen att förstärka konkurrenslagen. Sorgligt nog passerade den här nyheten då alldeles för obemärkt tycker jag, men mötte en - opolitisk - tjänsteman från Näringsdepartementet igår som tipsade om detta.

  • Stockholms tingsrätt får vid vite förbjuda staten, en kommun eller ett landsting att i sin säljverksamhet tillämpa ett visst förfarande.
  • Den som kan väcka talan är Konkurrensverket, enskilda företag eller en branschorganisation.
  • En kommun eller ett landsting får också förbjudas att driva verksamhet som inte är förenlig med den kommunala kompetensen.

Det är ju brilliant. Staten och kommuner säljer årligen varor och tjänster på marknaden för mångmiljardbelopp.

Jag har ju några kommunala moderatkollegor i oppostion i olika delar av landet som kan hänga på låset den första januari för att anmäla tveksamma verksamheter och på så sätt båda hylla välfärdens kärna och få bort osund konkurrens.

- Nu får Sveriges företag äntligen möjlighet att få osunda konkurrensvillkor prövade, säger näringsminister Maud Olofsson.

Det gamla pressmeddelandet hittar du här!

2 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Väldigt intressant.

Fia sa...

My gods. Fick en annan kommentar på det här - som jag inte släpper igenom - som tycker det här är sossigt. Hahaha!