onsdag 25 november 2009

Lite disparat dag

Hanterar den bisarra mängden mail som samlats i min mailbox. Tack igen IT-avdelningen som stoppade mobiluppkopplingen en hel vecka. Fem arbetsdagar, typ hundra mail om dagen som skulle hanteras på småstunder på kontoret.

Har samordnat klimatfrågor med Christofer Fjellner inför EU-parlamentets omröstning kring lunch idag.

Blev uppringd av Aftonbladet som undrar om Vattenfalls verksamhet inför klimatförhandlingarna och om Kina kommer använda  företags utsläpp som argument i diskussionen, eftersom det är statligt ägt.

Det är omöjligt att förutsäga Kinas argument men de har ju större statliga företag med redigt mycket större utsläpp så jag undrar om de kommer ta upp just Vattenfall.

Eftersom kolkraft är en del av den globala energimixen, och kommer vara det under överskådlig framtid, så tycker jag att det är bra att tekniken utvecklas och att koldioxidinfångning och lagring utvecklas. Svensk miljöteknik är bra på att sänka utsläppen. Lite känns den här debatten som CSR-frågorna förr. Alltså om något företag hade problem förut så lämnade de helt enkelt fabriken eller landet. Numera förväntar sig kunderna att företagen stannar kvar och hanterar problemet. Om Vattenfall säljer all sin kolkraft, vad är det som säger att nästa ägare vill arbeta vidare med miljötänk?

Sen ringde min vd för stiftelsen Barnens dag, där jag är ordförande. Tydligen är tv4 på väg dit efter lunch för att intervjua honom om ett brev vi skickat till Stockholms stad och begärt täckning för ett gammalt upplupet underskott. Lite oklart vad vinkeln ska vara.

Stiftelsen går inte med underskott nu. Det är ett gammalt underskott vi talar om. Kolloverksamheten går fint och vi har starkt politiskt stöd från stadshuset, ja faktiskt från alla partier som jag uppfattar det.

Brevet är odramatiskt. Våra revisorer rekommenderar oss att skicka in en sån begäran. Det är helt enligt stiftelsens urkund, alltså det som reglerar vår verksamhet. Men det finns olika tolkningar av bestämmelsen och nu hoppas vi att det blir klargjort en gång för alla så att vi kan koncentrera oss på kärnverksamheten.

Nu på väg till lunchmöte. Sen EU-nämndskommitté - vi har dubbla nämnder med massor av ärenden den här veckan. Sen träffa en önskad livsmedelslobbyist, sen votering. Efter det till en PR-byrå på mingel så att min nya politiska sekreterare får träffa dem, sen möte med E-on och till sist vidare till gamla ICA-kollegor. Bra jobbdag.

Inga kommentarer: