måndag 2 april 2007

Unckels ugglaLandshövding Per Unckel bjöd i förra veckan in till träff för riksdagsledamöter från Stockholms stad och län. Det var omöjligt att blogga så här långt från mobilen. Därför kommer det lite sent.


- Är det bara lagligt så säger vi ja, förklarar PerU sitt uppdrag. Vi pratar om många frågor, bland annat att Stockholm har växt med ett Malmö på 15 år. Den sista stora vägen vi byggde var Essingeleden.

- Våra tåg går på två spår sen 1874, säger Länsöverdirektör Bo och förklarar att vi utnyttjar alla tåglägen för att maxa kapaciteten. Regionala finansieringar och PPP och avgiftssystem kommer upp. Det är ett nytt sätt att tänka för att bygga staden bättre.

En stor fråga för Stockholmsregionen är flyktingmottagning och integrationsfrågorna.- Vi vill se invandrade som en tillgång, säger PerU. Invandringen kommer att öka. Då krävs boende, språk och arbete.Ett intressant projekt är utbildningen i vårdsvenska. Då kan en person som tidigare arbetet som läkare i ett annat land och sen flyttat hit gå en tvåårsutbildning och vips har vi en svensk läkare – annars tar det minst 23,5 år och kostar massor. Uträkningen de visade börjar med dagis.

Sen blev det middag på Tessinska palatset. Först bubbel i 1600-talssalongen på övervåningen. Därifrån kommer ugglan på bilden. Där får bara vitt vin drickas innan middagen. Rött vin ger fläckar och gäster som kommer efter middagen gnuggar sig tydligen mot väggarna. Vi hade ett bord för miljöfrågorna, kanske det trevligaste bordet. Vi pratade regler och stadsmiljö och rätt mycket om sopor. Alla tycker saker om sopfrågorna.

Inga kommentarer: