måndag 2 april 2007

Riksdagsholmen

Idag har jag en hyfsat bitter insändare i tidningen City (finns tyvärr inte i nätversionen) om det sura inställningen till Stockholmare här i riksdagen. Anledningen är den IT-konsult som inte fick jobb i Lund eftersom han var för stockholmsk och att "stockholmare" är ett skällsord.

Egentligen var det en ganska lång debattartikel. Det fanns bara plats för en kortvariant. Så allt skoj togs bort och kvar blev några bittra sanningar.

Men problemet är just de bittra sanningarna. I riksdagshusen finns en skum inställning till Stockholm och framförallt alla som bor här. Diskriminering är nog för hårt ord, men det finns missunsamhet och en attityd av "alla mot en". Fler politiker måste våga stå upp för Stockholm och sluta ställa satsningar mot varandra.

Min lösning just nu att gräva loss holmen där riksdagshusen ligger, utesluta den ur staden och kalla den Riksdagsholmen. Då måste hariga kommunpolitiker sluta skylla på Stockholm lite sådär obestämt. Beslut fattas inte av en stad. De fattas av personer.

I den långa originalartikeln erbjöd jag alla riksdagsledamöter en Stockholmssafari. Det är inte ok att bara se Arlanda, Bromma, Tegelbacken och så lite av Gamla Stan. Okunnigheten och ointresset går att bryta. Riksdagsledamöter kan vara goda exempel för andra. Stockholm är så mycket mer. Erbjudandet står jag fast vid. Hör av er. Vi börjar med en promenad till Söder. Nästa gång tar vi gröna linjen till Hässelby.

1 kommentar:

Janne Pettersson sa...

Jag tror inte stockholmshatet är så farligt. Det är nog bara sund kritik mot makten, och det kan vi - som bekant - aldrig få nog av. Stockholmarna får nöja sig med att leva på den enda beboeliga platsen i Sverige.