torsdag 5 april 2007

Spån eller bjälke

Är fascinerad över debattartikeln i SvD där en frilansande skribent driver tesen att kristna jagas i Sverige och utomlands. Artikeln tar upp lite olika saker men särskilt bisarrt är det här stycket:

"Det handlar också om rädsla. Den politiker är inte född som vågar ta i sin mun att exempelvis muslimer har en bakåtsträvande syn på abortfrågan. Då kan ju Stockholms tunnelbana sprängas i luften och med den ett par tre tusen civila.

Nej, det är bättre att svartmåla de kristna, för de var ju ganska många hundra år sen som påven manade till vapen mot de otrogna"

Vilken märklig argumentation. En snabbanalys av argumentet visar hur skribenten uppfattar världen:
1. Politiker är rädda för "exempelvis muslimer". Politiker vågar inte säga sina åsikter om "exempelvis muslimers" syn på abort
2. Det finns ett hot från "exempelvis muslimer" att spränga stockholms tunnelbana.
3. Följden av detta är att politiker ger sig på kristna eftersom påven inte manat till vapen på många hundra år.

Vilket larv. Fundamentalister i alla religioner har en bakåtsträvande syn på abort. Häpp. Jag kan säga det flera gånger. Men inte bara politiker påpekar det. Vi måste vara många som pratar om det.

Men meningen om hoten stör mig. Är det bara exempel? Vilket skumt språkbruk. Varför tog hon just det exemplet? Känns som slentrianmässiga fördomar och lite klassisk xenofobi - rädsla för andra människor.

Slutsatsen är att hon anser att svenska politiker är kristofobiska. Anledningen är att vi och många andra vill se en utveckling av kristendomen som många svenskar bekänner sig till i varierande grad.

Att driva på för att en kristen människyn och alla ritualer också omfattar människor som älskar andra av samma kön är inte att "ge sig på kristendomen". Det är ett retoriskt fultrick att jämföra utveckling med förföljelser av människor på grund av religion.

När kyrkan skildes från staten blev den en organisation för medlemmarna. Egentligen ger sig skribenten på fel personer i politikerbashingen. Det är medlemmar och kyrkopolitiker som styr. Rörelsen hon känner av är medlemmarna i svenska kyrkan som vill ha en religion som passar livet idag. För alla som tror att utvecklingen är något nytt rekommenderar jag bokstavstrogen läsning av Bibeln. Vilken utveckling! Särskilt nöjd är jag att kvinnor numera får rösta, ärva och äga.

Och för skribenten rekommenderar jag detta om hyckleri.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken skum avslutning "Vilken utveckling! Särskilt nöjd är jag att kvinnor numera får rösta, ärva och äga.
" Förstår inte.

Fia sa...

Sverige var ett kristet land - sen vikingatiden ungefär. Men rättigheter för kvinnorna fanns inte med. Jag är för utvecklingen. Det var inte krångligare än så.