Det här årtiondet blir vi globala. Lite mer asiatiska. Och våra sanningar måste omprövas. Trendspaningen är klockren.
Nu när det finns lite tid passar jag på att läsa. Har läst Peter Englunds bok om första världskriget i 212 korta kapitel: Stridens skönhet och sorg. Linda Skugges krönikesamling Lindas bästa/värsta. Läste om Klas Östergrens Gentlemen och Gansters för att kunna läsa Den sista cigratten med mer behållning. Och avslutar Fredrik Häréns bok Bli en vinnare i den globala världen.
Den avgörande känslan efter den läslistan är att vi har framtiden bakom oss. Den svenska framtiden känns nästan avklarad. Nu kommer något nytt och det betyder att nittonhundratalspolitiken är definitivt oanvändbar.
För varje rörelse finns en jämbördig motreaktion. Nationalism och intresset för det nära, lilla livet växer när det stora skeendena växlar. Men förändringen går inte att stoppa.
Får nästan hjärtattack när Fredrik Härén skriver om attityden hos några riksdagsledamöter på besök i Kina. De hade inställningen att de är där för att lära ut. Min resa i våras till Kina med kollegorna Jessica Polfjärd och Lars Hjälmered var precis tvärt om. Vi var där för att lära och försöka förstå. Och vi lyckades bara skrapa på ytan.
Ni har alla säkert sett artikeln i the Guardian om hur Kina obstruerade klimatöverenskommelsen. Det var nog en chock för en hel del partier och organisationer. Fredrik berörde det också i sitt jultal.
Oavsett vad jag försöker skriva nu så blir det floskelartat. Om jag kunde fler språk skulle jag kunna använda mer ur Google zeitgeist. (Inte helt enkel att tolka men bra intressant ändå.)
Ett försök till sammanfattning är:
1. Utvecklingsländer utvecklas. Och de går om de länder som ser sig som färdiga.
2. Jantelagen funkar inte. Helt osäljbar. Ingen vill importera den. Nationalism funkar inte heller.
3. Medelmåttor lånar, genier stjäl. Det är skillnad på copyright och copy right.
4. Brain drain går numera åt båda hållen. Det land som är bäst på att dra till sig intresserade och kreativa människor vinner.
5. Sverige blir omsprungna. Vad gör vi för att bli ett utvecklingsland igen? Och kommer valrörelsen handla om något av det här?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar