torsdag 20 augusti 2009

Lagar mot brott vs lagar för kvotering?

Skriver här på Newsmill om Socialdemokraternas kvoteringsvurm och vad som verkligen är jämställdhetsfrågor.

Bland annat skriver jag såhär: Sluta prata symbolpolitik när det gäller jämställdhet. Frågan är för viktig för det. Politik är som svårast när det gäller att förändra attityder och det är precis vad jämställdhet handlar om.

Samtidigt som siffror, statistik och norska exempel på lagstiftning viner genom luften, rasar debatten om samtycke och beviskrav vid våldtäkter - där en ledande jurist förklarar att om inte det fysiska våldet finns där så kan sexuella övergrepp ses mer som en ordningsförseelse. I SvD klargör han sin ståndpunkt men kan inte låta bli att skriva: "Att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker."

Det är ju här jämställdhetsdebatten måste stärkas. Hur ser vi på varandra som människor och hur anpassar vi lagstiftningen? Det handlar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det är naturligtvis väljarna som får berätta på valdagen om de tycker att kvoterade bolagsstyrelser är receptet för att stärka ekonomin och ta ansvar för Sverige. Eller om vi ska lägga lagstiftningskraften på att skydda människor från brott.

Inga kommentarer: