fredag 7 augusti 2009

Att komma ut i Robertsfors

Svenskan toppar idag med nyheten från Moderatkvinnorna om att färre kvinnor än män har topposter i kommunerna, men rubriken är att jämställdheten är dålig. Siffrorna är sanna men jämställdhet är mer än så - det handlar om attityder.

Riksdag och regering klarar sig hyfsat men lokalt är det inte lika bra. I tre kommuner saknas kvinnor: Robertsfors, Överkalix och Älvkarleby. Det intressanta är varför det inte finns några kvinnor som är aktiva moderatpolitikeri Robertsfors?

En förklaring i artikeln från SvD som ringt upp gruppledaren är att kvinnor inte vill och att det inte är lätt att vara moderat där eftersom bara 6 procent av väljarna röstar moderat. Det första, att viljan skulle saknas är ju klassiskt. Min inställning är att det beror på hur du frågar. Men det förändrar inte att fler människor måste våga göra saker som de inte törs. Så funderar du på att kandidera i valet och bor i Stockholm? Gå in här och anmäl dig. Det är inte svårt - dummare människor än du har gjort det. Och det är faktiskt värt det och ger mer energi än det tar.

Det andra är också symptomatiskt: människor tycker om Moderater - bra eller dåligt, men vi är inget ljummet parti. Så i ett land där människor inte berättar vad de röstar på så är det inte alltid enkelt att komma ut som moderat. Särskilt om människor du bor med är lite fördomsfulla och framförallt om du uppfostrats till att inte ta plats, vara omtyckt, mäta din framgång i vad andra tycker, inte vara emot saker och gärna överprestera. Som många kvinnor har.

Men det går att ändra. Tror du frihet är bättre än tvång? Tror du på människan? Vill du ge alla bättre möjligheter till sina egna livsval och tycker du att miljöpolitik som bygger på eget ansvar och internationellt samarbete, som faktiskt funkar och ger bra effekter är viktigt? Hjälp oss att driva det då. Idag är kanske dagen du kommer ut som moderat. Välkommen!

Inga kommentarer: