Kommer precis från mingelluchen efter den stora ceremonin till minne av märkesåret 1809 när Sverige och Finland skildes åt. Det blev lite hastigt och jag glömde telefonen på kontoret. Därför ingen direktblogg.
Fruktansvärt att vara utan telefon, kände mig naken och orolig. Nu är allt bra.
Bilden här är därför tagen av snälla Lars Hjälmered som skickade över ett helt gäng bilder. Den här visar Fredrik i talarstolen och den uppmärksamma ser Kronprinsessan Victorias fantastiska hatt.
Här är något av vad ceremonin innehöll. Plus en massa musik.
Svenska akademiens ständiga sekreterare än så länge, Horace Engdahl talar om 1809. Hela talet hittar du här.
- Aldrig har Sverige varit så nära att försvinna från kartan, säger han och fortsätter att tala om ett dramatiskt identitetsbyte. Han jämför Sverige och Finland med siamesiska tvillingar och beskriver Sverige som en mental stormakt till 1809 men för att kunna leva med förlusten av Finland sa vi att det tog slut med Karl XII.
- Vi har glömt att det var Danmark som var den verkliga arvfienden, säger Horace. Ryssland var en konkurrent. Han tar upp datumet 2 februari 1809 då allt kunde ha slutat. Danmark var på väg över det frusna sundet med 45 000 soldater medan vi hade 5 000 till försvaret.
- Fienden sölade. Tövädret räddade oss.
- Genom att fokusera på vikingarna som vi har gemensamt arbetade vi bort danskhatet, säger Horace och avslutar med att glädjas åt de fristående nationerna.
Ett mycket bra tal, späckat med poesi och litterär namedropping.
Finlands statsminister Matti Vanhanen håller sitt tal på både svenska och finländska. Han har delat ut det innan skriftligt på ett papper med sin egen logga med svärdbärande lejon.
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt håller sitt tal på svenska och berättar om det gemensamma regeringssammanträdet som ska hållas i maj. Han talar om vänskapen mellan två folk och traditionen att en nyvald statsminister alltid åkter till Finlad som första besök och tvärtom.
- Vi reser till varandra och vi handlar med varandra, säger Fredrik och jag tänker på Färjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar