torsdag 14 februari 2008

Ingen gillar fusk

Hm. Blev just uppringd av Richard på Expo som också jobbar på Strix, Insider. Han frågar om vad jag tycker om fusk med sjukförsäkringar. Det gillar jag inte såklart, men vem gör det?

Han frågar om jag fuskat.
- Nej, säger jag, och tänker: skönt att han inte frågar om jag någonsin kört för fort eller något annat som inte är ok och som jag måste förklara.

Jodå. Här i bloggen har jag skrivit att jag var sjuk en gång. Och varför har jag inte rapporterat det är ju den naturliga frågan. Ja, varför har jag inte det? Jo, såklart för att jag ändå jobbade. Men det skrev jag inte. Bloggen är ju ändå lite underhållning, inte en timrapport.

Skillnaden på att jobba på med god fart i tio till tolvtimmars dagar inne på kontoret och ute på möten jämfört med att kunna dra ned på tempot och jobba hemma är enorm. Efter jul var det lugnare och jag hostade och snorade. Då hade jag inte några möten och då hinner jag också läsa mail, läsa rapporter och böcker, planera arbetet och annat som man naturligtvis borde hinna med i den vanliga hetsen. Och det finns tid att känna sig lite sjuk och ynklig och äta alvedon och c-vitamin och vitlök och ha fula mysbyxor. Och jag vet att det kan alla som har ett normalt jobb inte göra. Men jag har inte ett normalt jobb. Ett riksdagsuppdrag ställer andra krav än ett lönearbete som oftast är tidsreglerat, hyfsat i alla fall. Uppdraget betyder att jobba heltid, lite till, plus ett gäng kvällar och helger och försöka att alltid ta sig tid att svara på frågor från journalister och andra.

Jag är sjuk är jag när jag inte kan jobba. Men mitt uppdrag kräver inte exakt lika mycket hela tiden. Vi är i tjänst 365 dagar om året. Men ingen har fullt tempo konstant.

17 kommentarer:

Johan Hedin sa...

Har du kört för fort då?
I så fall: hur förklarar du det?

Fia sa...

:) ja. Det har hänt att jag har kört något snabbare än hastighetsgränsen. Och det var fel. Finns ingen bra förklaring. Johan, min vän, har du någonsin kört för fort? Och varför?

Johan Hedin sa...

Åh - är vi vänner nu! Coolt! ;)
Fortkörarklubben eller nåt?

Jag är lite av regel-nörd i trafiken så jag har nästan aldrig kört för fort. Någonstans i mig gnager en röst av "Elitist!" om jag egenmäktigt skulle bryta emot regler jag förväntar mig att andra skall följa. Så då låter jag bli.

Vid två typer av tillfällen kör jag dock avsikligt för fort och tycker jag kan motivera det.
1) Vid omkörning av lastbil på icke-motorväg. Bättre att komma runt så snabbt som möjligt.
2) Då man riskerar att bli trängd av en lastbil på Essingeleden (många sådana kör som galningar där och har inte koll på avfarterna).

Fia sa...

Jag har minst en vän som heter Johan Hedin, men ni kanske är flera stycken? Men ja, det låter som du kör som jag ungefär. Rent tekniskt har det hänt att vi har kört för fort, det går ju inte att ljuga om. Fast tror inte vi platsar i fortkörarklubben någon av oss.

Johan Hedin sa...

Jag är en annan Johan Hedin. Eller den första kanske man skulle säga. Den du avser är nog den nya kraftigare, skäggige och hårdrockande Johan Hedin.
En ulv i Johan Hedinska kläder.
Han kör säkert för fort också.

Fia sa...

Aha. Du rockar alltså inte lika hårt. Han praktiserar nog mer ecodriving. Fast jag ska inte spekulera i hur han kör.

Anonym sa...

Köra för fort..

Ja det får man på sätt o vis göra ibland, under förutsättning att man kan motivera det med trafiksäkerhet. Lagens syfte måste alltid gå före dess bokstav. I stort sett alla trafikregler kan brytas emot så länge man kan motivera det på ett hållbart sätt, vilket givetvis måste bedömas från fall till fall. Allt annat skulle vara att vi motiverar att reglerna finns med att det inte är tillåtet att bryta emot dem, och det är att vända bak o fram på saker o ting.

Exemplen är många, t ex. långtradarchaffisen som felparkerar i väntan på halbekämpning eftersom det skulle vara livsfarligt att fortsätta. Ingen skulle komma på tanken att fälla denne för felparkering, såvida inte en olycka skett på grund av det. Eller samma chaufför som struntar i stopp-plikt eftersom stoppet riskerar innebära att bil o släp blir slirandes stående på tvären över landsvägen. Syfte går alltid före bokstav, men det är domstolen som gör bedömningen vid tvist, inte politiker eller polis, och defenitivt inte journalister.

Anonym sa...

Du är alltså jagad av sjukskrivningsfalangister? 100x bättre att jobba hemma än att sjukskriva sig om man är för dålig för att vara på jobbet men inte helt utslagen. Om och hur distansarbetandet skall ske är en deal mellan uppdragsgivaren och den anställde.

Av någon anledning driver delar av media linjen att det är en medborgerlig rättighet att vara sjuksriven så mycket var och en känner för och en del känner efter väldigt mycket och ofta!

Anonym sa...

Efter att ha sett Insider ikväll blir jag ledsen att se att många politiker (kanske inte du, men jag vill att du skall veta vad jag som väljare känner) tycker sig stå över det system som vi "gräsrötter" måste följa. Ni tjänar ju så mycket ändå, varför är det så svårt att vara ärlig och ta en karensdag då och då. Synnerligen tråkigt - än värre när avslöjade politiker som Gunnar Andrén gör bort sig ännu mer med märkliga brev och inlägg till tv3.

En annan sak - HUR i all världen kan riksdag och regering tro att vi övriga skall finna oss i det och säga att - det är ok att de gör det - men vi andra får nog finna oss i att ha andra regler.

Har man ett förtroendeuppdrag som ni har så är det ju extra viktigt att inte "utnyttja systemet därför att det går" Det rimmar illa med resten av samhället. Ni har ju dessutom en lön som skall ersätta er för alla extratimmar ni gör. Det är en av anledningarna till att ni faktiskt har ersättning 365 dagar - men kom inte och säg att ni politiker är sjuka färre dagar eller att ni faktiskt jobbar de dagar som ni är riktigt sjuka. Det blir bara en pinsam lögn som vi övriga genomskådar lätt.

Anonym sa...

"Sjukskriningsfalangister" som "driver linjen att det är en medborgerlig rättighet att vara sjukskriven" är i alla fall inte en klubb som Insider tillhör. I programmet är det just det som ifrågasätts: det är allas skyldighet att sjukskriva sig om man inte kan arbeta. Har man en vecka per 365 dgr varit sjuk och arbetsförhindrad så ska man vara sjukanmäld. Oavsett om man tagit igen arbetet veckan efter. Detta enligt de regler anställda vid riksdagen har. Andra yrken fungerar på samma sätt, att ingen annan tar över ens arbete när man blir sjuk - dvs att man själv får arbeta igen det man missat - men inte skiter de sonika i sjukskrivningsregler för det.

Nej, det är uppenbarligen en känsla av rätt att få stå utanför allmänna regler och system som florerar bland de anställda vid riksdagen, och som delar av media, bl a Insider, vill belysa och uppmärksamma.

Att fallet fröken Arkelsten däremot inte är tillräckligt underbyggt av Insider, eftersom fröken uppenbarligen kunde och utförde en del arbete under dagen som sjukling, är en annan sak och inget jag försvarar, men det är barnsligt att dumförklara hela delen av mediakåren som försöker att kritiskt gransk riksdagsanställdas översittarfasoner.

Anonym sa...

Vad har du att säga till de politiker som verkligen fuskar med detta? Där var ju någon i insiders program som sa att han så klart varit sjuk men aldrig sjukanmält sig. Och något med att det inte kan funka så för någon?

Då har jag en fråga: Vadå inte funka så för någon?
Det är en lag, och lagar ska följas, fast än att man är en överbetald politiker!
Bara för att ni "styr" sverige så kan ni inte göra som ni vill. Konstigt att svenska folket blir upprörda på er! *suck*! Man vill ju bara Sp***a på er!

Anonym sa...

Vad har du att säga till de politiker som fuskar med sjukskrivningen ?

Psykbryt sa...

Anledningen till uppmärksamheten är troligtvis karensdagen, som på det här sättet aldrig behöver vara en realitet för de individer som instiftat dess existens.

Därtill skevar man till sjukstatistiken och har en sjuknärvaro- och sjuknärvaron är idag ett stort problem, om man ska tro anställda och chefer.

Fia sa...

Hej, hej Fredrik!
Alla ska ta ansvar för sitt eget. Fråga de andra och särskilt den som sa så. Det är inte något jag håller med om. Jag är ledsen över att den bild som visades inte stämmer.

Hej Psykbryt: Jag har arbetat längre än jag varit heltidspolitiker, trist med fördomar.

Hej Lina Vågbratt: Jag har inte dumförklarat någon. Däremot tycker jag att det är viktigt att det här blir rätt, bilden som visades av mig stämmer inte. Intervjun genomfördes på ett särskilt sätt eftersom programmet ville ha det så.

Anonym sa...

Det som är tämligen genomskinligt är att bara för att man har ett jobb som kan göras bara det finns en dator eller en telefon i närheten så betyder det ju inte att man är fit for fajt. Vad krävs för att du skulle sjukanmäla dig?

Om jag skulle gå till jobbet och jobba på halvfart skulle jag bli hemskickad direkt. Skulle jag sitta och kolla TV samtidgt som jag jobbade skulle jag nog få sparken.

Att du skriver att du inte har samma arbetssätt som en vanlig arbetare är ju sant. Jobba helger och kvällar är ju säkert vanligt men är det inte därför som ni har en rätt så bra lön för att kompensera just detta?

Mvh Anders

Anonym sa...

Tycket du det är troligt att någon inte varit sjuk på 6000 dagar? Aldrig varit sjuk nog att inte kunna jobba hemifrån sen 1992 som vissa politiker har? Och vad går gränsen på denna insjukning för dig? Om du har på jobbtelefonen och ligger och kräks blod i sängen är du fortfarande i arbete för att telefonen är på?

Johan Ljungqvist sa...

Släpp hastigheten fri! Låt oss få köra hur fort vi vill! åtminstonde slippa böter! :)

ps. STOPPA Lissabonfördraget!!