lördag 28 mars 2009

Att skapa hopp

Ikväll släcker antagligen en miljard människor sina lampor. Tidszon för tidszon. En symbolhandling som visar omtanke om miljön. En timmes släckt ljus kommer inte rädda världen. Munkarna i Burma blir inte heller räddade av att vi bär röd t-shirt för att påminnas om deras situation. Men vi tänker på dem och det genererar handlingar.

I Landstinget är Miljöpartiet sura på Moderaterna för att manifestationen genomförs, Mp leker att det är deras idé. Men det är det inte. WWF står bakom kampanjen.

Människor som jag har stor respekt för tar idag ställning mot manifestationen på brännpunkt i Svenskan. (Skulle länka, men sitter på X2000 med lite skakigt internet och artikeln verkar ännu inte upplagd på webben.) De gör fel, tycker jag. Visst tror vi att utveckling och teknik är lösningar för att komma tillrätta med miljöproblemen men en släckt lampa betyder inte att vi återgår till stenåldern. Det är en manifestation, en symbol och det behövs för det skapar hopp. När engagemanget finns i hela världen blir det lättare att jobba på.

Med all respekt för de tre stadshusmoderaterna som undertecknat inlägget idag, det känns som ett oppositionsförslag, att vara mot för att någon annan är för. Lansera något annat då, lågenergilampans dag kanske?! En dag då alla kommunala medarbetare byter ut en gammal lampa mot en ny och bättre!

Inga kommentarer: