söndag 14 mars 2010

Igen: kvotering är inte jämställdhet

Veckans bloggdebatt var jämställdhet. Förhoppningsvis lever debatten kvar. Särskilt S verkar vilja att den ska leva - men i form av kvoteringsdebatten. Det blir kvotering av kvinnor till börsbolagsstyrelser om S kommer till makten.

S har ett problem här. För ett parti som tycker att det är normalt att tänka i grupper och fördela makt och inflytande efter det - undomsförbund, kvinnoförbund, med automatik garanteras plats på listor, blir människor aldrig mer än företrädare för den grupp de tilldelats. Men verkliga världen är inte organiserad i förbund. Du representerar mer än du är. Vi är många som känner oss begränsade av det tankesättet som Socialdemokraterna vårdar. Och jag vill aldrig bli inkvoterad någonstans. Vilket underkännande av kompetens.

Piratpartisten Emil Isberg skriver bra, hittade honom eftersom han länkade hit. Bra länksamling och sammanfattning av debatten och en oväntat sympatisk inställning till invider:
- Jag skulle mycket hellre debattera värdegrunden mellan individer (jämlikhet) men nu är det alltså den statistiska jämförelsen mellan könen som efterfrågas, skriver han.

Sista inlägget - just nu - på temat individ och jämställdhet blir därför ett medskick. Här kommer den underbara sägningen från Mikael Onegård och Fredrik Saweståhl i artikeln i DN-ekonomi som handlar om att de äntligen officiellt gift sig:
- Vi är inte Paul och Anna Anka.

Inga kommentarer: