Nu är jag på väg till Värmland på besök. Uppdaterar bloggen lite, det var snärjigt i fredags, Europadagen. Den gick till att fira Europa och dessutom heldagsutbildning med miljömoderaterna med temat kommunikation. Och på kvällen firade jag en kollega som fyllde år.
Fredagen startade med en EU-frukost på Kulturhuset med debatt på ämnet: Hur äter du klimatsmart?
- Det första tipset är att äta upp, säger Annika Carlsson Kanyama som är forskare. Det handlar om hushållning. Ät årstidsanpassat är nästa tips. Det tredje tipset är att äta mindre kött.
- Det gör en mycket större skillnad än att välja grönsaker som kommer nära eller långt ifrån, förklarar hon.
En normal barnfamilj slänger 25 procent av maten de köper. Tomas Tengby som är moderator anser att det handlar om att butikerna är för bra och att människor ska sluta storhandla.
- Vi köper för mycket och så slänger vi det, säger Tomas Tengby och gör ett exempel om någon som köper två kilo äpplen och lägger i en skål utan att äta upp dem. Det är intressant från någon som arbetat med matlagningsprogram. Han gillar uppenbarligen inte stora butiker. Det finns ju också andra förklaringar till svinn men jag är inte i panelen så jag muttrar lite i publiken.
- Jag har tänkt göra som Al Gore och visa en illustration, säger Jens Holm från vänstern och visar en kurva som visar att köttkonsumtionen har femdubblats i världen. Men inte något om hur många fler personer vi är i världen och köttkonsumtionen per person.
- Jag vill ha en köttskatt. Jag vill ha en informationskampanj för att äta mindre kött.
Nu är det statssekreterare Rolf Eriksson som arbetar med jordbruksminister Eskil Erlandsson.
- Temat för vår verksamhet är bruka utan att förbruka. Det är två verb. Vi vill bruka på ett vettigt sätt. Man kan gå genom världen utan att ”touch nothing” men det är inte vettigt, vi ska använda det som finns omkring oss, säger Rolf Eriksson.
- Det är inte så att korna bara går runt och pruttar i största djävulskap, de går runt och betar, säger Rolf och förklarar mer om de öppna landskapen. Sen pratar han om begreppet: "det beror på", något som ofta kommer upp när miljöpåverkan ska bedömas.
- Vi arbetar med ett biologiskt system och det är mycket som beror på.
Rolf förklarar att om man följer Livsmedelsverkets kostråd äter man mindre kött än vi gör idag och så pratar han om viltkött och de olika klimatmärkningarna som Svenskt sigill och Kravmärkningen. Till slut bjuder Rolf in till en konferens om klimatsmart mat som hålls om ett år under det svenska ordförandeskapet i EU.
Danska kommissionären Marianne Fischer Boel är nästa på tur och hon förklarar att EU:s jordbrukspolitikn gick ut på att producera mer och det har varit lyckat. Även annat är viktigt. Och nu sker förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken.
20 maj kommer ett utspel om hälsokontrollen av CAP berättar hon men säger också att alla 27 länder inte är eniga.
- Hvor mange länder är eniga då, frågar moderater Tomas Tengby.
- Det är dig, skojar hon och tar tag i Rolfs arm.
Jag tänker på EU-nämnden och återrapporterna som Eskil gör från mötena, just jordbrukspolitiken, CAP-frågorna, gör att vissa länder beter sig mycket protektionistiskt. Och Frankrike som vill exportera hela CAP-systemet.
- Jag vill dra ett tjockt streck över påståendet att biobränslena gör att matpriserna stiger, fortsätter kommissionären. Hon talar om fria konsumenter och hur viktigt det är, människor säger gärna att de köper ekologiskt och närproducerat men när de står vid kassan är det plånboken som styr.
Hon föreslår lägre moms på frukt och grönt. Fast redan nu ligger vi på den näst lägsta momssatsen, det är typ dagstidningar som har lägre moms. Och hon vill lära barnen i skolan att få goda vanor.
- Det är inte smart att äta jordgubbar i januari.
Där måste jag smita för att hinna till mitt pass hos moderaterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar