torsdag 13 augusti 2009

Alliansen mot... vad?

Trotsar åskan och tar en bloggrond. Kent Persson skriver idag om en av opinionsmätningarna som visar att SD kan komma in i riksdagen. Frågan som både han och Dick Erixon funderar över är just om Mona Sahlin är beredd att göra upp med SD för att få bort regeringen?

Den politiska kartan är spännande. S har det tufft. I Stockholm får de fetspö av Miljöpartiet. SD och Piratpartiet samlar samma typ av väljare och det är intressanta resonemang som tillexempel Deepedition för nu när Piraterna ska ställa upp i flera val. Vem bestämmer vad som är tillräckligt piratigt? Vem vaktar väktarna? Blir de som alla andra? Som Kd? Som Mp? Eller håller pirataffärsmodellen hela vägen?

Och vi väntar fortfarande på den samlade oppositionen utspel. Inget ännu. Bara egna grejer från de olika partierna. Fast de åkte ju tåg tillsammans. Utan pirater och SD.

6 kommentarer:

grey sa...

Nja, titta lite på val.se så kan du lätt se att PP och SD har helt olika demografi bland sina väljare.

SD är starka i söder, svaga i norr. Starkare i medelstora städer, och särskilt högt stöd i områden som ligger nära invandrartäta platser.

PP är ganska jämt fördelade över hela landet, och mellan stad och landsbyggd, det enda som går att urskilja är ett mycket stöd i studenttäta områden.

Sedan att PP har sina kärnväljare vid 18-25 medan SD har sina vid 30-40 gör att det skiljer sig ännu mer. Detta är två totalt olika demografiska bilder.
SD liknar KD mycket mer till sin demografi, och PP kan på samma sätt jämföras närmast med MP, även om det naturligtvis skiljer sig en del.

Det enda de tävlar om är de som protesterar bara för att protestera, men dessa tävlar alla partier om.

Peter Andersson sa...

:-) :-)
tar mig friheten att spama lite..fick inspiration till en liten replik på ditt lilla inlägg :-)
http://tinyurl.com/mgc8r8

Fia sa...

Peter! Haha, det är varken organiserat eller plågat, men jag tror faktiskt inte på Mona Sahlin. Om hon får chansen tror jag att hon väljer makten med stöd från SD. Det är lite Mp vars ena språkrör går ut och säger att de inte kan jobba med M fastän de gör det i ett 30-tal kommuner.

Fia sa...

Glömde ju säga: Vi jobbar inte med SD. Det är ju uppenbart. Och har sagt tydligt förr ju. Så självklart!

Janne Pettersson sa...

Fia, nog tusan väljer ni att stanna kvar vid makten om ni kan göra det med SD:s aktiva eller passiva stöd? Eller är du beredd att meddela en sensation, nämligen att M föredrar koalition över blockgränsen framför att ge SD inflytande?

Fia sa...

Vi regerar inte med SD. Valresultatet vet ju ingen. Alliansen ger ett tydlig besked till väljarna. S slirar. Vad gäller blocköverskridande så har jag inga problem med det. V sitter i olika koalitioner i massor av kommuner. Det är ju ingen sensation. Mp skulle kunnat vara med tillexempel, men deras partistyrelse fick ju stämman att efter votering bestämma att de skulle heja på S. Samarbete ligger ett stämmobeslut bort. Och en redig förhandling. :)