tisdag 30 september 2008

The Jam Programme

Nu har jag och Magdalena Streiffert från s har just träffat EU-kommissionens tjänstemän. Vi hade en timme att presentera hur vi jobbar med EU-frågor och svara på frågor och visa att politiker också är människor. Förra året blev det väldigt personligt. I år blev det väldigt politiskt.

Det blev heta diskussioner. Vi tog upp skolfruktsprogrammet som en dålig sak som EU inte borde syssla med. Ska barn äta frukt är det upp till föräldrarna, skolorna och i sista fall landet. Inte EU. (Har en artikel men den är för lång att lägga ut här.)

Det var några som inte höll med om det. Belgaren tyckte att vi svenska verkade tycka att vi är lite bättre än andra. Skolfruktsprogrammet - eller the Jam Programme som vi kallade det eftersom sylt och sötade produkter ingår - kom upp flera gånger. Och vi visade en hård och enad front mot protektionistisk sylt för skattepengar till skolbarnen.

Spoiler alert

Uppdaterat: Nyhetssidan var igång. Scoopet är att jag testkört en vätgasbil och att journalisten antyder att det är en muta. Här är nyheten.

Själva testandet med lite olika vinklar är bloggat här, här och här tillexempel.

Det här gör mig fundersam. En muta är enligt lagen en belöning för tjänsteutövning. Men journalisten har ringt till institutet mot mutor som säger att det inte är olagligt att jag testat bilen. Men att det kan vara otillbörligt. Både Kungen och DN Motor testar bilen och de har större makt över bilmarknaden än jag och jag förstår att det ställs högre krav på mig som riksdagsledamot.

Otillbörligheten är inte definierad i lagtexten och det är rätt oklart vad som gäller. Institutet har en rätt bra sammanställning i en rapport där de kritiserar hela lagstiftningen som otydlig och oförutsägbar. Men där står också bland annat att det talar för att en förmån är tillbörlig om den har ett samband med uppdraget eller om det ingår "som ett naturligt och nyttigt led i denna".

Det är alltid svårt med avvägningar. Jag uppfattar det som en del i mitt uppdrag som miljöpolitiskt ansvarig att få inhämta kunskap och kunna testa olika miljötekniska lösningar. Vätgasbilen jag fick testa är en teknisk uppfinning. Och jag har en egen bil så värdet av att ha en redigt stor bil att parkera inne i stan är rätt lågt för just mig. Innan vätgasen har jag testat eller åkt med i minst tre olika sorters elbilar.

Motorjournalister testar bilar upp till någon vecka. Poängen är just att ett test ska visa hur bilen funkar i livet. Inte att bränna på någon rakstrecka och sen fickparkera. Därför tog jag mormor och åkte till Coop Forum.

Igår hade journalisten frågat Moderaterna som parti om vad de tycker och naturligtvis kan de inte kommentera eller bedöma det. För alla såna här värderingar och bedömningar gör vi ledamöter själva. Det aktuella fallet är inte upp till dem att bedöma.

Det vore bra med tydligare regler och bestämmelser. Idag är det uppenbarligen otydligt eftersom vi kommit till olika slutsatser.

måndag 29 september 2008

Just nu: Bjuv


Nu har vi lämnat Rudolf och biogasverket. Nu är det fika hemma hos Ann-Charlotte. Sen träffar vi moderaterna i Höör.

Här blir det biogas


Hemma hos Rudolf Tornerhjelm på Wrams Gunnarstorp. På onsdag kommer han till riksdagen och berättar om biogas med E-on.
Uppdaterat: Klart intressant frukostseminarium i onsdags morse. Mattias Goldmann från gröna bilister, Hans Kreisel från E-on och Rudolf talade om biogasens möjligheter. Budskapet var att det finns affärsmöjligheter i detta. Men mot slutet blev det lite bidragssnack ändå. Men det var inte Rudolfs fel.

KREAB Skåne



fredag 26 september 2008

Hi ho, hi ho




I hallen hos Jernkontoret står en stor staty av en liten man med en hacka och en fackla. Och Ida till vänster.

Örebro, EU, Frankrike och stål

Vilken bra kväll igår i Örebro. M-akademin fick inte bara lyssna om moderat miljöpolitik utan tänka ut egna frågor och egen kommunikation. Så bra de var! Om en av grupperna genomför sin kampanj så får alla pris. Annars blir det inget pris alls.

Om en timme börjar EU-nämnden. Om en halvtimme börjar alliansförmötet. Sen 12.30 ska jag träffa Frankrikes ambassadör på klimatmöte med lunch. Det stod lunch i det svenska mailet men i den vackra pappersinbjudan står det något annat, något lite längre. Ska be mina fransktalande kollegor i EU-nämnden att hjälpa mig. Uppdaterat: det betydde arbetslunch. Och var mycket trevligt.

Sen ska Ida och jag träffa Jernkontoret och stålindustrin.

Och sen är det en mötesfri helg. Förra helgen var det arbetsstämma. Helgen innan träffade jag Naturskyddsföreningens traineegrupp. Och nästa helg ska jag till Helsingborg. Fast jag skriver nog någon motion imorgon.

torsdag 25 september 2008

Schlager!

Mötte just Shirley Clamp i dörren från cykelförrådet. Hon sjunger på Mynttorget. Det är trafiknykterhetens dag.

Nu till möte med Avfall Sverige. Sen till Örebro för att prata miljöpolitik!

Svensk cykling


- Ni måste bara prova de elassisterade cyklarna, säger Klas Elm, förr vd men nu ordförande för Svensk Cykling.

Idag firar vi -60

Vi fortsätter att banta bort byråkratin.

74 myndigheter läggs ned. 14 kommer till. Det betyder 60 myndigheter färre. Vid utgången av 2009 har Sverige ungefär 400 myndigheter.

Ni som prenumererar på tidningen Riksdag & departement hittar hela listan på sidan sju.

onsdag 24 september 2008

Olika vatten


- Vi har en fruktkorg i Europa, säger Stefan som forskar på SLU för att förklara hur olika vi mäter vattenkvalitet i olika länder. Sverige har en banan och Finland har en apelsin.
Förr låg en marmorsåg bredvid sjön, Lillsjön som den heter. Slipdammet gick rakt ut. Husen som ligger nära sjön har haft enskilda avlopp som runnit rakt ut. Jordbruket pågår runt omkring.

- Den här sjön kommer aldrig få god ekologisk status.

Fisket är en annan parameter som mäts för vattenkvalitet. Ett visst antal arter bör finnas.
- Det är en grund sjö. Vissa vintrar kan isläggningen slå ut fiskarna. Det ser man i provfisket, säger Stefan.

Lida gård


Utskottet är på utflykt. Vattenfrågorna står på agendan.
- Det har hänt en del, säger Carl-Albert, som äger Lida gård och visar en vattenkarta som är 121 år gammal.
- Här går södra stambanan nu, säger han och pekar.

tisdag 23 september 2008

Fruitful and productive

I förmiddags efter utskottet träffade vi professor James A Thurber som är något så ovanligt som en stadsvetare som arbetar med energi- och miljöfrågor.

Han var klart intresserad av att tala om kärnkraft och lagstiftning för att komma till rätta med utsläppen av växthusgaser. Alla i den amerikanska politiken talar om det.
- Jag känner Obama, vi har jobbat ihop, förklarar han.

Skryt

Träffade nyss miljöminister Andreas. Bra möte. Vi gör så mycket bra politik. Kollade listan på propositioner, förslag från regeringen, som kommer nu till hösten.

Vi levererar.

måndag 22 september 2008

Strax: Budgetdebatt

Vi väntar på att Anders ska komma knatande. Tv:n på rummet som annars är inställd på att visa kammaren visar pausbilden över stadshuset.

Hinner gå igenom lite mail. Ett är från Fidel Castro och handlar om vad som är sant och vad som inte är det. En annan man mår uppenbarligen dåligt och skriver om att Tyskland har ett vapen som dödar människor transcendentalt på något vis och kan göra människor till varulvar.

Som tur är har jag också fått intressanta inbjudningar, pressmeddelanden om att återvinna plast och massor av material från budgeten, en praoelev och en inbjudan att prata på en lärarkurs här i riksdagen. Jag skriver så mycket om det som avviker att jag glömmer skriva om det som är normalt och bra.

Går till kammaren nu så kanske jag hinner få en kopp kaffe innan debatten drar igång. Den maskinen är så galet långsam.

lördag 20 september 2008

Spin is dead, long live PR

Skynda, skynda att se den fantastiska serien Absolute Power. Pendlar mellan att sitta som en fågelholk och att tokskratta. Den är kanske för PR vad Mad Men är för reklambranschen. Går fredagar klockan 20.00 på tv 8. Repris idag 16.40. Två avsnitt i taget.

Underbara Stephen Fry spelar med glädje Charles Prentiss, en av huvudrollerna som på BBC:s hemsida beskrivs som "a fully-fledged Prince of PR Darkness".

Ett av avsnitten som gick igår handlade om att en kusin till Usama bin Laden som vill köpa British Airways.

Första säsongen går att köpa här till exempel.

Medley


- Sänkningen av arbetsgivaravgiften är inte stora pengar men det är ändå pengar. Vi skapar en bättre välfärd inom organisationen, säger Johannes Muellner från Medley AB. De använder pengarna för att investera i personalen.
Han höll ett tal som var inspirerande och äkta. Stämman applåderade hjärtligt.
Det är inte enkelt att tala efter Gunnar Hökmark som kryddade sitt anförande så jag inte skriver några direkta citat. Men han fick in orden Sverigedemokrat, Baltikum, Lisa Ekdahl, Doharundan, bitch, klimatet och Dracula i samma dragning.

Arbetsstämma



Moderaterna i Stockholm har arbetsstämma. Vi pratar om de goda opinionssiffrorna. Väljarna gillar vad vi gör. Men vi har inget gratis för att vi är en storstad.
- Det är direkta effekter av arbetet, sägen Hans Hallin som presenterar kampanjen tillsammans med Elisabeth Stomp.
- Den bästa miljöinvesteringen är att alliansen återvinns, eller hur Arkelsten? säger Hans glatt.
- Absolut, säger jag.

Skogsskydd i DN idag

Sveaskog avsätter 70 000 hektar. Mycket bra kommunicerat av Andreas.

fredag 19 september 2008

Mamma, hjälp



Det här är mina blommor som står i fönstret på kontoret. En tjockbladig som ska tåla lite torka och en orkidé som defintivt ska tåla lite torka. De har varit snyggare.

Mamma var ju här på riksdagens öppnande. Hon tyckte det såg hemskt ut.
- Blommorna i fönstret visar hur du mår, säger hon.
- Orkidén är i viloläge nu. Den kommer igen, säger jag och förklarar att jag mår fint. Och jag är inte i viloläge.

Hemma i Hässelby står nu två fina blommor och väntar på att få komma hit. Miljö- och jordbruksutskottet kan väl förväntas vara bättre på krukväxter.

Cykling tonight

Fredag. Solsken! Långt EU-nämndsmöte. Men det är bara att förvänta sig när det handlar om så spridda frågor som invandring, blåböcker, rymden, åtgärder för smart konsumtion, det egna ansvaret och grön upphandling.

Hann snabbluncha och prata bilar med kollegan Lars Hjälmered. Sen kom ICA-gänget som glatt har blivit fulguidade och vi har pratat om riksdagshusen, konsten, livet här och hur det fungerar att vara riksdagsledamot och riktigt bra frågor om väljare och kunder. Saknar mina gamla kollegor. Avslutade med att bjuda in mig till after work. Listigt.

Går igenom papper. Hittade ett pressklipp från Gasföreningens tidning. Jag nämns, men inte vad jag sa i debatten. Var den enda som inte var beredd att slanta upp skattepengar.

Fick mail inför utskottets möte med svensk cykling nästa vecka. De har tio cykelbud och uppenbarligen humor.

onsdag 17 september 2008

Budgetrelaterat

Dagens brev ur högen är tjockt och fodrat.

Det innehåller en dvd från Scientologerna, inklusive en biografisk presentation av L. Ron Hubbard, deras grundare.

De skriver i det medföljande brevet att "en stor del av våra nationella resurser går till att rycka ut vid katastrofer som 11 september och orkanen Katrina". Det beror ju på vilken nation du bor i. Men det är budgetrelaterat för det fortsätter med att beskriva att pengar också går till att finansiera "program rörande undervisning och drogmissbruk". Dvd:n beskriver deras framgångsrika insatser på dessa områden, både nationellt och internationellt. Den är inte bara beskrivning utan erbjuder också användbara insikter.

Och de har huvudkontor på Hollywood Boulevard i LA.

Nu kan jag inte sluta tänk på Tom Cruise. Undrar om han är med i dvd:n? Jag lägger den bredvid min Atlas of creation och försöker hålla i sär kyrkan och staten.

Åtta för en

Hu! Har just varit tvungen att avboka en möjlighet att prata miljöpolitik. Det var en olycklig dominoeffekt av ett annat inställt möte som helt plötsligt gav mig åttatimmarsresa tur och retur för att tala i en timme.

Känns uselt.

tisdag 16 september 2008

Kulturutskottet gillar musikaler

Olof modebloggade oss.

Själv tycker jag att mina skor mer är som Betty Paige möter Kajsa Anka. Men snälla Olof skrev Dorothy.

Mamma Arkelsten

Tillbaka på kontoret. I år var min mamma med på riksmötets öppnande. Här kommer en direkt och snabb intervju om vad hon tyckte:

Vad är första intrycket?
- Högtidligt men modernt. Det känns stämningsfullt och respektfullt inför ämbetet.

Vad var det moderna då?
- Musikvalet. Bra med modern Bellman. Det var ändå en känsla av historisk kontinuitet.

Hur bedömer du snittarna på en skala ett till fem? Där fem är bäst.
- Hmm. Två, det var för få. Spetten är bra och lättätna och får högre betyg.

Hur var Kungens tal? (Hon såg det på storbildsskärm i andrakammarsalen.)
- Ett tal för folket i tiden. Han verkade avspänd. Och det kändes som om han menade det han sa.

Vad säger du om Fredrik?
- Glasklar. God retoriker och jag tyckte om innehållet.

Äpplet faller inte långt från trädet. Jag är ju också moderat.
- Ja just det. Det är roligt att vi delar värderingar om viktiga saker i livet.

Och humor.
- Ja. Och så är vi hälsosamt olika på andra sätt.

Regeringsförklaringen!


- Vi tror på människans inneboende kraft och förmåga att ta ansvar, säger Fredrik.
-Få klyftor är så djupa som mellan den som har arbete och den som ställs utanför, säger han och konstaterar att utanförskapet minskar. Arbete stärker Sverige.

Konungen öppnar riksmötet


- Klimatfrågan är en av de största utmaningarna vi ställts inför, säger han. Hotet måste mötas globalt.
Vi ska sträva vidare, fortsätter han, mot visionen om en friare och tryggare värld.

Sveriges mest välklädda korvkö



Just nu: Storkyrkan



måndag 15 september 2008

Chickpulp för utvärpta

Förra veckan kom en bilaga till morgontidningen som handlade om andra tidningar och magasin. Det finns ett stort utbud menade den metatidningen och tipsade om många smala tidningar om ämnen som inte alla är intresserade av. Det finns smalare tidningar än så. Tror jag får de flesta som handlar om Miljö- och jordbruksutskottets arbete. Nyss läste jag tidningen Fjäderfä. Den är extremt inriktad. Men ändå fylld av intressanta nyheter.

Det finns många värphöns och en viss överproduktion av ägg i Sverige idag. Nu kommer mycket tunt skivad hönsfilé. Lantmännen köper 35 procent av ekologiska Bosarps kyckling. Spolmask kan vara på väg att bli ett problem men det finns rutiner för salmonella. Och den 10 oktober är det äggets dag.

Men det som stannar kvar i mitt huvud när tidningen går till återvinning är en av annonserna. Det är ett danskt företag som vill hjälpa till med slakten som sker på ett mycket hygieniskt sätt utan lastning och långa transporter.
- Dina höns slaktas och omhändertas på ett billigt sätt, lovar företaget som har det något olyckliga namnet Chickpulp Amba.

Chickpulp. Chickpulp... Quentin Tarantino möter Flykten från Hönsgården.

Är inte säker på att jag vill veta mer. Men de har en bild av sin lastbil i annonsen. Taket är snett uppfällt och ett lastband går upp in i maskinens inanmäte. I lastbandets andra ände är en maskin med två knappar, en lucka och något som ser ut som ett inmatningshål.

Ja. Det mobila slakteriet ser effektivt ut. Ambulerande Chickpulp.

Dogs are everywhere

Tror att länken funkar nu, här ligger tv-klippet med Hjördis. Vi kommer i slutet som den skojiga sista nyheten.

Älskar att de gav henne en namnskylt. Hjördis - hund. Hon har faktiskt en egen namnskylt på mitt kontor också.

Vet inte om det bara är jag som ser dem överallt. Men visst är det många som har Hjördishundar? En proffsig modellvovve var på förstasidan på DN Söndag förrförra veckan och illustrerade mode. Och nu i söndags hade Mian Lodalen lånat en fransk bulldog till sin intervju i samma tidning. Och Sten Nordins Balder var i tidningen när opinionssiffrorna presenterades. Fast Balder fick inga siffror. Och NK har haft en fralla som modell för sin reakommunikation i två år.

torsdag 11 september 2008

Tv-hunden Hjördis

I morse var Hjördis på tv för första gången. Hon jagade duvor. Som tur var hann de inte filma när hon försökte ta en leksaksälg som var klädd i toppluva i en stickad tröja med "Sweden" på magen. Älgarna låg i en korg utanför en turistshop här på Västerlånggatan där vi filmade. Oemotståndligt läge för en liten hund med korta ben.

Anledningen till att jag var med i Hemligstämplat på fyran var den otroligt roliga vätgasbilen jag fick provköra. Men det var rätt krångligt att ha en så stor bil och parkera den i stan. Så jag lämnade tillbaka den lite tidigare. Gissar att både DN Motor och kungen, som också provade bilen, har extra parkeringsplatser till sina provkörningsbilar.

Men allvarligt talat. Det var urcoolt att få testa den. En fin bil som är rolig att köra och bara har vattenånga som utsläpp. Det är praktisk miljöpolitik som inte går att lagstifta fram.

onsdag 10 september 2008

I go shopping, shopping

Fejjan är fantastiskt. Jag har just köpt Per Westerberg, riksdagens talman.

Lobbar för knappar

Åker hiss med kampanjgurus från stockholmsmoderaterna. Jag toklobbar för att de ska skaffa en knappmaskin. Vi behöver den.
- Peter köper en maskin, säger Halle. Peter ser tveksam ut. Han har tagit in offerter.
- Ring mig när ni köpt den, ropar jag när hissdörrarna stängs.

Någon annan som har en knappmaskin att låna ut? Behöver göra ungefär 30 stycken. Handlade viktigt politiskt knapp-material igår på Panduro. Vi har glitterfärg. Vi har paljetter. Men behöver hårdvaran.

Eller måste vi gå till verkstan på Lava? Åh. Jag är för gammal för det.

Branschglidning

Får många inbjudningar till alla möjliga möten. Det går trender i sånt. Förr var det klimatkris. Sen tekniska lösningar på klimatkrisen. Och nu kommer en ny trend. Den nya kombon i politiken är tydligen författare och Mp-politiker.

Maria Wetterstrand ska prata om skräp och konsumtion med Mattias Hagberg.
Peter Eriksson ska prata om jakten på lycka i överflödssamhället Thomas Hylland Eriksen.

Och Birger Schlaug är ju allt i ett. Fast han uppträder inte i riksdagen just nu.

tisdag 9 september 2008

I morse: hemligstämplat

Mötte Nikas Svensson i morse och pratade lite kort om min testkörning av vätgas-BMW:n. Den gick som en blixt men det är helt omöjligt att parkera en så stor bil i stan. Och Gamla stan ska vi inte ens prata om.

Hunden Hjördis var med under intervjun. Allt gick fint utom ett rejält ryck i kopplet när hon försökte jaga de otäcka stadsduvorna. Hon blev mycket filmad och kan mycket väl dyka upp på torsdag morgon 7.45 i fyran.

Vi sopar mattan med s+v+mp

Bit för bit ur budgeten släpps nu. Nyss kom klimatdelen.

Vi leverarar ett kraftfullt åtgärdspaket inom klimat- och energiområdet med nya satsningar på över 3 miljarder kronor. Till det kommer en särskild satsning på klimatbistånd på cirka 4 miljarder kronor.

Regeringen skriver att satsningarna på klimat och energi fokuserar på kostnadseffektiva åtgärder för att uppnå Sveriges mål i EU:s energi och klimatpaket:
- Kommersialisering och spridning av ny energiteknik
- Klimatinvesteringar i andra länder
- Snabbare planprocesser för ny, hållbar elproduktion
- Förlängda insatser för energieffektivisering
- Anpassning av Sverige till effekterna av ett varmare klimat

Lysande.

Inga otäcka, tunga, socialdemokratiskt statliga investeringsbidrag där politiker väljer teknik. Nu blir det riktig politik.

Senare i höst kommer klimat- och energiproposition, där allt blir upplyst.

Näringspolitik är miljöpolitik. Och biståndspolitik är miljöpolitik. Miljönyttan är det som räknas.

måndag 8 september 2008

En sån där

Utmanad av Johan Hedin så kommer nu sent omsider svar.

Regler:
  • Posta reglerna först.
  • Svara på alla frågor.
  • Skicka vidare utmaningen till sex andra bloggare.
  • När du postat dina svar, berätta för den som utmanade dig.

Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag:

  1. Maila över nästa utkast på de två första rapporterna för en komplett miljöpolitik till min arbetsgrupp.
  2. Skriva klar debattartikel om klamydia.
  3. Hantera mail. Och gå via helpdesk då. Och städa inboxen på Fejjan. (Förlåt för sent svar Martin!)
  4. Boka utskottsrummet till Naturskyddsföreningens traineeprogram som kommer på lördag.
  5. Handla lite grejer till badrummet på Hornbach. (Väl där råkade jag möta ett folkpartistiskt företagsbesök med Karin Pilsäter bland annat. De såg förvånade ut. Men Hornbachmännen såg glada ut när jag sa att jag var där som kund. Och jag berättade att jag är moderat såklart.)

Vad gjorde du för tio år sedan?

För tio år, september 1998, sen jobbade jag i valrörelsen. Vi var några som var anställda av MUF Stockholm och jobbade som galna. Dagarna var det skolbesök och kampanj. Kvällarna var det telemarketing. Minns hur David somnade på skrivbordet vid Slussplan.

Det var otroligt intensivt men jag har aldrig lärt mig så mycket på så kort tid. Innan valrörelsen hade jag gjort ett par rätt usla klasspresentationer. Efter de här veckorna klarade jag aulapressar och debatter. Man var som en politisk jukebox och var inte rädd för någon.

Jag lärde mig också hitta i stan med bil. Som förortsbarn var det svårt att förstå att inte stan såg ut som tunnelbanekartan. Hade körkort men det hade inte Gustav. Han kunde däremot fickparkera och hade lokalsinne så vi kompletterade varandra.

Vi hade små blå broschyrer med Carl Bildt på som betonade ledarskapet. De kallades minibildtarna precis som Martin och Gustav.

Valvakan kunde ha varit bättre men vi vann i alla fall staden.

Ställen du bott på?

I Stockholm bara faktiskt. Som Hässelby, Söder och nu Kungsholmen.

Fem saker du skulle göra om du var miljardär?

  1. Starta butik med bara god och snygg mat. Och bra saker. Kollegorna Jessica Polfjärd och Mats Sander skulle få vara vice vd bägge två. Alla jag skulle tvångsrekrytera från ICA som Emma, Emma, Leena och Lena och Jonas och Johan skulle få välja coola titlar själva.
  2. Starta ett traineeprogram för frihetskämpar. Ett program i varje världsdel.
  3. Resa och skriva minst en bok. Hjördis kommer naturligtvis finnas med som karaktär i varje bok. Eller åtminstone göra en cameo.
  4. Starta riktade stipendiefonder som belönar duktiga människor.
  5. Investera resten klokt och göra goda kapitalistiska gärningar för avkastningen. Som microlån och uppstarter för små handelsföretag.

Och de lyckliga - nära i arbetet allihop - som får ta emot utmaningen är:

Anna Kinberg Batra

Olof Lavesson

Tomas Tobé

Lars Hjälmered

Pär Henriksson

Catharina Elmsäter Svärd

Analyze this

Men hallå. Hur kunde Dick Erikssons analys av SvD-ledaren hamna i kvoteringsdebatten? Den såg jag inte komma från liberalt håll.

Det verkar enkelt i inlägget: är du svensk kvinna så rider du antingen identitetsgruppsvågen - eller så sitter du still och vill bli kvoterad.

Den analysen har sina brister. Och den bristen har jag hört förr. Det skaver.

Här låg tidigare ett längre svar. Men allvarligt talat, ju mer jag tänker på det desto mer känner jag att jag överreagerar på ett enskilt inlägg. Så jag rensar och uppdaterar. Det som följer var det viktiga. Restan var enbart känsla och hopsamlad frustration.

Partiet behöver inte lyfta fram någon. Ingen förväntar sig något sånt. Men det är bra att rensa bort glastak. Det gör så ont annars. Och det är dumt att inte använda alla bra personer vi har.

Hård omstart

Idag är det verkligen måndag. Under natten har vi fått nya säkerhetsinställningar utskickade till våra datorer. Det gjorde att min dator fick spatt. Rutor dök upp med med texten: det har inträffat ett oväntat nätverksfel, en annan körde en synkronisering, eller min favorit, en felruta där det bara står fel och en ok-ruta att klicka på.

Det går inte att komma in på intranätet. Lösenordet fungerar inte.

Mailen ska vi inte tala om. Rätt som det var hade jag 36000 olästa dokument och alla mail jag öppnade hade texten i storlek 1 eller möjligtvis en halv punkt.

Helpdesk ville att jag skulle starta om. De skulle också kolla med IT-avdelningen vad som hänt. De såg min hårda omstart i historiken, att stänga av datorn på knappen när det vanliga, vänliga sättet med tre moment inte fungerar.

Nu verkar det funka. Jag fick smsa Ida och kolla om mailen till henne gått fram.

Nästa måndag är det klamydiamåndagen. Det har jag skrivit en debattartikel om till tidningen City. Rubriken är: Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Får se om de tar in den.

fredag 5 september 2008

Jag är Sofia Arkelsten

Sådärja. Man är ju ingen hockeymamma men det är snyggt att bli omnämnd i samma artikel som en vicepresidentkandidat.

Köksbordspolitik

Dricker kaffe och äter småkakor. Sitter hemifrån och skriver. Egentligen är vår arbetsplats i hemmet men eftersom jag bor nära riksdagshuset sitter jag mest där på kontoret och jobbar.

Ska promenera med hunden Hjördis och träffa Ida utanför kontoret om en stund. Vi har lite grejer att fixa med innan eftermiddagen.

Idag jobbar vi vidare med rapporten till en komplett miljöpolitik. Lena Asplund i miljöarbetsgruppen är på utskottsresa i Chile. Hon mmsar en bild av en chilensk kompost. Jag svarar med en bild av vätgasbilen.
- Olika är våra lotter, svarar hon direkt.

I eftermiddag ska vi testa några av idéerna för den moderata miljöpolitiken på alla som går vår miljöutbildning. Det blir alla miljöambassadörer, en från varje län, som kommer få vara ute och prata miljö snart.

När de har tyckt till får alla som vill titta och kanske peta på vätgasbilen. Men inte köra rally eller lämna landet. Det har jag skrivet under ett avtal om.

Alla dessa dagar

Den här veckan har rusat fram. I förrgår var jag inbjuden till Vaxholm för att prata miljöpolitik. Mötte ordförande Per på Vaxholmsbåten, han bjöd på sushi, trevligt sällskap och fantastiskt utsikt. Vackert att pendla med båt.

Saknar rutin för hur biljetten ska köpas och om det går en båt tillbaka. Vi tittar i tabellen.
- Det är väl inte måndag i dag, säger jag.
- Nej, säger Per.
- Tisdag då? Nej det känns inte rätt.
- Det är onsdag, säger Per och vi konstaterar att det inte går någon båt tillbaka eftersom det är höst.

Hinner boka lunchmöte med Maja, som är gift med Per och hinner se deras otroligt söta barn. Vi åker sen direkt till kommunhuset, som kan heta Bävern. Känns lite centerpartistiskt. Bra uppslutning och intressanta frågor. Karin Enström, min riksdagskollega är där också.

- Har ni någon avslutande fråga? undrar jag när dragningen är klar.
- Vad får du allt ifrån?
- Ah, jag har roligt i uppdraget, svarar jag. Och sen kommer några andra frågor och det blir ett bra samtal.

Sitter och väntar på bussen mitt i mörkaste Vaxholm. Föräldrarna ringer.
- Varför tar du inte en taxi? Ska du sitta där själv i mörkret och vänta.
- Men det är ingen fara och bussen kommer om tio minuter. Det går fortare ju.
- Vart går bussen då?
- Till KTH, svarar jag. Sen tar jag bussen därifrån hemåt.
- Men det var en kvinna som blev misshandlad på Sollentuna station. Det händer saker.
Vi pratar om säkerhet och att jag tänker mig för. Jag säger att jag tar en taxi sista biten hem men tio över nio när bussen stannar vid KTH så är det en så vacker kväll. Jag promenerar rakt över Östermalm och hämtar upp min cykel som står vid Strömkajen och åker hem.

Det blir långa kvällar men det är det värt. Fast nu har Ida och jag gjort en planering för arbetet och vi kommer dra ned något på antalet besök hos moderatföreningar. Bara ett par stycket i månaden nu. Det ger mer energi än det tar - men resorna mitt i veckorna är rätt slitsamma.

torsdag 4 september 2008

Från BMW till GW


- Det är bortkastade pengar att muta svenska poliser, säger Leif GW Persson på tidningen Resumés bar.
Han säger många saker som jag väljer att inte publicera här.
- Vem är din bästa kompis, undrar Viggo.
- Nja. Det är ingen, svarar GW och förklarar att det är inget fel att känna miljardärer.

Clean energy


Vad är det för likhet på mig, DN Motor och Kungen?
Jo, vi får testa den här bilen!

-253 grader i tanken


BMW som går på vätgas!

Just nu

På väg till tekniska muséet. Ska prova en urcool bil. Ni får snart se bild.

Djupa fiskar

Nu är det enighet i FN om bättre regler för djuphavsfisket. Riktigt bra.

onsdag 3 september 2008

Världens viktigaste fråga

Socialdemokraterna i Miljö- och jordbruksutskottet delar på en blogg. De är tio stycket som delar på bloggen som kalls ekobloggen eller klimatskifte. Gissar att de är för ekosaker men mot klimatskifte. Hur som helst så lanserades den i februari-mars 2007 .

Jag kommer nu återanvända ett inlägg. Det är det första inlägget från 16 februari 2007 - och faktiskt hela skörden från februari det året:

"Nu har vår tids viktigaste fråga, miljön och klimatet fått sin egen socialdemokratiska blogg."

Det var det. Hela inlägget. Kan vara trögt i starten.

Så jag var inne och tittade på den bloggen nyss igen. Ja. I maj gjordes faktiskt hela fem inlägg.

I juni bara två.

Senaste inlägget är gjort 16 juni.

Ett enda inlägg på förstasidan handlar om något som de själva gör för att försöka hantera världens viktigaste fråga. Det är Carina Ohlsson som miljöcertifierat LIF, fotbollslaget som hon är ordförande för.

Tre lärdomar.
1. Tio skribenter med så låg publiceringstakt visar att delat ansvar är inget ansvar.
2. Innehållet är viktigare än formen. Kan inte ens tio personer som är heltidspolitiker fylla en blogg med socialdemokratisk miljöpolitik blir det bara pinsamt.
3. Stora ord kräver handling och det är modigt att skriva: "vi tar med denna blogg ett steg mot ett samhälle där vi som politiker tar ansvar för klimathotet och tar det på allvar" och sen inte leverera.

tisdag 2 september 2008

Idag är en skrivardag

Sitter och skriver om moderat miljöpolitik. Det är verkligen roligt.

Snart måste jag springa igenom korridorerna igen för om 10 minuter talar Carl Bildt i andrakammarsalen om Georgien. Återrapport från Brysselmötet.

måndag 1 september 2008

Rubriksättning

Det är nog politiskt puckat att kritisera Politikerbloggen. Men jag måste fråga.

Är det verkligen bra att under rubriken "Hemligstämplat" berätta att Per Nuder börjar blogga?

Tanken halkar.

Något udda

I fredags var det stor klimatutbildning i Värmland. Så jag bröt upp alldeles för tidigt från Malmömoderaterna och reste till Karlstad och lyckades hitta både hotellet sent på kvällen. Och sen tack vare Fredrik och hans bil så hittade jag fram till Teliahuset.

Berättade om Klimatberedningen och våra förslag.

Värmlands folkblad var där och skrev om bland annat om socialdemokraten Ann-Kristins förslag för de påhittade 100 miljoner vi fick att lägga på klimatarbete i Värmland.

Jag valde något mindre udda och mer safe: 50 miljoner på infrastruktur och 50 miljoner på forskning och utveckling.

På tåget hem med kollegan Erik A. Eriksson och naturskyddsföreningens Mikael Karlsson träffade jag Chris Heister, glad och trevlig landshövding i Västerbotten. När vi tog tåget till Norrköping för en vecka sen reste vi tillsammans med infrastrukturminister Åsa Torstensson som också hälsade glatt. Det är alltid politiker på tågen.

Så här kommer ett gratistips till alla lobbyister som jagar politiker. Köp ett guldkort hos SJ, kolla våra scheman och ligg i bakhåll på X2000.