onsdag 31 januari 2007

Frukost med Pär

I morse höll Norden i fokus ett frukostmöte med Bogi Hansen som fått nordiska rådets miljöpris och Pär Holmgren som också nominerats till samma pris och är SVT-meteorolog.

Temat var: tuff klimatpolitik kräver folklig förankring.

Tänket är att röra sig från alarmismen till de konkreta åtgärderna. Men inte ens de två kunde säga exakt hur minskningen av CO2 ska ske.

Det var mycket som sas om politiker och att miljön mycket är frågor för politiker. Men politiker är också människor, vi har inte alla svar. Det ska vi vara tydliga med. Därför är jag glad att det finns ett nyfärskt vetenskapligt råd som sitter och funderar på frågorna.

Och jag fick inte något svar på att det inte bara är väder och klimat som är problemet med de fattiga länderna. Totalitära styren, brott mot de mänskliga rättigheterna och brist på marknadsekonomi skapar fattigdom och otroligt utsatta människor. Det måste brytas. Fattigdomen skapar faktiskt också miljöproblem, tänk bara på de två miljarder människor som lagar mat med traditionella bränslen och både förgiftar sig själva och dessutom bidrar med 5 procent av utsläppen av växthusgaser.

Helhetssynen är det enda som fungerar.

Inga kommentarer: