torsdag 7 december 2006

Vilt men inte fräscht

Allvarligt talat. Vad är det som händer? Vad sysslar hotell- och restaurangfacket med? De ställer stora fackfarbröder utanför restaurangen Wild n' fresh eftersom de inte är anslutna till kollektivavtal och medarbetarna har valt bort fackanslutningen. Men medarbetarna har bättre lön än kollektivavtalet stadgar.

Att fysiskt stå ivägen och hindra kunder att komma in i Sofia Appelgrens egen restaurang kallas för "lagligt, lugnt och fredligt fackligt arbete" och att ombudsmännen som hänger utanför "informerar om blockaden".

Det är ett erbjudande till Sofia Appelgren som det inte är meningen att hon ska kunna tacka nej till.

Sen kräver facket att politiker inte ska bry sig om metoderna som används. Och de vill ha en ursäkt från Fredrik & Maud eftersom både moderater och centerpartister offentligt faktiskt vågar ha åsikter om hur de fackligt anställda beter sig.

På sin hemsida uppmuntrar hrf däremot sina medlemmar att demonstrera mot a-kasseförändringarna. Så enligt facket är åsiktsyttringar åt ena hållet bra men inte åt det andra. Men politiker är demokratiskt framröstade och går att rösta bort, det är inte hotell- och restaurangfacket. Det är en förening för alla som vill bli medlemmar men med viss särställning i arbetsrätten. Skillnaden är i alla fall enorm.

Avtalsrörelsen blir tuff med ett så här uppskruvat tonläge från LO-kollektivet.

Heja Federley.

Inga kommentarer: