fredag 1 december 2006

Inga egoister här inte

Som jag tidigare skrivit om finns ju några människor som vill att ingen handlar något den tredje lördagen i november. Men det finns inte så många kvar, det var hetare att inte gilla shopping för några år sen, när Attac var poppis bland vänsterfolket.

Hur som helst så skrev jag en debattartikel om det som togs in i bland annat Gotlands Allehanda. Det går inte att länka direkt till artikeln men jag lägger in den här:

Shoppa på och fortsätt rädda världen!

Nu är det dags att stå upp för handeln! Varje år, lagom till novemberlönen, dyker antishoppinglobbyn upp med unkna åsikter om omvärlden och planer på att hindra handel och konsumtion. Sista lördagen i november vill man stoppa all handel. Motiven hos de globala grupperna för att vara mot globalisering är lite oklara. Men huvudpoängen är att de inte gillar handel.

I fem års tid har jag varit ute på stan och letat efter deras demonstrationer mot handeln. De är omöjliga att hitta. Jag ser bara shoppare - en mångtusenhövdad demonstration för handel. Handelshatarna har förlorat. Men vinnarna är inte bara vi som handlar, vinnarna är hela handelskedjan, alla som i varje led får sin utkomst av att sälja och köpa varor.

Det går knappt att föreställa sig en värld där handel är förbjudet, där var och en är hänvisad till sig själv för att tillverka och producera allt, allt, allt som ska ätas och användas.

När du handlar påverkar det många människor. Du väljer helt enkelt vem du vill stödja. Vi har aldrig haft så mycket information tidigare, och gör medvetna beslut. Kunder ställer krav om sånt som till exempel ursprungsland, närodlat, designat, svenskt, särskilda tillverkningssätt och särskilda märkningar. Handelsföretagarna och producenterna arbetar med att uppfylla kraven och driva marknaden framåt. Det gör att handel blir en hävstång för utveckling. Handel gör att människor får det bättre och att vi alla i världen kommer närmare varandra.

Det är bara så egoistiskt att inte handla. Så shoppa mer och rädda världen!

Inga kommentarer: