tisdag 26 oktober 2010

Normaltisdag

Internsiv arbetsdag. Men det är väl en vanlig tisdag. Fikade och pratade med Ulrika från RFSL i förmiddags. En rad andra möten också. 

Försökte följa nyheterna. De rödgröna ställer relationen på sparlåga. De har paus. Beskrivs populärhistoriskt här av ledarbloggen. 

Glömde fråga Ulrika om de kommer lägga upp bilderna från 60-årsfirandet i lördags på webben.

Pratade med en journalist i telefonen. Han berättade först att han cyklade. Men står stilla under intervjun. Rätt som det är hörs bara ett motorbrum.
- Är du kvar, frågar jag. Är du överkörd?
Allt har gått bra. Det var en gul postbil som lät.

Mötte också ett tiotal internationella miljöjournalister som är här för att skriva om svensk miljöpolitik. Drog våra prioriteringar och hur viktigt det är med ekosystemen. Att politiken måste funka och utgå från ekosystemet - som havspolitiken gör nu för första gången någonsin.

Och att ekologi och ekonomi funkar ihop.

Fick en bra fråga om det. Alla länder har inte miljöekonomer - trots att det inte är så stor skillnad på förvaltning av ekonomiska resurser och naturresurser.

Länkkärlek X 3

Lite blandade länkningar. Först, Djurens rätt, bloggen som inte förtrycker djur, skriver om DN-artikeln här också.

Och hade missat det här inlägget hos bloggen Ingen Jävla Schlager med bild på den snyggaste tårtan det här kontoret sett. 

Delta också gärna i veckans bloggdebatt om behovet av en levande idédebatt i politiken. Du hittar den hos Kent.

måndag 25 oktober 2010

Från sälklubbning till finkontor

Rekommenderar dagens DN, papperstidningen, sidan 10 i nyhetsdelen.

Är intervjuad av Hans Olsson om inställningen till förnyelse, det märkliga i köttskatt och att Nya Moderaterna är vår tids miljöparti.

PS. Du som läser artikeln: flyttlådorna är en del av förnyelsen. Mina är uppackade. De som står kvar ska till vår arkivarie, för det var grejer jag flyttat ut ur hyllorna men inte ville slänga/återvinna.

Lider du av installation i din klientplattform?

Varken som riksdagsledamot eller partisekreterare har jag makt att installera en skrivare på min dator. En lokal skrivare som det heter.

Pratade nyss med trevliga Helpdesk. Hjälpen är på väg. Fick ett mail som kvitto. Tror jag.

Symptom Installation
Förvaltning Klientplattform
Men det känns redan bättre.

söndag 24 oktober 2010

Tack till RFSL för kalaset!

Igår firades RFSL:s 60-årsdag. Med en fest. Det har hänt mycket sen ett besök hos RFSL krävde att någon tog hissen ned, knackade på och visade leg för att få komma in.

Alla tidigare ordförande (som är i livet ska jag väl tillägga) fanns på plats och berättade sina historier. Både personliga anekdoter - som hur de blev osams på ett möte och någon kastade en penna. Men också om de politiska segrarna. Och stödet till politiker för att skapa förändring.

En förinspelad sånghälsning från RFSL-ungdom på tema We are the world. Det funkar. Sjung själv: We are the world = RFSL. Särskilt snyggt med bokstäverna som hölls upp. I takt.

Hälsningar från Norge och Danmark upplästa på oväntat bra norska och danska. Plus hälsningar från andra länder och internationella gäster.

Stor politisk bredd på anföranden och underhållning. Tal från Birgitta Ohlsson Fp och trubadur med vänstersympatier. Och såklart stor bredd i minglet.

Bilderna RFSL tog kommer senare. Hoppas kunna länka. Någon bild finns på Fejjan redan. Men bra firande av en urpigg 60-åring.

Ännu en opinionsundersökning

Idag släppte fyran sin opinionsundersökning som visar att Nya Moderaterna är största parti. Skulle länka men hittar den inte nu på någon av fyrans siter eller bloggar.

En uppgift för partisekreterare är att kommentera opinionsundersökningar. Så det gjorde jag då lite kort i kameran. Säger att det är glädjande och väljarna gillar moderat politik. Väljarna gillar också Alliansen. Vi är fyra partier som jobbar tillsammans. Och vi gör varandra bättre.

fredag 22 oktober 2010

Efter snö kommer sol

Efter snöfallet i morse var jag beredd att ringa Christer i P3 och göra om moraltestet. En av frågorna handlar om det är omoraliskt att höja priset på paraplyer till 300 spänn om de vanligtvis kostar 40. Då tyckte jag det var ocker. Och alltså omoraliskt.

I morse när det snöade horisontellt och var mörkt och gräsligt hade jag lätt kunnat ta en diskussion om skillnaden på kostnad och värde. Det hade varit värt mer än 40 kronor med ett paraply då.

Men inte 300.

Och på kontoret har jag ett stiligt litet reklamparaply från EPP-gruppen. Det har sett sina bästa dagar. Men det finns här och det är värt massor.

Och nu är det sol. Fortfarande. En liten stund till.

Spänstig idédebatt

Göran Hägglund - @goranhagglund - skriver idag på DN-debatt om hur Kd ser på sin förnyelse och utveckling. En satsning på ideologi.

Bra och personligt sätt att uttrycka ambitionen:
Det finns inga områden som vi inte ska titta på med öppna och förutsättningslösa ögon. Jag är övertygad om att den själsstyrkan finns hos oss. Liksom att vår bästa tid är framför oss.

Klimatföregångsland

Idag skriver jag och kollegan Lars Hjälmered i GP om hur Alliansen sätter fokus på miljön. Vi levererar helt enkelt. Plus att vi fortsätter förnya politiken.

Trots att Sverige har den kanske mest ambitiösa klimat- och energipolitiken i världen, med konkreta åtgärder för att fasa ut fossil energi och med tydliga mål för minskade utsläpp, ska vi inte slå oss till ro. Vi måste även framöver ta täten internationellt och visa att tillväxt och miljö- och klimatsmart politik i allra högsta grad är förenligt.


(...)
En ny mandatperiod har precis börjat och nu ska vi se till att miljö- och klimatfrågorna varken tappar fart eller betydelse. Tillsammans fortsätter vi nu arbetet med att göra Sverige till ett föregångsland när det gäller smarta miljö- och klimatlösningar.

torsdag 21 oktober 2010

Grattis Gunnar!

Grattis till den nyfärskaste statssekreteraren: Gunnar Wieslander. Här hittar du den rätt kortfattade nyheten.

Han kan alltså både köra ubåt (enligt Expressen) och tala spanska.

Spanskan imponerade på mig och alla deltagarna på Latin America Day 2009.

Alla andra talare gjorde ju inte det.

Moraltestad

Bra tempo idag. Frukostmöte - med riktig frukost. Tillbaka till kontoret. För att göra moraltestet till Christer i P3. Klart intressant. Facit och betyg från moralfilosofen kommer. Jag hoppas på ett medelbetyg. Det svajade lite helt enkelt.

Budgetgenomgång.

Lunchmöte.

Intervju med DN. Plus en snabb fotografering. Älskar att det går att få in medarbetare i välfärden, ungas möjligheter, klimat, energieffektivisering och djurskydd i en sån intervju.

Och nu intervju med en affärstidning.

Sen möte om nordiska frågor.

Skulle också ha duellerat mot Ibrahim Baylan - min motpart i S. Tyvärr funkade inte det med nya upplägget, vi blev liksom av med vår duell. Elände. Men jag avvaktar. Snart ska vi debattera. Gärna om förnyelse.

onsdag 20 oktober 2010

The Very Swedish Ombudsman

Idag träffas alla moderaternas ombudsmän för att prata val och framtid. Sitter nu och förbereder så smått. Ska prata förnyelse. Ingen chock för någon. Men ändå.

Tar bussen dit som går om en timme.

Första träffen för alla efter valet. Kommer bli toppen!

fredag 15 oktober 2010

Rank

En liten uppiggande nyhet så här på fredag eftermiddag: Sverige är riktigt bra på att sänka sina klimatutsläpp. Bäst i gamla EU i alla fall.

Kolla själv hos Miljödepartementet!

Nya nya Moderaterna

Här på dagens DN-debatt skriver jag lite längre om vår förnyelse.

Här är biffen:
Risken för oss är inte att utvecklas för mycket. Tvärtom. Vår viktigaste framtida utmaning är att fortsätta förnyas tillräckligt mycket. Förnyelsen av moderaterna är inte ett projekt. Vi är ett nytt parti som har som attityd att politiken alltid måste uppdateras när samhället utvecklas och samhällsproblemen förändras. Vi ska vara ett parti som fångar upp nya frågor, ifrågasätter gamla föreställningar och vågar lyfta på alla stenar.
Mycket nöjd med att den kom in i tidningen just idag. Den passade fint på frukostbordet!

torsdag 14 oktober 2010

Bit för bit

Första jobbveckan handlar mycket om det praktiska. Saker faller på plats. Mötesschemat är välfyllt. Fler har tillgång till min mail nu så att inget ska försvinna i inkorgen. Har nu ett funktionellt skrivbord. Nyckel till kontoret fick jag tillbaka igår. Beställt telefon. Kanske en ny dator också med lite andra program.

Och nu: packar för planeringsmöte.

Grattis Ann Carlsson!

Såg nyss min gamla ICA-kollega Ann Carlsson på fyrans Nyhetsmorgon. Numera koncernchef för Apoteket AB. Men hon är också årets Ruter Dam.

Så roligt och välförtjänt!

tisdag 12 oktober 2010

Nyhetsbrev OCH tidning

Hanterar massa praktiska saker. Snabb hantering i kammaren och inga voteringar om utskottsplatserna tidigare i förmiddags.

Väntar på budgetdebatten som börjar kl 13.00. Fått pappersversionen av budgeten - det enda i bokhyllan just nu. Packar upp flyttlådorna vartefter.

Har blivit med nyhetsbrev. Du kan prenumerera här!

Nyss möte med redaktionen för vår tidning Medborgaren inför nästa nummer. Kul planering! Det blir riktigt bra.

måndag 11 oktober 2010

Kvar i riksdagen

En praktisk grej. Ja, jag är kvar i riksdagen.

Är från och med imorgon ankarnamn i Miljö- och jordbruksutskottet. Sista ersättare alltså.

Riksdagsgruppen blir politiskt viktigare. Och jag har kollat hur de andra partisekreterarna gör och de har också kvar sina riksdagsuppdrag.

Plus att jag faktiskt är omvald. Det är jag stolt över.

Första dagen på nya jobbet

Idag är första officiella dagen som partisekreterare. Kickar igång nytt twitter innan första mötet. Nu finns jag som @Arkelsten. Explorer och Twitter lirar inte helt så det går lite trögt. Men jag räknar med att det löser sig. Lämnar mattemat som @moderatmat och twittrar mera politik nu. (Ja, jag vet att det går att byta namn och hålla kvar sina followers. Fast nu byter jag tema faktiskt. Så det är ärligare att starta om.)

Som du ser har bloggen fått nya kläder också. Den nya minimalismen slår igenom här med. Fortsätter blogga. Hade en veckas paus. Är nu tillbaka med kraft och kläm. Behövde ett litet uppehåll för att landa. Intensiv vecka förra veckan.

Dagens första är morgonmötet i Skandiasalen med moderatmedarbetare. Sen ett rätt rejält partistyrelsemöte. Partistyrelsen är effektiv och klar tidigare än beräknat.

På eftermiddagen firar vi Gunilla Sjöberg som fyllt år. Ursnygga partydekorationer. Och efter det flyttar jag in i nya kontoret. Lämnar skrivbordet mittemot kommunikationschefen.

Eller flyttar in är väl att ta i. Har packat upp litegrann - men inte fyra års propositioner. Ännu.

Så får jag ett sms och Mattias och Emma kommer förbi med en rosa, vacker liten tårta. De tänkte lämna den i vakten men tog tillbaka den när vakten förklarade att den kommer skickas i posten.

Bra första dag. Har dessutom mailhanterat och fyller upp almanackan. Hanterar det mesta andra genom learning by doing.

Imorgon: utskottsplaceringarna beslutas officiellt i kammaren. Plus budgetdebatten.

fredag 1 oktober 2010

Jag är nya moderaternas nya partisekreterare

Fick någon minut över nu. Det ringer, smsas och facebookas något fantastiskt.

Här är länken till blänkaren på moderat.se.

Jag är så stolt, glad och ödmjuk inför uppgiften. Vi är ett parti som aldrig står stilla, nu gäller fortsatt förnyelse. Vi rustar inför valen 2014!

Och vänner. Tack för alla glada tillrop och uppmuntran. Vilken glädje!