torsdag 17 september 2009

Hej Christian Holm

Hej Christian Holm, min riksdagskollega! Jag har fått önskemål om en intervju med dig. Varför blev du blev arresterad i Vitryssland?
- Ja. Den som det visste. Det vet nog bara KGB. Vi var där och träffade vänner i den vitryska oppositionen och det gjorde säkert säkerhetstjänsten i landet lite oroliga. De ville väl kolla upp oss, eller skrämma oss lite, men vi hade ju självklart inte gjort något olagligt. Inte ens enligt den vitryska lagstiftningen när det gäller demokratiarbete. Vi var bara där och satt och pratade.

Vad sa din lokalmedia då?
Det blev ett hyggligt ståhej faktiskt. Det ringde journalister från såväl lokal värmlandsmedia som från nationella medier.
Här finns lite media. Och här. Och här.

Hur gick det till med själva arresten? Var det som på film med gamla KGB-agenter?
Det var inte så komplicerat. Vi satt och åt lunch och de kom och sa till oss att de ville genomsöka vår bil och sedan tyckte KGB att vi borde åka med till stationen och då har man ju inte så mycket att sätta emot.

Jag har aldrig träffat gamla KGB-agenter, men de motsvarade faktiskt den stereotypiska nidbild jag hade.

Hur länge satt du inne?
Inte så värst länge. Knappt fyra timmar. Fast de var ganska långa, men i efterhand hyggligt lärorika.

Hur kom du ut?
Jag gick! Nej, men vi fick hjälp av vår nuvarande ambassadör och pratade också själva. Ja, med tolkning förstås. Ryskan är lite rostig. Vi hade ju inte gjort något och det visste de väl så det var nog bara en koll så de släppte oss.

Varför tycker du det är så viktigt att lyfta just Vitryssland som fråga?
Alla människor har rätt att leva i frihet och demokrati. Vitryssland är ett land i vårt närområde där det är förbjudet att säga vad man tycker och tänker och det är oacceptabelt.

Vad kan man göra för att hjälpa oppositionen?
Som enskild person kan man vara ett stöd och ha ett utbyte. Det är alltid viktigt att känna att det finns stöd i övriga världen för situationen i Vitryssland. Opinionsbildning kan man också med fördel ägna sig åt.

Sverige, EU och övriga världen kan ju också trycka på för förändringar. jag är övertygad om att EU kan spela en mycket viktig roll.
Tack snälla!

Uppdaterat: Christian låter hälsa för tydlighets skull att det skedde 2006 och att nu är han fri.

2 kommentarer:

Hanna Jansson sa...

Tack för intervjun, min nyfikenhet är stillad :)

Fia sa...

Det här är ett serviceyrke. Vi fixar om vi kan. :)