torsdag 20 mars 2008

Moderater + morötter = Oprah!

Hann ju inte alls med att berätta om seminariet på kommunala riks här. Förra veckan var tuff. Minutpassning hela tiden faktiskt.

Särskilt viktigt är det att skriva nu när Mikael Salo som är med i panelen och finns på bild och har fått en kommentar här på bloggen att han är söt. Mikael är annars chefredaktör för tidningen Dagens miljö. Han har helt enkelt koll på hela miljöbranschen och jag bjöd in honom efter en ledare han skrivit där han frågar om marknaden helt enkelt springer förbi politikerna. Eftersom hela seminariet handlar om miljöpolitikernas roll så är det ju klockrent.

I panelen finns också Annika Helker Lundström som är vd för Återvinningsindustrierna. Annika företräder en hel del företag som agerar på en väldigt politiskt reglerad marknad, sopmarknaden, och dessutom konkurrerar de företagen ibland med kommunala företag. Det ger henne en särställning och just därför ville vi veta vad hon tycker att bra miljöpolitiker ska göra.

Den tredje deltagaren i den politikerfria panelen är Göran Värmby som är på business region Göteborg. Lite enkelt förklarat är det ett snyggare namn på näringslivskontor, men de är mycket framgångsrika och sysslar med det som Göran kallar affärsdriven miljöutveckling. Inte miljödriven affärsutveckling. Det är stor skillnad.

Seminariet blev en intressant diskussion. Alla som var med och lyssnade fick också rösta om olika frågor. Samtalen blev bra och ibland var panelen rörande enig. Fast de inte pratat ihop sig innan. Men det blev aldrig mesigt.

Ni lite fler än 60 personer som var där vet vad som hände. Alla andra får vänta tills delarapporten kommer från min arbetsgrupp som tar fram en komplett miljöpolitik. Det blir hyfsat snart. Och då döper vi den säkert till något roligare än "miljöpolitikerns roll". Återanvänder nog något med "Den gröne riddaren".

Särskilt nöjd är jag med Oprahslutet. Alla som sett Oprah Winfreys shower vet att publiken ibland blir överraskad med en present. Så tack vare Ida som jobbat extra kvällen innan kunde vi göra ett sånt. Vi lanserade moderaternas nya kampanjpryl: En liten fröpåse där det står: Moderat miljöpolitik. Med riktig tillväxt.

I påsen är det naturligtvis morotsfrön. Det är helt symboliskt. För vi har lämnat piskpolitiken och gått över till en morotspolitik. Moroten är jordnära, nyttig och snygg. Den passar till och med in i vår grafiska profil med sin orange färg. Så under varje stol satt alltså en liten fröpåse som en överraskning. Jag tror det funkade, alla verkade glada över presenten. Morotspåsen blev en totalsuccé på konferensen. Några delades ut under kvällen. Alla är slut. Nu är det väntelista och nya beställningar kommer.

En av moderaternas trotjänare som numera har en verkligt cool och pampig titel fick en påse av mig på minglet innan maten.
- Såna här fick man aldrig i de gamla moderaterna, säger han och ser glad och lite förvånad ut.
- Ja just det, säger jag.

Göran Värmby tog en extra påse till sin bror som är vänster.
- Jag vill visa honom att moderaterna är på gång, säger han glatt. Så Göran får så många påsar han vill.

Det var verkligen ett lyckat seminarium. Komplett med Oprahslutet och allt. Tack alla som hjälpte till att göra detta så lyckat.

Inga kommentarer: