Vi var i Bryssel för att prata om Europas framtid. Delegationen består av Annie, C, Carl B, Fp, Billy, S, och jag från moderaterna. Själva mötet handlar mest om det ska bli någon ny EU-grundlag och hur den ska se ut. Många pratar. I min grupp som skulle handla om klimat var det inte mycket nytt.
Ganska lite handlar om klimatfrågorna. De ses mest som en så stor fråga att det behövs tydliga strukturer för att ta itu med. En grundlag säger några, tuffa mål säger andra. Det handlar naturligtvis också om säkerhets- och utrikespolitik. "Energisäkerhet" var ett ord som återkom hela tiden.
Men i korthet är intrycken: börjar bli stolformad eftersom jag suttit så mycket. Och har ömma öron från de hårda hörlurarna. Men är otroligt imponerad av tolkarna. Fast ibland går det fort. I en översättning från tyskan får vi höra att det är "ett trist äpple här i parlamentet". Ordspråk är svåra. Den som talar vill också att "solidaritet ska vara EU:s varumärke i globaliseringens framfart."
Det är intressant att se de europeiska politikerna, ledamöterna i Europaparlamentet, är väldigt positiva till att stärka sitt parlaments makt och att vi ska samarbeta mer. Men samarbetet är lite lagom odefinierat, den stärkta makten verkar viktigast.
Ett sånt här möte handlar mycket om att träffa människor. Och att lyssna och lära sig.
Jag har tittat på människorna. Det är svårt att låta bli.
Frassoni är de grönas gruppledare och hon var tuff, snygg och hade hyfsat coola kläder. Hon pratade med människor i salen och talade också med inlevelse i sitt inlägg på det stora mötet. I ett inlägg säger hon:
- Precis som min brittiska kollega säger...
- Scottish, scottish, scottish, mässar han som inte vill bli kallad brittisk. Sånt är viktigt. Samarbete men inte sammanblanding.
En av ledamöterna i det europeiska parlamentet har helt fantastiska ögonbryn. Låga, breda och svarta. Och så har han vitt hår och rund kroppsbyggnad. På håll ser han ut som en panda.
Gunnar Hökmark gör ett bra inlägg.
I delegationen framför mig pågår en flirt.
Talarna fortsätter, tidsgränserna hålls inte särskilt bra. Det kallas debatt men handlar om att säga sina saker. Ingen svarar på någon annan.
En tysk riksdagsman vill ha en EU-armé och en EU-stat. En irländsk EU-parlamentariker vill inte ha religion i konstitutionen.
Ändå blir det en hyfsad sammanfattning. Men det är inte klart vad ett sånt här möte har för status. Det kommer sägningar från talmannen i EU-parlamentet om de nu samrått med de nationella parlamenten. Men det är ju inte riktigt sant. Representanter var där, vi har lyssnat. Men vi har inte makt att bestämma saker för våra länders parlament.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar