tisdag 1 juli 2008

Mer morötter i politiken!


Nu har jag lämnat brev och en knippa morötter till Per & Pär, partisekreteraren Schlingmann och kommunikationschefen Henriksson. Där föreslår jag att vi borde ha en morot som partiblomma.


Här är brevet:


Hej Per & Pär!

Eftersom vi arbetar mycket med förnyelse i vårt parti så har jag ett förslag. Alla andra partier har en blomma som symbol. Men det har inte vi moderater.

Det är inte enkelt att hitta en bra symbol för ett helt parti. Det ska såklart stämma ideologiskt och symboliskt och helst vara i rätt färg.

Därför föreslår jag att moderaternas partiblomma ska vara moroten! En rotfrukt är tuffare än en blomma och den är god, nyttig och jordnära. Den är användbar och har lång hållbarhet.

Politiskt stämmer den bra med våra värderingar – vi står för en morotspolitik, ingen piskpolitik. En morot är både vegetarisk och snygg samtidigt som den är en perfekt symbol för tillväxt. Den är djupt rotad i den svenska myllan men har en lång historia och existerar i sin nuvarande söta form tack vare utveckling och handel. Men den passar inte bara moderaternas liberala idéarv. Även det konservativa får sitt. Det ryktas nämligen att moroten också har något av en rojalistisk koppling eftersom färgen orange förädlades fram i Holland för att hylla kungahuset. Det finns säkert några i moderaterna som tycker att det känns tryggt.

En klassisk morot har helt enkelt rätt orange färg för att passa den grafiska profilen som de nya moderaterna använder. Men morötter finns faktiskt i en mångfald av färger och storlekar. Den är precis som vi: individualistisk och kan se ut lite hur som helst, men har en tydlig tillhörighet. En morot är alltid en morot. Den är dessutom klimatsmart när den är närodlad.

En bra stiliserad logga som vi kan arbeta vidare med finns redan på de snygga fröpåsarna där det står ”Varsågod. Moderat miljöpolitik. Med riktig tillväxt”. De tog vi fram tillsammans med kampanjavdelningen.

Tidigare har vi moderater haft symboler som måsarna. Men den symboliken är bortkastad på alla som inte läst boken Seagull av Jonathan Livingstone. Andra människor har nog inte lika frihetliga känslor inför måsarna, snarare tvärt om. Vi har också haft den moderatblå himlen som symbol, men den är svår att använda i andra sammanhang. Jag tror mig minnas att vi haft en regnbåge på något material på 80-talet men den är redan tagen av gayrörelsen och till viss del av regeringskansliet.

Nu vet jag inte hur det går till att fatta ett beslut för att skaffa en partiblomma, eller en partigrönsak som det faktiskt är. Första steget är att skicka det här brevet. Jag lägger med en knippa morötter. Om det behövs skickar jag gärna in en motion till partistämman också, men i första hand är väl det här en fråga för en partisekreterare och en kommunikationschef!

Hälsningar/Sofia

11 kommentarer:

Anonym sa...

Med den politiken ni för mot arbetslösa och sjuka så skulle ni ha en piska istället för en morot.
Ert motto kunde vara: LÅT PARTIPISKAN VINA!

Anonym sa...

Ursäkta men va fan ska vi betala din lön för när du inte kan komma på vettigare saker att göra en det här.

Skäms på sig!!!

Anonym sa...

Rolig idé såklart...
Men att påstå att "vi står för en morotspolitik, ingen piskpolitik" är väl knappast någon kan tro på efter turerna kring FRA-lagen?
Att ni under den korta tid ni haft makten bevisat gång på gång att ni inte bryr er om dom som har det svårast, utan med "piskans" hjälp ska lära dom att sorg inte är en anledning till att vara hemma. Att långtidssjukskrivna inte är sjuka utan bara lata och ska straffas. Tänk igenom förslaget igen, just nu känns det mer som ett hån än ett seriöst förslag. Jag räknar inte med att den här kommentaren kommer att godkännas, ville bara att du, som politiker, ville veta en väljares åsikt.

Sven Tycker sa...

Glöm inte att ta med blasten i symbolen. Den kan användas att piska med. Piska sjuka, arbetslösa osv att göra som ni vill. Själva rotfrukten, moroten, används ju till de som redan har sitt på det torra för att göra som ni vill.

Fia sa...

Hej Christina och Sven som förenas i synen på piskor. Ni får tycka som ni vill såklart - men piska är inte en bra symbol för vår politik. Arbetslinjen är en morotspolitik.

Hej, hej Fredrik bengtsson, jag delar inte din uppfattning, tvärt om har fler kommit ur utanförskapet än någonsin.

Och martin, det är vettigt för mig att få igång en diskussion om hur vår politik ska symboliseras.

Anonym sa...

Munkavle hade väl i dagens läge varit en utomordentlig symbol för moderaterna.

Fia sa...

Hej anonym. Nej, en munkavle hade varit en dålig symbol för moderaterna.

Anonym sa...

Men en tistel vore väl ändå den ultimata symbolen? =)

Anonym sa...

Hej Fia,

Läste ditt brev och tycker det är en lysande ide... Hoppas den går igenom.

Mvh
Jocke Mårdberg

Johan Hedin sa...

Piskan som partisymbol är ju redan tagen av Piratpartiet.

Anonym sa...

Användbar...?
Vad mer än att äta en morot...?