måndag 27 november 2006

Handla mer!

I lördags var det ju den första riktiga dagen för julhandeln. Samtidigt firar några "en köpfri dag", en idé från organisationen Adbusters som går ut på att inte handla något alls den tredje lördagen i november.

Jag la en motion i stadsfullmäktige om en momsfri dag - och tyckte att den skulle infalla samma dag. Som väntat gick den inte igenom, det är ingen lek att peta runt i vårt skattesystem. Men tänket är rätt. Shopping ger tillväxt - och som politiker vill jag underlätta för handel.

Därför fick jag debattera shopping i Radio Stockholm över telefon från MUF-stämman. Tyvärr så hade radion svårt att hitta någon representant för "en köpfri dag". Det har jag också. Jag tror inte att de finns längre. De är lika omoderna och livlösa som Attac.

Radio Stockholm lyckades i alla fall få tag i grön ungdoms språkrör, Alexander. Han verkar inte gilla shopping alls. Han tycker att vi inte ska handla för att visa solidaritet med tredje världen. Jag tycker att vi ska handla så mycket det bara går och särskilt med tredje världen - allt annat är så egoistiskt. Det var en kort men intensiv debatt.

De senaste fem åren har jag faktiskt varit ute och letat efter någon representant för organisationen. För jag vill ju prata med dem och fråga hur de tänker. Men de finns inte att hitta. Särskilt inte den tredje lördagen i november. Stan är full av shoppare. Handelshatarna har förlorat så rejält.

3 kommentarer:

Daniel Arenholm sa...

Vad hände med din motion Fia? Jag har bott i New York många år och de momsfria dagarna stimulerar verkligen handeln där!

Fia sa...

Hej! Tyvärr blev det inget av det. Men jag har inte gett upp!

Daniel Arenholm sa...

Kanon Fia. Kan man läsa motionen i sin helhet någonstans? Vad är Svenskt Näringslivs inställning i detta?

Jag mailade dig ett annat förslag inspirerat från USA också. Med "right on red" vid trafikljus förbättras trfikflödet och man värnar om miljö och minskar kostnader för rondeller...

- Daniel