fredag 30 juli 2010

Prideparaden imorgon!

Förra årets Prideparad var oöverträffad. Vi var flest. Och blåast. Stora förhoppningar för i år. Bilder kommer i efterhand. Förra året blev det direktbloggning, du hittar bilderna i arkivet till höger, 1 augusti var datumet.

Du kan anmäla dig att gå i paraden med MUF i kväll också. Lite oklart om du hinner få en tisha. Men testa.

Persson? I HBT-debatten?

Missade tyvärr partiledardebatten. Följde lite via Fejjan och Twitter. En uppdatering från Maria Wetterstrand lämnar utrymme för tolkning:
"Känns som mona är hyfsat mer bekväm i hbt-frågor än göran."

Antingen är det fluffig kritik mot Kd - eller mot Mona Sahlins företrädare.

torsdag 29 juli 2010

Almost famous

Svenskan skriver om att lokala politiker i Stockholm är relativt okända. Jodå. Det är säkert sant att Stockholmsväljarna har mer koll på nationella politiker, särskilt eftersom vår lokalpolitik nästan alltid blir nationell politik. Det ingår liksom i konceptet. På stadens hemsida under rubriken politik och demokrati finns till och med direktlänkar till regeringen och riksdagen.

Stockholm påverkar den nationella politiken. Och är högst levande i debatten. Antagligen har ingen annan stadsgata i hela Sverige varit uppe för debatt i kammaren förutom Hornsgatan. Insamlingsmålet för matavfall har nog också varit uppe om jag inte minns fel. Ehm, och Stockholms läns landsting debatteras också då och då i kammaren. Av olika skäl såklart, en del är nog Filippatekniska.

Svenska politiker är rätt okända som huvudregel. Det kan tolkas som ett friskhetstecken - politiken handlar mest om partiet och inte enbart om personerna.

Enklaste sättet att bli en känd politiker är att vara med i någon skandal, inte att bara jobba. Eller att få ett toppost.

Mest känd i Stockholm är en fd minister som haft inte mindre än två lokala kampanjer som handlar om henne. Jag vet fortfarande inte vilka frågor hon driver förutom att hon blev överkörd om förbifarten men känner igen hennes ansikte ordentligt. Vi har ju debatterat flera gånger, senast i Almedalen på temat: Hur orkar vi.

Näst kändast är en Mp-politiker som varit i medierna på grund av en skandal med taxi- och telefonkvitton. Sen kommer finansborgarrådet Sten Nordin som inte suttit en hel mandatperiod och inte heller kandiderade till posten som finansborgarråd. Och dessutom är partierna är mer än gruppledaren. Borgarråden Ulla Hamilton och Kristina Alvendal är nog hyfsat kända.

Det är ju att ta i att kalla en enkät med hundra människors svar för ett hot mot demokratin och påstå att stan styrs i det tysta.

Du hittar handlingar på webben, annonser för fullmäktige i de stora dagstidningarna, öppna frågestunder på Stadsdelsnämnder och på min tid radiosändes fullmäktige. Rådssaleko sammanfattar fullmäktige. Kolla Insyn.

Och en grej till, håller faktiskt med S-Peter i en sak, de har ju glömt länet. Nu sitter många lokala borgmästera och kommunstyrelseordföranden och kokar. 

Och för övrigt tycker jag att bilden på Per Ankersjö (C) är svår. Vet inte om jag i ett allmänt blindtest känt igen honom på den. Han är snyggare i verkligheten.

Känner mig lite defensiv av det hela, någonstans skorrar vinklingen av artikeln falskt, personlig namnkunnighet är inte målet med en politisk gärning.

Thunder!

Herregud vad jag hatar åska. Ren ryggmärgsreflex. Det är antagligen för att jag är lång.

Men här håller du koll på den.

onsdag 28 juli 2010

Grattis Hans Linde (V)!

Vänsterpartiets Hans Linde blir deras nya HBT-talesperson står det på Politikerbloggen. Grattis och roligt tycker jag. Vi sitter båda med i SRHR-gruppen i riksdagen där vi har en representant från varje parti, utom S just nu, av någon intern anledning.

Hans och jag har kunna förklara för förvånade internationella gäster eller människor vi mött på resa hur vi inte tycker likadant i några andra frågor - än just de som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Men betyder det att Hans Linde inte längre ska vara utrikespolitisk talesperson?

Finns inget dåligt väder

Går all in i regnvädret. Röda stövlarna från ICA Maxi. Ny blå regnjacka. Hjördis hatar det här regnet och jag funderar på att bygga en regnkappa åt henne av en platspåse. Det kommer aldrig att gå. Mutar henne istället. 

Vem kom på frasen hundväder? Ingen med fralla i alla fall.

Panelhöna

Inser att jag inte skrivit om panelen på klimatkonferensen. Liksom anledningen till att jag var där. Här kommer snabbversionen.

Den leds av en man från Bangladesh, en brittisk Mp, en från Uganda och så jag. De berättar hur de jobbar. Jag berättar hur jag jobbar. Min dragning är snabb och effektiv för jag håller tiden. Beskriver vår politiska process för att ta fram en sammanhållen klimat och energipolitik. Särskilt klimatdelen. Vi börjar med att stoppa in tio forskare från olika discipliner i ett rum och de får inte komma ut förrän de levererar ett vetenskapligt underlag.
- This is A way of doing it. Not THE way. Jag vill bara beskriva hur vi har gjort det. Vi har alla olika förutsättningar.

Men det handlar om att inte fastna i de politiska vardagen. Vad är egentligen utmaningen? Visar bilderna på jorden från rymden. Om det var dag samtidigt över hela världen ser allt grönt och beigt ut. ingen större skillnad. Men när samma bild visar jorden från rymden på natter syns det tydligt var pengarna och energin finns. Japan lyser. Europa lyser. Nordamerika.
- Where IS Africa? frågar någon. Kontinenten syns lite dåligt. Vissa länder syns mer än andra.
- Här ser ni Sydkorea. Nordkorea syns inte. I en perfekt värld skulle allt glittra. Där finns säker och hållbar energiförsörjning för alla. Det handlar om hållbar utveckling.

Får applåder och många bra och praktiska frågor. Många av kollegorna från andra länder har utmaningar med opinionen. Klimatfrågorna finns inte med i det kollektiva medvetandet. Ingen pratar om det.
- Men hur kommunicerar du, undrar en kvinna från Sydafrika. Hur pratar ni med väljarna?
- Hur jag själv gör är att vara tillgänglig. Skriver artiklar, använder media men också enkla saker som bloggen, Facebook och Twitter. Det är bara att göra. Väljarna kan inte veta om du inte berättar vad du gör. Men det är inte bara parlamentarikerna. Det är också regeringens ansvar. Och myndigheterna. Men det är skillnad på information och propaganda. 

Mest surr i publiken blir det när jag visar att vi sänkt våra utsläpp med mer än tio procent samtidigt som vi ökat vår BNP med 50 procent sen 1990. Och så visar jag våra utsläppsmål. Inga nettoutsläpp för Sverige får applåder. Särskilt från länder som vill vara med och vara mottagare för gröna investeringar. Det är på riktigt en hävstång för dem, ur fattigdom.

Vid kaffepausen efteråt visar det sig att jag fått mitt livs första politiska groupie men han får inte mitt rumsnummer trots att han, till min förvåning, frågar efter det. Herregud, har det någonsin funkat för honom att göra så? Istället fortsätter jag och diskuterar politisk process med både Pakistan, Kanada och Bosnien Hercegovina. Det går att göra bra klimatpolitik och det lönar sig.

Ja till ensamståendes rätt till säker och laglig inseminering

Eftersom jag varit i radioskugga var jag lite sen att svara på enkäten från RFSL som blivit en rapport jag inte hittar på webben. Kanske kom mitt svar med. Antagligen inte. Men jag håller med RFSL i sak.

Men en grej blir lite skev. Nu verkar det som om vi tycker grejer som vi inte röstar igenom. Det blir inte helt rättvisande. Ett exempel är en av frågorna som jag själv motionerat om, angående ensamståendes rätt till säker och medicinskt proffsig inseminering. Där håller vi på att ta fram ett förslag. Med risk för att låta sossig: utredning pågår. För det finns ett par frågor som är utestående som ska ett barn få veta vem som är pappan? Eller hur blir den juridiska kopplingen mellan donator och barn?

Det fanns aldrig ett färdigt förslag att ta ställning till som vi kunde rösta om.

På samma sätt höll det på att bli med den moderna äktenskapslagstiftningen. Ett tag verkade det som om Socialdemokraterna, Vänster och Miljöpartiet hellre ville rösta på sitt eget förslag - trots att det inte hade majoritet - än att rösta med Alliansen minus ett gäng Kd-röster och även ströröster från andra partier.

Majoriteten var överväldigande för själva idén. Ändå höll den rent praktiskt på att stjälpas på grund av politiska låsningar. För det är färdiga lagstiftningsförslag vi röstar om, inte åsikter och tyck.

Den goda nyheten här är att det finns en majoritet för ensamståendes rätt till insemination. RFSL, hjälp oss gärna med hur.

Egentligen är det här kanske inte en HBT-fråga. Men den är sexualpolitisk och eftersom enkäten handlar om flera frågor tror jag att det här inlägget kvalificerar sig till veckans bloggdebatt hos Kent!

Food fight

En av morgonfyrans nyheter är matsvinnet. Svenskan skrev om det igår. Och intervjuar förpackningsforskaren Heléne Williams idag. Jag hade förmånen att möta henne i Karlstad och prata om just förpackningarnas roll.

Louise hos Konsumentföreningen i Stockholm skriver om det på sin blogg. De har kartlagt matsvinnet och hade det som sin stora fråga under förra Almedalen.

Nya Filter skriver om den gratis skräpmaten som både är ett konstprojekt och en politisk diskussion.

Det slängs en massa mat i onödan. Det är en konstig politisk fråga eftersom alla är emot att bra mat slängs. Lite balanseras slängningen av mat av nyheter om rötmånad och matsäkerhet. 

Men en annan fråga är faktiskt avfallet som råvara till biogasen. Vi kan göra mer biogas av matavfall. När kommunernas monopol på avfall som kan jämföras med hushållsavfall upphör kan butiker och restauranger själva ta ansvar för större del av livsmedlens livscykel. Det gör verklig skillnad. Tror inte att en siffra på statligt insamlingsmål för matavfall hjälper att ändra strukturproblemen.

Klubben för oss som går före

Toppen! Sverige tar ledningen och ser till att de länder som går före samarbetar inför de globala klimatförändringarna samarbetar. Andreas presenterar detta i en debattartikel här idag.

Tänker så här. Om vi i Alliansen tar hand om de länderna som kallas forerunners plus Kina och USA kanske vänstersidan kan ta lite ansvar för Kuba och Venezuela som har en tydlig vänsteragenda och verkligen inte verkar intresserade av att komma överens globalt.

tisdag 27 juli 2010

Alliansen klarar miljöpolitiken

Så trist att DN skriver en märklig artikel som är rubriksatt som att vi inte levererar på miljöområdet. Nä, Alliansen som regerat de senaste fyra åren har inte helt kunna leverera färdiga lösningar på alla miljömål som S-regering efter S-regering struntat i. Det är ju sant. Men en riktig granskning visar att vi kickat igång politiken på miljöområdet. Bara det att vi höjt budgeten med en tredjedel, från 15 miljarder till 20 miljarder, trots en eknomisk kris säger ju att frågorna är prioriterade.

Vi når skogsmålet, det hade inte de andra kunnat göra i sin snigeltakt. Och vi har en samlad havsmiljöpolitik på plats. Den fanns inte förr. Och vi har en samlad klimat och energipolitik där utsläppsmålet gått från minus fyra till minus 40 procent för Sverige.

Och vad är det där för första mening om Fredrik? Källan till det måste vara det läckta pappret från Mp, det första riktiga bottennappet i valrörelsen. Det pappret har ju genererat den här magsura artikeln.

Jobbfrågan dominerade 2006. Nu försöker våra politiska motståndare säga att vi inte gillar miljön. Och som argument - trots att vi levererat mer än någon annan regering - kommer ett enskilt citat från Fredrik när han svarar på frågan om miljön ändå inte är viktigaste efter en aplång diskussion om jobbfrågan i det val som mer än något annat handlade om jobben. Kom igen nu. Lite intellektuell hederlighet om jag får be. Är det så vi jobbar i den här valrörelsen kanske Mp måste svara på varför de vill ut ur EU och dessutom avskaffa bankväsendet.

Så här ser en klimatkonferens ut:

Hotellet var inte helt färdigbyggt. men badankan fanns på plats. Brittiskt.
Konferenssal.
Parlamentet i kvällssol. Och lite regn.

Panel efter panel. Och Powerpoint.
Brittisk lunchbuffé.  Men gurklax? Aquired taste! Fanns alltid vegetariskt.
Mina nya vänner, MP:s från Kanada och Kenya. Mavis och Peris.

Mingel i parlamentet. Mysigare än bilden.
Målgruppsanpassad reklam på Westminster subway station.

Back with a vengeance

Behövde en paus efter intensiv vår, tätt följd av arbetsam Almedal och sen klimatkonferens.

Nu jäklar. Nu kör vi. Sladdar in foton. Kommer snart.

Uppdaterat: Snart kommer bilderna. Nu teknikstrul. Tar glasspaus. Återkommer.

torsdag 15 juli 2010

Kvinna med inspel

Hej hopp, nu gör ordföranden för panelen ett oväntat inlägg. Efter att hon bett att fler kvinnor ska uttala sig.

Hon beklagar som kvinnlig parlamentariker att klimat handlar så mycket om teknik.

Gah. Vad var det där?

Och hon fortsätter att säga att det handlar om vad kvinnor och barn gör och om de återvinner.

Sådär säger jag. Klimatfrågan blev just gisslan i hennes genusperspektiv. Och ämnet för den här panelen är just teknik. Teknik för low carbon energy.

James Smith, ordförande Shell UK om BP

Shellchefen får en fråga om vad som händer i Mexikanska gulfen.
- It is an uphauling tragedy. Det är en gräslig tragedi. Elva personer dog.
Han fortsätter med att berätta att det är en:
- Huge environmental impact.
Det är en enorm miljömässig påverkan. Också på människor. Samhällen. Och försörjning.
- Det måste stoppas. Jag hoppas att det stoppas medan vi talar.

- There are lessons to be learned.
Det är saker vi lär oss. Vad hände exakt med källan? Om det händer, kan vi ordna design så att det går att stoppa en läcka. Och för det tredje, finns det tilräckligt med resurser för att städa. hela industrin behöver svara på det.

Det är svårt när amerikaner pratar om energy security. De konsumerar stora mängder.
- Det kan finnas ett extra incentiv till energieffektivitet. Den amerikanska bilflottan kan bli lika effektiv som den brittiska flottan

Communities

Väljer working group om communities. Den leds med kraft av Mrs Malini Mehra som är vd för center for social markets.

Tänker att seminariet handlar om samarbete och det civila samhället. Debatten handlar istället om kommunikation med väljarna, särskilt i länder i Afrika och Sydasien. Hur parlamentariker har kontakt med landsmännen som lever på andra ställen, hur städer kan samarbeta. Och sen om politikernas roll i debatten.
- Vi ska hålla den mänskliga dimensionen, säger en av kollegorna från Bangladesh. Han är också orolig för att klimat är det nya Aids. Det som alla pratar om. Men det har tappat fart. Fritt översatt förklarar han: då ville alla hoppa på bandvagnen.

Mikrosamtal om koldioxid

Working group imorse. Sitter bredvid kollegan från Tuvalu. Vi diskuterar hotellets vattenflaskor. Han provsmakar det bubbliga vattnet och väljer sen vanligt.

Ett tag senare frågar han:
- Varför gör de så med vattnet?
- För att det ska smaka bättre, säger jag tveksamt.
- Oh. Tycker du?

Low Carbon Energy

Panelen nu handlar om det kolsnåla samhället. Jim Skea från UK energy research centre ger en översikt av miljötekniken. Positivt och bra. Han avslutar med smarta nät som han kallar en konvergens mellan energi och kommunikationssamhället.

James Smith boss för Shell talar sen. Lite oväntat måste jag ändå säga.
- Jag håller med Jim, säger han. Jag tänker inte återanvända vad han sagt. Energi lyfter människor ur fattigdom, säger han och pratar om sina energiscenarier.
- Det krävs en fenomenal förändring. Antingen blir vi uppskrämda eller upplivade. Vi måste bli båda.

Budskapen är att tekniken finns och energieffektivitet är viktigt.
- Peak oil, I don't think so, säger han sen till vår förvåning. Men Shell blir större på gas än på olja till 2012 förklarar han. Och ser det som att det sparar koldioxid.

Nyss kastade sig en cykelentusiast in i debatten och förklarar att cyklar går på biobränslet fett och att det är det mest miljövänliga transportmedlet. Till allmänna applåder.
- Vi jobbar inte med beteende, förklarar James Smith från Shell.
- Cykling är en miljöteknik, hävdar cykelkillen bestämt
- Att få folk på cykel är om beteende säger Smith.

Ordförande som är från brittiska parlamentet griper in och pratar mer om hur viktigt cykling faktiskt är.
- Vi borde inte återuppfinna hjulet.

onsdag 14 juli 2010

Mer än överföring

- Jag är akademiker och ska krångla till saker, förklarar Tim Watts från Sussex Energy Group.
Ofta låter det som om länder byter teknik med varandra i debatten. Från en regering till en annan. Men det stämmer inte.
- Regeringar äger inte tekniken alls oftast.

Det pågår uppfinningar och kreativitet i alla länder. Det handlar om en syntes inte att bara flytta teknik från norr till söder.

Några bra exempel är CCS, hybridbilar och vindkraft.
- Det är viktigt med samarbete med lokala firmor.

Uppdaterat: nu är vi överens om, sen diskussionen, att teknik allena inte löser allt. Hårdvaran ska finnas där men det krävs också att det finns ett civilt samhälle, en mottagare, något som ser till att det lever kvar. Tekniköverföring behöver typ mikrofinans!

Teknikmekanismen

Nu är det lite mindre grupper för att prata om de olika globala mekanismerna. Teknik är en av de viktigaste frågorna tillsammans med minskning av utsläppen, anpassning och finansiering.

Och det krävs många sorters teknik.

Just nu förhandlas det om hur mekanismen för tekniköverföring ska se ut. Alltså, hur ska det ske. Fast det intressanta nu är att det händer grejer utanför konventionen, föklarar en av talarna. det finns initiav och partnerskap, både bilaterala och multilaterala. De samarbetsinitiativ som finns är ofta på hög nivå som G8 och G20 eller MEF.

- Hur ska teknik länkas in i frågor om anpassning, finans eller skogsfrågorna? säger Zitouni Ould-Dada, förhandlingschef på brittiska Klimat- och energidepartementet


Inlänkningen är ännu en olöst fråga. Planen är att stödja leveransen av teknik. Men lagstiftningen finns inte på plats.

- Det räcker inte med offentliga medel. Privata sektorn spelar en nyckelroll här.
Äntligen har den privata sektorn börjat ta del i samtalen.

- Den avslutande snåriga frågan är (IPR) imateriella rättigheter.

Pray as hard as possible

Sudan tar till orda för första gången.
-Många människor i mitt land har aldrig hört talas om klimatförändringarna.
Han vill ha en lokal organisation, ett kontor, någonting. Och en website som kan erbjuda informationen.

Moses från Kenya vill ha råd om finansieringen av anpassningsåtgärderna.

Utan planerna för anpassningen finns bara det tredje valet förklarar Dr Rachmat Witolear. Först minimera klimatförändringarna. Sen anpassa sig till dem.
- Det tredje är att be så mycket som möjligt.

Splittrad debatt

Den tredje talaren som faktiskt var den som inledde är Dr Rachmat Witoelar. Han ger en översikt över vad som hänt sen Balimötet som han ledde.

Nu börjar frågorna, eller diskussionen, snarare.

- We put our money where our mouth is, säger en av de indiska representanterna. Var är det gemensamma men delade ansvaret? Vi har gjort vad vi ska och har stark lagstiftning på plats. Det handlar inte bara om pengar. Vad ska andra länder göra för att minska sina utsläpp.

Hon får spridda applåder.

En delegat från Australien frågar om hur skeptiker ska hanteras. De har lite annan opinion hemma. Swaziland vill veta hur ett program för "decarbonising" ser ut.
Nu lyckas Nick Maybe säga att hans värsta scenario är att alla gör saker men att USA inte gör det eftersom de är styrda av the Tea party-rörelsen. Men han gör bra grejer i Kina, förklarar han. Du kan läsa mer om hans organisation här.

Kinley säger att den stora förändringen sen Bali är att utvecklingsländer nu talar om vad de själva gör för att minska sina utsläpp. Han hoppas att det inte blir en fråga om att USA ska stå utanför.

- Uppträd inte egocentriskt, säger Dr Rachmat Witoelar. En bra sägning. Den funkar både i globala förhandlingar och i den här debatten.

Återupprättar UNFCCC

Den riktige Rickard Kinley från UNFCCC talar nu. Han har en helt annan attityd. Han berättar om allt som hänt och att de flesta industrialiserade länder har antagit mål. Han nämner inte att några har valt helt andra startår i mätandet.

Trots alla åtaganden saknas både pengar och utsläppsminskningar.
- Vi behöver höja ambitionsnivån.

Det är viktigt att visa framgång i kolsnål ekonomi. Det är ett ansvar för parlamentariker.

Det blir omöjligt för länder att stå utanför effekterna av klimatförändringarna. Avtalen måste vara bindande.

Men det är svårt att komma fram till det perfekta bindande legala avtalet. Önskan om det avtalet gör inte rättvisa till det som faktiskt redan skett.

- Vi har mer ett än skott men varje skott måste träffa tavlan.

Han avslutar med att förklara att Cancunmötet är viktigt eftersom det kan låsa fast de åtaganden som finns. Kyotoprotokollet kan byggas vidare på. Sen snabbstartspengarna. Och slutligen att regeringarna kan komma överens om arkitekturen för överenskommelsen, bland annat för anpassning.

CDM, de gröna investeringarna kan utvecklas om de är viktiga. Det var en av framgångarna i Köpenhamn.

Not really helping

- Klimatfrågan står inte i konflikt med milleniummålen säger Rickard Kinley från UNFCCC. Och det är ju sant. undrar om någon härinne tycker på något annat sätt.

Han beskriver att det finns en tillbakagång i stödet för klimatfrågan. Mycket beror det på att den ses som en lyx och det är svårt att försvara när budgetar skärs ned.
- Vi kan inte önska iväg den ekonomiska situationen.

Han undrar hur vi bygger förtroende för att kunna överföra så många miljoner från länder i norr till länder i söder. Men pengarna måste användas bra och effektivt.
- Det här är inte välgörenhet. Det är en säkerhetsfråga.

Vi måste demonstrera att det finns grön tillväxt.
- Det var ett problem i Köpenhamn. Folk tror inte på grön tillväxt. Inte de höga tjänstemännen i Storbritannien.

Han säger att det måste finnas bevis att det går att öka ekonomiskt och minska utsläpp. Åjo, tänker jag. Sverige. Ska delta i en panel i morgon. Får helt enkelt lov att prata mer om vår ökade BNP och minskade utsläpp.

Herregud. De pratar om klimatpolitiken. Men vi genomför den.

Uppdaterat: Jag tog fel man. Han heter Nick Mabey och är vd på E3G.

Plus att jag sitter och hoppar här av rena sakskäl. Nu förklarar Nick Mabey att det behövs fler diplomater. Det är bara några som jobbar med klimatfrågorna säger han. Och så vill han ha bredare och rikare samtal. En början är nog att titta lite mer utanför sitt eget land, kolla fakta och inte bara gnälla på alla från Tyskland till USA och tro att lösningen är just fler diplomater.

Ring my bell

Om ni undrar. Brandlarmet på hotellet funkar. Det drog igång 04.17 i natt.

Larmet låter riktigt högt. Envetet tutande. Men det slutar precis när jag väl fattar att det inte är datorn som tjuter, samlar ihop mig, kränger på en tröja, jeansen, mobilen och örhängena (japp, just örhängena var väl en oväntad krisreaktion!) Tittar ut i korridoren och ser flera förvirrade som tittar ut. Det är fantastiskt tyst.

Vi pratar om det lite vid frukosten. De som har jetlag har svårt att somna om. Några gick ut och åt. En del är bättre på att hantera såna här kriser kriser än andra.
- Jag stod där i min rosa pyjamas, säger en av cheferna från WTO. Alla andra var påklädda.
En av kollegorna från Australien berättar om tsunamivarningen för någon månad sen. I resten av världen gick människor till skyddsrummen eller flydde upp till bergen. I Australien samlades massor av människor vid stranden för att se den stora vågen.

tisdag 13 juli 2010

Frukostmöte

Konferensen äter frukost ihop, en våning bort från andra hotellgäster. Möter Lord Ma'atu från Tonga i dörren. Han var först och går ut och röker. Jag är tvåa och sitter själv ett tag och äter vita bönor och svamp.

Bredvid mig sätter sig Mavis Taillieu från Kanada. Hon har ägt en tidning innan hon kom in i parlamentet.
- Det är tråkigt att vara i opposition, säger hon. Men de har val snart och de går bra i opinionen.

På andra sidan sätter sig Peris Siman från Kenya. Vi pratar kampanj.
- Har ni våldsamma kampanjer?
- Näe, säger jag. Vi har inte så våldsamma kampanjer.
- Ibland kastar de sten, säger hon. De är fulla och tycker de kan göra vad de vill. Särskilt när en kvinna kandiderar mot en man.

Global to local

Internationell klimatkonferens i London, de flesta länderna är commonwealthländer, som tidigare varit kolonier eller haft täta band med Storbritannien. Efter att kollegan Alexander Gabelic i all hast tackat nej så består den svenska delegationen av mig.

Igår kväll blev jag ofrivilligt frivillig och uppsatt på listan för en parlamentsmässig debatt idag. Lite oklart ämne, demokrati och klimatfrågor. Gör ett tappert försök att förklara att  nationalekonomer och miljöaktivister lyfter tankar om att ersätta demokratin med något mer effektivt. Och att vi har ett stort ansvar att försvara demokratin och samtidigt hitta lösningar på alla politiska nivåer. Det går inte att vänta in något globalt - och var sen lite oartig mot de brittiska värdarna när jag berättar om vår klimatpolitik, eftersom de tycker de har högst mål.

Intressantast är kaffepauser och matraster. Vilka samtal. Jag kan också ha sålt miljöteknik till Chile. Och exporterat skogspolitik till Manitoba, Canada där all skog ägs av regionen och de aldrig har hört om hänsynsreglerna.

måndag 12 juli 2010

Vilken komplimang!

Hedrad att finnas med på snygglistan hos Politikerbloggen. Men mest stolt över motiveringen.

Hela listan finns såklart här.

söndag 11 juli 2010

Taxar, råttfällor och kompanistryk

Roliga ATL-bloggen som skrivs av Sara Johansson och Lars Vernersson  har fått ihop en liten samling av saker jag sagt i debattens hetta. Vi har tydligen gått sida vid sida på åtminstone ett par stycken av seminarierna i veckan.

Och de levererar framförallt den smått otroliga nyheten att min kollega Bengt-Anders Johansson kan uppfostra sin tax till en kamphund. Fast det vill han inte. Och antagligen inte taxen heller.

För det första står jag fast vid att lantmännenkepsen (japp - superklassisk med grön genomskinlig skärm) var den coolaste give awayen. Det utsåg jag 15:07 enligt ATL-bloggen. Och jag är välvilligt inställd generellt till det mesta. Utom socialism och tvång vill jag tillägga här.

Föredömligt korta inlägg. Citerar två här:
Måndag 5/7 kl 16:30


Det finns retoriska frågor och så finns det frågor där det är närmast rörande uppenbart vad den frågande vill höra för svar. Gustav Melin, vd för Svebio och moderator för Lantmännen-seminariet, frågade de deltagande politikerna om det är viktigt att det finns en svensk produktion av biodrivmedel, även om den är dyrare än importerad.

- Ja, för att minska sårbarheten, sa Karin Svensson Smith (MP).

- Nej, det finns ingen anledning att upprätthålla någon självförsörjningsprincip. Men nu får jag väl kompanistryk av LRF, sa Sofia Arkelsten (M).

Torsdag 8/7 kl 15.15



Strax före lunch lyssnade jag på en diskussion om framtidens hållbara mat mellan Peter Eriksson, MP, Eskil Erlandsson, C, Sofia Arkelsten, M, och Anders Ygeman, S.Den senare, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, serverade en oneliner jag inte hade hört:

- Gratis ost finns bara i råttfällan, som ryssarna säger.

Fast det hade Sofia Arkelsten, som påpekade att han hade dragit den i förra debatten också.

Bottennappet

Miljöpartiet söker konflikt med Fredrik Reinfeldt.  Det förstår jag. Trots fina siffror i opinionsundersökningar är de minst i riksdagen idag.

Mp är också ett enfrågeparti som kämpar hårt för att göra sin röst hörd. Ett bra sätt är att försöka lyfta frågan till den man som är mest intressant i svensk politik.

Men deras interna plan har läckt ut. Och den är så... sjaskig. Pappret ligger hos Aftonbladet så källan är öppen. Jag hoppas att dokumentet är falskt. För det här gör mig bedrövad.

Mp har helt lämnat idén om att prata politik. De fortsätter tiga om vad de vill göra. De driver bara negativ kampanj.

Maxtaxa på kommunala musikskolan och stopp för IKEA i fem år är liksom det mest radikala de har presenterat. Och sen en höjning av bensinskatten på 49 öre som inte balanseras med någonting utan blir en del i det största skattehöjarpaket vi skådat. Inte räddas världen av det. Det sänker bara Sverige.

Det här är inte ett papper från ett parti som vill rädda världen. Det är här är ett dokument från ett parti som bara vill ha makt. Är så besviken. Var är mina motståndare som vill debattera politiken?

Jobbar ikapp

Äntligen tillbaka i stekhett Stockholm. Sitter på kontoret som fortfarande är rimligt svalt men efter lunch blir det gräsligt här inne. Min lilla dator mår inte bra. Den är mer som ett element för direktverkande el och går inte att ha i knät.

Lite trött men ändå nöjd med insatserna i veckan. Mina tjugo debatter/paneler/ufrågningar/grillningar är klara. Amedalen är ett politiskt marathonlopp. En uthållighetstävling.

Går igenom mailen och samlar material inför nästa veckas klimatkonferens i London.

torsdag 8 juli 2010

Gästblogginlägg: 10 principer för framtiden

Hej!

Här kommer ett gästblogginlägg från mig, Hannes Kataja. Jag arbetar som Sofias politiska sekreterare och är med henne här i Almedalen. Tillsammans med Moderaternas miljö- och jordbrukshandläggare, Lisa Rydberg, utgör vi Team Miljö!

Tidigare idag hade Sofia och Anna Kinberg Batra sitt gemensamma seminarium Tjuvtitt mot Framtiden. Nya Moderaterna om energi och klimat.

Sofia och Anna passade på att släppa 10 principer för framtiden. Det kommer komma en rapport utifrån punkterna vid ett senare tillfälle. Tills dess klipper jag in punkterna från min twitter-rapportering:

1a principen för framtiden: Äntligen Energimarknad

2. Producenter, inte politiker. Inte driva fram enskilda tekn lösn

3. Ratta rätt. Styrmedel ska vara breda, långsiktiga & gärna int samordn

4. Planetära gränser. Eko- och energisystem är viktigare än pol org. Politik utifrån resurserna

5. Elexport. Sverige kan & ska vara en nettoexportör av kolsnål el

6. Tillgänglighet kräver nät. Distribution kräver ledn. Stora invest behov & svensk teknik.

7. Forskning för Framtiden. Alliansen rekordsatsar på energiforskn

8. Effektivisera mera. Elanv är inget självändamål!

9. Hellre mångfald än enfald. Politikens roll är att stötta mångfalden.

10. Både ekonomi och ekologi. Sverige ska fortsätta gå före. Nya jobb finns i grön omställn

Håll utkik efter rapporten framöver!
/Hannes Kataja (@hanneskataja), pol sekr

P.S. Glöm inte att följa Sofia (@moderatmat) och Anna (@KinbergBatra) på twitter! D.S.

Gästbloggat av Lisa Rydberg Miljö och jordbrukshandläggare för M

Det är första gången jag är med i Almedalen samt första gången jag gästbloggar :)
Har aldrig varit med om så mycket politik på en och samma yta, det pratas politik precis överallt! Pr-människor,näringsliv och politiker i en salig blandning. Veckorna innan Almedalen skrev vi debattunderlag till Sofias 20 debatter, galet många men otroligt roligt att göra. Denna veckan har Sofia pratat om allt från miljöbilar,klimat, köttskatter, förnybar energi,avfall,geoenergi mm! Det tar inte slut där för idag har vi ca 8 seminarier som Sofia ska delta i. Absolut den mest hektiska dagen men även den roligaste! Just nu så sitter jag och lyssnar på vårat eget seminarium som heter som följer: Tjuvtitt mot framtiden! Seminariet handlar om vår energi och klimatpolitik och det är Sofia Samt Anna Kinberg Batra som talar. De pratar om nya marknader och nya lösningar.
Visby är en fantastisk stad, otroligt vackert med underbart vackra rosor som lyser upp hela staden. Jag förstår varför ön kallas för rosornas ö. Det är ren glädje att få vistas i denna otroligt vackra samt historiska miljö!
Ikväll ska Sofia grillas av Miljöaktuellt det kommer även grillas på riktigt vilket vi alla ser fram mot, för man blir väldigt hungrig av att springa runt på alla seminarier.
Nu ska vi snart skynda till nästa punkt på agendan, men jag måste säga att Sofia är på topp och gör ett fantastiskt bra jobb och det är roligt att få följa.

tisdag 6 juli 2010

Flashmob förbifart

Fler vill flytta trafik ur staden och låta Stockholm växa Några finns här i Visby.

Crash and burn

Vi kom just på, klart att Mp är desperata. Det gick ju inte bara dåligt för dem att prata jobb. Mp kraschade ju i skoldebatten också. Nu går de tillbaka till ett enfrågeparti igen. Som går till val på att vara bittra på regeringen och att höja skatterna.

Crash diet

Ska klimatbanta offentligt idag. Fick lite panik när jag mötte en av de som jobbar med eventet.
- Har du koll på dina kilowattimmar?
- Va. Näe. Jag gjorde testet hos Naturvårdsverket. Jag fick två länkar jag tog den första.

Svenska kyrkan har tydligen ett eget test. För alla som vet hur många kilowattimmar de drar.

Det enda som oroar mig mer är att jag på fredag ska sitta på en boj i hamnen med Fortum. På en boj. I vattnet.

Pinsamt svagt av Mp

Det gick inte så bra när Mp skulle prata jobb. Så istället skriver Maria Wetterstrand en magsur artikel idag som skickligt undviker att nämna hur vi ökat miljöbudgeten, fått ihop en samlad klimat- och energipolitik, för första gången har Sverige en havsmiljöpolitik, skogsmålet nås och Sverige har sänkt sina klimatgasutsläpp och fortsatt öka i ekonomin.

Vad vill Mp då? Och vad får de igenom för V? Och vad kommer S att acceptera?

måndag 5 juli 2010

Morgontalkshow

I morse var jag gäst hos JMW för att prata sociala medier och Fredriks tal. Politiken fick kritik för att inte ha reagerat tillräckligt i blogosfär, Twitter och Fejjan.

Försökte förklara att varje politiker är bärare av sitt budskap och att partier inte är pr-maskiner.

Här hittar du klippet:

H 12 the place to be

Bästa stället just nu: Hästgatan 12. Hänger med Martina och Mary. Och Kim. Bara sådär.

We love people

Date med Emmy från Brunchrapporten igår. Du kan lyssna i efterhand här.

Vi drack saft, lyssnade på Flyter och försökte känna festivalvibbar. Det gick sådär. Men själva daten var väldigt trevlig. Och nej, det är inte normalt att en moderat tar med sig date till partimöten. Nu var ju det här öppet och lite mer glammigt än en valstuga på Sergel tillexempel.

Vi har också pratat om falukorv. Oväntat mycket om falukorv. Tydligen har Fredrik sagt att han ser falukorv som en råvara. Jag har bett om ursäkt och lovat framföra detta till typ pressavdelningen. Oväntat dateämne.

Slit och glädje

Ganska rejält schema. Fick lite ont i axeln igår efter att ha släpat Mappen genom dagen och natten.

Nyfiken på vad som händer? Följ gärna Hannes Katajas twitterflöde. Han håller koll på allt som händer.

Btw. Både Handläggar-Lisa och Pol sek-Hannes får gästblogga här. Mer kommer.

Almedalen i år är större än någonsin. ALLA är här.

Topp fem: Fredriks tal

Retrobloggar: Nu har Fredrik Reinfeldts Almedalstal smält in lite. Team Miljö listar sina favoriter. Tack vare H 12 som lånar oss lite dator och nät.


1: Engagemanget. Förra årets stillastående solemna statsman ersattes igår av kampanj-Fredrik. Han studsade runt på scenen. Han lyste och talade med kraft. Och skojade.

2: Budskapet. Det är två alternativ i höstens val. Vi och de andra. Och det är vi som har svaren för att Sverige ska vara ett föregångsland.

3: Almedalsmässigt var det modigaste att Fredrik talade om allmänintresset och ställa det emot särintressena. Stora flak av tystnad spred sig i publiken då. Från särintressena.

4: Publikrekordet. Vi tror aldrig vi sett så många komma till någons tal.

5: Retoriken. Nyfärsk. Skarp. Och lite hård. Retoriskt skarpast var de viktiga orden, pensionär, företagare, kulturarbetare, sjuksköterska och det går att skapa både en god och en ond historia med dem.

fredag 2 juli 2010

Almedalen - det officiella programmet

Söndag 4/7:
Debatt om klimatproblem och vägtrafiken med BIL Sweden, enda seminariet med inplanerad glasspaus. Mer info.
Sen date med brunchrapporten från Sveriges radio.Vi är båda nervösa. Men går på konsert och gungar till Flyter på stora Almedalsscenen. Och lyssnar såklart på Fredrik Reinfeldts tal.

Måndag 5/7:
Deltar i JMW:s talkshow på morgonen. Sen frukostmöte.
Grillas om mat och om det går att äta klimatsmart. Med Max hamburgerrestauranger. Mer info.
Debatt hos Lantmännen energi om att de vill dubbla målet för förnybart i transportsektorn. Mer info.
Samtal hos Sustaina om miljöpolitik inför finanskrisen. Mer info.
Köttskattedebatt. Fast egentligen handlar det om minskad köttkonsumtion som miljöåtgärd. Mer info.

Tisdag 6/7:
Morgonmöten. Lunchmöte förhoppningsvis.
Klimatbantar med Svenska Kyrkans klimatmänniskor. Vet redan att mina resor komemr sänka mitt resultat. Och tack vare ett roligt kommateringsfel verkar jag vara en trubadur enligt hemsidan. Mer info.
Debatt om geoenergi, som är gratis och miljöbra. Mer info.
Träffar Medveten konsumtion.
Lyssnar på när Jan Björklund håller tal.

Onsdag 7/7:
Först debatt om flyget som fyller 100 år. Med duktiga moderatorn Staffan Dopping. Mer info.
Direkt till seminariet med SNF som presenterar en rapport om kommunernas klimatarbete och så har de frågat människor om deras favvostyrmedel. Gissar på koldioxidskatt. Är alltså med på debattdelen. Mer info.
Lunchmöte. Elbilsdebatt hos Power circle. Mer info. Plus några möten.
Maud Olofsson talar på kvällen.

Torsdag 8/7:
Tuffaste dagen.
Inleder med ett moderatseminarium om framtidens energi och klimatpolitik. Kl 10.00 på M/S Sigyn. Anmäl dig till Lisa.Rydberg (snabel-a)riksdagen.se om du vill komma på det. Kommer att bli spännade.
Efter det ett snabbt inhopp hos BIL Sweden i debattdelen eftersom miljöministern måste gå på regeringssammanträde. Mer info
Sen MSR:s seminarium med det bästa namnet: "Släpp grisarna loss det är valår". Mer info.
Efter det hade jag planerat att vara med på O2-seminariet om Sverige som förnybar stormakt men duktiga kollegan Anna Kinberg tar den. Tack! Mer info.
Istället springer jag i god tid till debatten om hur svensk miljöteknik kan rädda världen hos Swentec. Mer info.
Därefter debatt hos Svenskt Näringsliv. Är tillväxten bra för miljön? Mer info
Sen framtidsspanar ajg med SIWI. Mer info. Tätt följt av liten debatt hos Tricorona om klimatkompensering. fast det heter något annat i rubriken än det som jag tackade ja till. Mer info.
Sen talar Mona Sahlin och direkt efter det är jag med på Miljöaktuellts utfrågning - grillning - av politiker. Då även mina tre arbetssamt utvalda låtar ska spelas. Mer info.

Fredag 9/7:
Återhämtning. Förhoppningsvis.
Heta Stolen hos Fortum direkt efter lunch.
Lyssnar på Göran Hägglund.

torsdag 1 juli 2010

Topp tre: sommarshopping

Det är för lite shopping på bloggen har jag hört. Och det stämmer. Förr var jag brutalt bra på det men jag börjar tappa lite. Har nu tagit tag i livet så här kommer topplistan för mina bästa köp här i sommar:

1. Yes to Carrots body lotion!

Inte nog med att det är en bra produkt, den har ett fantastiskt namn och varje grej du köper går en del av vinsten till en fond uthålligt jordbruk.



2. Klänningen till festkonserten för kronprinsessparet

Det är svårt att köpa vintage eftersom alla människor förr i tiden tydligen var tre äpplen höga - allihopa. Men en dubbelvävd sidenklänning i gul och blå som naturligtvis blir grön fanns i min längd hos fantastiska 59 Vintage Store. Madmenstyle. Skymtar här på bild från Helgonät - vårt intranät.




3. Är ju en obotlig matshoppare. Det kan inte hamna utanför listan. Bästa pre-grillkombon för sommaren:
  • Egengjord gazpacho (Kör fyra - fem tomater, en liten gul lök, tre röda paprikor, en vitlöksklyfta, fem - sex matskedar god sherryvinäger och en skvätt fin olivolja plus en gurka i mixern. Kanske lite spansk peppar också om du känner dig äventyrlig. Toppa med krutonger.)
  • ICA I love eco blandade oliver.
  • Sleepy bulldog summer pale ale från Gotlands bryggeri. Den är inte eko men närproducerad och de kallar den bulldog på grönbete