söndag 28 februari 2010

Fonetik

Timrå. Låter som Timbro. Men är så långt ifrån.

Två kampanjer!

Nu kampanjar vi för att behålla de hushållsnära tjänsterna! En av mina favoritkampanjer. Både grön och rätt.


Kent skriver naturligtvis bra om detta. Och apropå Kent så blev veckans bloggdebatt en succé.

Åh. En tanke. Hoppas nästa veckas kan handla om småsocialism och snåla kommunala kafferationer på äldreboenden. Fast jag tror inte Timrå kommun står ut en hel vecka. Jag har en gerillakampanj på gång. Tänk om alla som blir arga häftar ett frimärke på ett kaffefilter och skriver SKÄMS till kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ewa Lindstrand, postadaress Köpmangatan 14, 86182 Timrå. Då ändrar de nog sig till på tisdag.

Mailen borde vara ewa.lindstrand@timra.se för den som vill maila.

Dagens ord: kafferansonering

Timrå kommun står för det värsta av den socialdemokratiska politiken just nu. De har infört kafferansonering på äldreboendet. Högst två koppar kaffe och max tre deciliter mjölk per boende och dag.

Hallå? Välfärdens kärna då, någon?

Jag hoppas att de lever som de lär. Inför maxgräns för politikkaffet på kommunstyrelsen, nämnderna och fullmäktige.

Medarbetarna skäms.

På Timrå kommuns hemsida görs reklam nu för att Timråborna kan förändra sina liv. Metoden? En företagarfrukost. I inbjudan står med STORA BOKSTÄVER att där bjuds på "kaffe/té och en smörgås".

Vem lånar en buss och kör dit de äldre?

Uppdaterat. De har också startat ett vård- och omsorgscollege. Med SM i omvårdnad. Ironiskt räcker inte till.

fredag 26 februari 2010

Reel around the fountain

Och röran hos de röd-gröna när det gäller vad de egentligen, verkligen, sammantaget tycker om hushållsnära tjänster är värre än någonsin.

Kent sammanfattar bra här.

Nu är det fredag. Med Moz i hörlurarna lämnar jag kontoret.

Kycklingpolitik

Idag på SVT opinion skriver jag om kycklingarna, som bland annat Aftonbladet skrivit ingående om i sin matlarmsartikelserie.

Japp, den klordoppade kycklingen är tillbaka i matdebatten. Bland annat skriver jag om burarna och att det inte räcker med ursprungsmärkning, men också - och viktigast: att varje köttätare kan göra skillnad.

Avslutar med att det är så enkelt att om inte de ansvariga möter sina kunders oro måste vi ändra reglerna. Det viktigaste vi gjort är att stärka tillsynen över de svenska djuren och flytta den från kommunerna. Är det dags att göra samma sak med livsmedelskontrollen?

Två för en!

Tack till Hässelbymoderaterna och Vällingbymoderaterna som hade årsmöte igår där både Anna König Jerlmyr och jag var och talade. Anna pratade om trygghet och jobb, vilket direkt leder oss in på miljön, som jag talade om.

- Det märks att ni gjort det där förr, säger Per efteråt. Och det är det bästa betyget eftesom det var första gången vi talade som kombo.

Fredagens arbetslinje

Snabbfixade lite texter först och sen halvlång EU-nämnd i morse, direkt iväg till möte med inspirerande Högskolerestauranger, fastnade i trafiken, lite sen till möte med engagerade kommunalpolitiker från en liten skånsk kommun, möte med Life Science-branschen efter det, direkt till lite alliansarbetsgruppsfix, tätt följt av möte med Hannes som är tillbaka från första pappaledighetsdagarna och nyss en uppdateringsfika med en kollega.

Jag har nu efter en räd i mailboxen 806 olästa mail.

Men nu tar jag snart fredag. Imorgon har MUF Stockholm stämma.

44 procent minskade utsläpp

Jag är så stolt över Stockholm! Europas miljöhuvudstad.

Låt oss prata klimat och utsläpp. Idag släpper en genomsnittlig stockholmare ut 3,4 ton per invånare. Det är lite mer än hälften av en genomsnittlig göteborgare. Bara det är roligt.

År 2015 beräknas utsläppsnivån vara 2,8 ton per invånare och det är en minskning med 44 procent sedan 1990. Befolkningen har under samma tid ökad med 22 procent, står det på Stockholm.se.


Miljöarbetet i staden går så bra att nu kommer ett nytt mål: helt fossilbränslefritt till 2050!

– Klimatmålet med en 20-procentig minskning av koldioxidutsläppen från 1990 till 2020 som världens länder förväntades komma fram till i Köpenhamn vid COP 15 före jul har vi redan passerat i Stockholm. Därför sätter vi nu upp nya delmål på vägen mot ett helt fossilbränslefritt Stockholm år 2050, säger Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd.

torsdag 25 februari 2010

Hushållsnära istapp

Idag är kontoret vid köksbordet. Tittar ut på den brutala istapp som nu växt sig längre än fönstret är högt. Den är grövre än min arm. Och bra mycket längre. Och spetsigare.

Blir ändå lite glad åt att snöskottning OCH borttagande av istappar omfattas av skatteavdraget. Läs mer hos skatteverket.

Det är mest buskar och en gräsplätt/snöhög precis under denna behemot till istapp. Men jag tänker på kaninerna. Vill inte ha kaninkebab här nedanför.

En yngre miljödebatt

Niklas från MUF och Maria Ferm från Miljöpartiets ungdomsförbund debatterar miljöpolitik i Nyhetsmorgon. Heja Niklas, vi har en grön arbetslinje - de har en illröd skattehöjarlinje.

Ja. Jag är partisk. Det kan inte överraska någon.

Men de två miljöpolitiska alternativen syns väldigt tydligt i debatten. Här hittar du inslaget!

Faux pas

Tar tag i min att-göra-lista som mognat fram under de senaste veckorna och nu hotar att spränga datorn.

Tidigare i morse ringer jag en moderat ombudsman. Han smsade igår och ville prata. Stämma av lite detaljer. Det ringer många signaler. Jag laddar för telefonsvararen. Men det behövs inte. Han svarar.
- Ringer jag och stör, frågar jag. Han dröjer med svaret.
- Det gör jag va? Förlåt, säger jag.

Ringer kanske lite tidigt. Han är uppenbarligen på sportlov. Damn.

Och har dessutom sett på hockey halva natten.
- Det var ju hockey i morse, säger han.
- Förlåt igen säger jag. Jag är bättre på politik.

Natthockey. Med dåligt resultat. Herregud. Idag ska jag bara maila.

Hur blir det med vårstöket?

Hörde just på fyrans nyheter att S+V+Mp ska komma överens om vad de egentligen tycker om  hushållsnära tjänster. S har ju kongressbeslut att riva upp reformen men en socialdemokrat vill göra om och göra mer fördelningspolitiskt och bara för barnfamiljer. Mp gillar att reformen ger jobb.

Mona Sahlin lovar besked. I vår.

Bilbranschen har flåset uppe

I dagens DI går det att läsa om hur bra det går för den svenska bilbranschen. Det förutspåddes blodbad och konkurser men blev nästan tvärt om.

Min favoritdel kommer i slutet. det handlar om skrotningspremien, de dyra skrotpengarna helt enkelt.

Per Johansson som är vd för motorbranschens riksförbund konstaterar att tyska bilhandlare står inför en kris och de säljer troligen en miljon färre bilar i år

- Med facit i hand är jag glad att vi aldrig fick någon skrotpremie. Allt som innebär konstgjord andning slår tillbaka senare.

onsdag 24 februari 2010

Min Blogger krånglar men läs underbara Edvin Alam 3.0 idag! Kärlek tillbaka!

Uppdaterat: Här hittar du inlägget!

Hushållsnära länkar

En livaktig debatt, det här:

Tomas Tobé och Lars Hjälmered tampas med vänstern om hushållsnära tjänster i GP.

Eva Westerberg skriver också.

Och Karamell-Mary.

Och Tokmoderaten.

Och Kent.

Hej röstfiske!

Nu vill Socialdemokraterna se ut som om de vill ha kvar avdraget för hushållsnära tjänster. Fast inte egentligen. Via ett jämställdhetsresonemang i dagens SvD argumenterar Mikael Damberg för att skattereduktion för hushållsnära tjänster bör öka till barnfamiljer. Bara barnfamiljer. Och det ska öka.

Mer till barnfamiljer bara. Sniff, sniff, känner du också? En doft av valfläsk.

Förutom att jag studsar över den klassiska kärnfamiljsheteronormativiteten börjar jag fundera på hur S ser på samhällsproblemen. För det första är jämställdhet för Socialdemokrater uppenbarligen en utmaning som bara finns i barnfamiljer.

För det andra glömmer de alla andra. Tänk på äldre som är för friska för biståndsbeslut men vars barn avlastas genom hushållsnära tjänsterna. Och familjer utan barn som också har svårt att få livet att gå ihop. Ofrivilligt barnlösa straffas av S. Ensamstående straffas också. Och hur räknas det när barnen inte bor hemma längre?

Hellre ett brett avdrag än att hålla på att socialdemokratiskt peka ut en särskild grupp som ska gynnas. Men en förändring med stark profil av jämställdhet och fördelning är vad S tydligen vill ha.


Kom igen! Bättre kan ni om ni ska flirta med storstadsväljarna. Hoppas för socialdemokraternas skull att det här är en testballong. Förslaget är krångligt, byråkratiskt, fördelningspolitiskt skevt och förhoppningsvis också helt oförankrat.

tisdag 23 februari 2010

Grönt skifte i skatterna

Det krävs en moderat finansminister för att genomföra ett grönt skifte i skattesystemet.

Förra mandatperiodens bästa PR-trick var det som kallades en grön skatteväxling. En liten justering, att flytta pengar från en kolumn till en annan i en jättebudget är inte en offensiv miljöpolitik. Deras budgetjustering är inte jämförbar med förändringen vi genomfört nu, med stora skattesänkningar på arbete kombinerat med skattehöjningar på koldioxid.

Vi har också använt skattesystemet för att öka antalet miljövänligare bilar, öka konsumtionen av tjänster, se till att fler arbetar för att få resurser till att bygga ut infrastruktur för att öka effektiviteten – vilket är ett förhållningssätt som kan låta tråkigt men som har goda miljöeffekter.

Hushållsnära tjänster är temat för veckans bloggdebatt som Kent dragit igång. Och resonemanget ovan här spelar rakt in i den debatten. Hushållsnära tjänster är nämligen bra för miljön. De är en del av vårt gröna skifte! För det handlar om vad vi konsumerar. När vi kan lägga pengar på tjänster eller upplevelser lägger vi inte pengarna på grejer. När fler får jobb - för det är riktiga jobb i alla sektorer som berörs av hushållsnära tjänster - så får vi råd med stora miljösatsningar. Två bra saker! Plus glädjen över vad tjänsterna levererar. Så tre bra saker i en reform. Ett politiskt kinderegg.

Kent skriver tydligt i sitt inlägg att oenigheten är total bland de rödgröna - Mp vill kanske ha kvar avdragen - men det finns oenighet även bland de röda.

Vad vill oppositionspartierna med de hushållsnära tjänsterna? Vänster brukar föraktfullt kalla arbetena för pigjobb. Men vad vill S nuförtiden?

Det verkar som om förnyarna i S vill skifta lite och faktiskt gilla hushållsnära tjänster. En PR-socialdemokrat beskriver situationen på Facebook som att S borde göra som Mp vill. Men det är inte Mp:s förslag att ha avdrag för hushållsnära tjänster. Det är vårt förslag. S borde alltså göra som Moderaterna vill. Men det steget kanske är för långt för en enkel statusuppdatering på Fejjan.

Oklarheten är total.

måndag 22 februari 2010

Ååååååka pendeltåg

Plenifritt i riksdagen den här veckan. Plus snökaos. Läser på riksdagens intranät att meditationen är inställd idag och att talmannen leder en delegation till Förenade Arabemiraten.

Nu finns tid att jobba undan lite.

Läser SL:s störningsinformation eftesom jag ska till Tumba för att titta på praktisk miljöpolitik idag. En redig utmaning. Halvtimmestrafik och inställda avgångar.

Har pratat med avdelningen nya medier som jobbar med roliga grejer inför valrörelsen. Underbart med okrångliga människor! Vi fortsätter tänket med miljövänliga och närproducerade småfilmer. Vänta bara.

lördag 20 februari 2010

Lucky number five!

Riksdagslistan för moderaterna i Stockholm fastställdes på förmiddagens nomineringsstämma. Det var en lång vecka men stämman gick så fort att lunchmackorna delades ut när vi lämnade landstingssalen.

Förslaget från nomineringskommittéerna följdes i stort. Min vän och kollega Mats G Nilsson klev av processen innan stämman och listan justerades efter det. Det är tråkigt.

Förbundsordförande Sten Nordin höll ett fantastiskt tal. Vilken kraft. Och fick stående ovationer. Förbundet lägger nu all kraft på att vinna val.

Stämman var odramatisk. Ett oväntat försök att flytta upp Mats Johansson två platser genomfördes men möjligtvis hade de inte kollat med Mats Johansson själv innan för han ville inte försöka med det. Ett förslag om att flytta upp Marianne Watz till plats 14 på grund av att hon är äldre röstades ned. Marianne hamnade nu på den plats som hon kom på i provvalet.

Vi har idag 11 mandat och nu ser toppen av valsedeln ut så här:

  1. Fredrik Reinfeldt
  2. Beatrice Ask
  3. Lena Adelsohn Liljeroth
  4. Maria Abrahamson
  5. Sofia Arkelsten
  6. Anna König Jerlmyr
  7. HG Wessberg
  8. Mats Johansson
  9. Johan Forssell
  10. Gustav Blix
  11. Jessica Rosencrantz
Hela listan hittar du här.

Bra att vi kvoterade in Fredrik på toppen. Det balanserar.

fredag 19 februari 2010

Fråga Fia

Igår var det traditionellt alla-hjärtans-dagsmingel hos RFSU. Nägra dagar försenat men minst lika trevligt.

S-Claes Borgström och jag stod för den politiska underhållningen och fick i samtal som leddes av Åsa Regnér svara på skarpa frågor som hur vi ser på upplysningsplikten i smittskyddslagen, utvärderingen av sexköpslagen, samtyckeskravet och framförallt Fredrik Reinfeldts tal om att ta tag i våld mot kvinnor.

Lite straffreform kom vi in på också. Jag berömde Claes för att han vill ha högre straff.
- Det gäller bara det här, förklarar han lite motvilligt.
- Jag vet, men jag tycker att det är bra att du tycker så. Det måste jag ju få säga, svarar jag. Det är ju inte så vanligt.

Det konstaterades redan innan vårt samtal att den nya lärarutbildningen tar ett steg i rätt riktning vad gäller lärarnas kunskaper för att kunna lära ut sex och samlevnad. Särskilt glad för det eftersom jag har motionerat om det.

Dessutom berättade jag att av rent praktiska skäl vill jag inte ha någon SRHR-plan för EU för jag tror att den kommer bli urvattnad och meningslös. EU är inte rätt organisation för det, tvärtom ska varje land ta ansvar för sina egna mänskliga rättigheter.

Läs gärna mer om kampanjen mot mödradödligheten: Unite for women.

Heja Kenneth!

ICAs koncernchef Kenneth Bengtsson blir nästa ordförande i Svenskt Näringsliv. Grattis! Så roligt. Han lämnar Svensk Handel och tar sig nu an hela näringslivet.

Årets Kenneth 2010?

Strangeways, here we come

Idag på Newsmill skriver jag om att politiken inte ska försöka minska flygandet. Resande är bra! En rätt viktig skillnad mellan höger och vänster.

Här hittar du hela artikeln.

Och om du ändå är igång och läser flygartiklar rekommenderar jag den här, av Maria Rankka om flygmotståndet som klassförakt.

Huka er ... för nu laddar han om

Svenskar är nu för tiden mer oroliga för att gå ut i skogen.

Svenska Jägareförbundet säger i ett pressmeddelande att de vill råda bot på det och att särskilt människor som bor i Stockholm är rädda.
-Rädslan för vilda djur är oftast obefogad, säger Håkan Weberyd, generalsekreterare vid Svenska Jägareförbundet. De som är rädda för att gå ut i naturen kan följa med en jägare som kan visa spårtecken, berätta om de vilda djuren och hur de beter sig.

Allvarligt talat känner jag mig inte tryggare om jag måste ha med mig beväpnade män ut i skogen.

Och ordvalet vad gäller älgarna måste vara helt freudianskt efter händelsen då en kvinna blev ihjälsparkad av en älg. Så här säger Håkan Weberyd:
- Man behöver inte vara rädd för älg utan det är istället en kick att få se en älg i det vilda, det borde alla svenskar få uppleva.

torsdag 18 februari 2010

Ansvar för kärnkraften

Den som bygger kärnkraft ska också ta ansvar för det. Det är andemeningen i en lagrådsremiss som beslutats av regeringen.

Även om det märks att kommunikationen från just Miljödepartementet andas lite kärnkraftsskepsis så tydliggörs möjligheten att bygga nytt. Till mångas glädje. Särskilt alla som jobbar i elintensiv industri. Bra för jobben och så kan vi sälja kolsnål el till andra länder.

Hela pressmeddelandet hittar du här.

onsdag 17 februari 2010

Topp tre: Politikord just nu

  1. Köttklister Surf n' turf har aldrig låtit mer skrämmande
  2. Remmas upp Obegripligt på flera plan
  3. Morgonrodnadens år Bättre än skitåret, det skriver Sven-Otto själv på Fejjan
Bubblare: S-Urban Ahlins sägning om att anlita Fredrik Federley som festfixare. I utrikesdebatten. Lågt.

En strategi mot strategierna

Direkt från datorn i kammarfoajén. Debatten om skogsfrågor pågår nu. Debatten om övergripande miljöfrågor är avslutad. Nytt i den var att Vänsterpartiet vill avskaffa könsmaktsordningen i miljöpolitiken och hitta andra sätt att mäta välstånd än BNP.

Det är inga skarpa förslag som kommer fram. Enkelt att se att förlorar Alliansen valet kommer Sverige drunkna i strategier. Vi genomför. De skriver papper.

MTV

Laddar för att göra en pilot - jodå, nya moderaterna gör tv idag. Den här gången i en riktig tv-studio, inte i korridoren utanför mitt kontor eller i kafferummet och vid rörposten.

Mycket spännande.

Om ungefär tio minuter börjar den utrikespolitiska debatten. Ser fram emot kollega Christian Holms inlägg - hoppas verklgen han låter en av Socialdemokraterna stå upp för vad han sa förra året. Senare i eftermiddag har jag själv debatt om ett motionsbetänkande, alltså inget förslag från regeringen i grunden. Det är mer ett hanterande av olika förslag från oppositionen - där de flesta faktiskt redan är tillgodosedda som ekosystemansatsen och jämställdhetspolitiken.

Sådärja. En bra politikdag idag.

Mot tv-studion!

tisdag 16 februari 2010

Tisdagstempo

Morgon med lämning på hunddagis, lansering av sopbok, sen lobbyistmöte plus några slumpmässiga möten i hissar och vid kaffemaskiner. Förresten har Centerpartiet en mycket finare kaffemaskin än vi. Och de har stort urval av tesorter. Vi har mest kampanjte från EU-valskampanjen - som i och för sig gör vår röst hörd.

Trevlig skogslunch, sprang också in i Niklas Wykman som man gör på den enda veggorestaurangen i Gamla Stan. Nu jobbar vi igenom allianspolitik, snart möte med moderaterna i MJU, sen gruppmöte och sen tala i Huddinge. Tror jag hinner med 17.23-pendeln. Och sen tillbaka för ett middagsmöte.

Ses imorgon!

Män som talar sopor

I morse presenterades Jonas Frycklunds nya bok: Släng den här boken - den är snart en äggkartong.

Den verkar vara en positiv röst i sopdebatten. Den diskuterades i morse hos Timbro med författaren Mattias Hagberg, som skrivit Skräp. Han talade om att han inte vill ha proletariatets diktatur som lösning på avfallsproblemen men också att optimismen behövs. Håkan Tribell ledde det hela.

Jag missade början men kom in ungefär när köttkonsumtion och kraftvärmeverk diskuterades. Och hörde Jonas säga att man visst ska göra saker även om de stora effekterna sker genom teknikutveckling. Fint.

Här hittar du hela diskussionen.

Jonas är rolig eftersom han vill K-märka soptipparna. Och jag som gillar gräv-tv har där arkeologerna går i spinn över riktigt gamla soplämningar, med krukskärvor och hästskallar, tycker det är sympatiskt.

måndag 15 februari 2010

Den gröna skatteväxlingen är död

Skattebetalarnas förening har upptäckt att Miljöpartiet inte längre tror på grön skatteväxling. Nu vill Mp istället höja skatten dubbelt så mycket som Socialdemokraterna. Inte liberalt alls faktiskt.

Det kostar 40 miljarder i skattehöjningar att rösta på Miljöpartiet.

Den som vill ha ett fortsatt grönt skifte i skattesystemet där skatten på arbete sänks och skatten på miljöstörande verksamhet höjs ska rösta på moderaterna.

Här hittar du hela rapporten.

Dial-a-cliché

Talade nyss med SvD som bad mig.. ehm... spekulera. Det går naturligtvis inte.

Alla oegentligheter ska utredas. Det är bra. Men det är också allt som går att säga. Kanske låter klyschigt men vi vet ännu inte vad som hänt och vad som är sant.

Får frågan om jag betalat någon annans medlemsavgift.
- Nej, svarar jag. Såklart.

Får också tala om att jag ser fram emot att processerna för nomineringar och att göra listor ses över. Vi är ett stort parti men färre människor blir medlemmar i politiska partier nu för tiden. Partiväsendet utvecklas och då måste processerna göra det också. Inte så dramatiskt heller kanske.

Jag gillar det helt öppna webbprovvalet inför förrförra valet, 2002 om jag minns rätt. Kompletterat med ett internt provval - hur nu en sån process som är mer transparent ser ut - plus nomineringskommittéer. Tre ben är bättre än ett. Det är trist om processen blir som hos S där en grupp helt själva och utan insyn bestämmer hur listan ska se ut.

lördag 13 februari 2010

Olistad

Nomineringsstämman för att faställa riksdagslistan för moderaterna i Stockholm är ajournerad till nästa vecka.

Helt rätt. 

Jag är besviken.

Gillar därför det ombudsmannen Sverker säger i en intervju i DN:
- Jag tror att det är väldigt bra att man har bestämt sig för att gå till botten med de rykten och indicier som finns. Det är så man måste göra om man står för lag och ordning, att man tar itu med problemen och inte förhastar sig.

Vi behöver ordning och reda för att hitta tillit och tilltro.

Melodifestival 2010:2

Glada Hudiks version av Sverigelåten ursäktar Kents vita konsert och arenarocksambitioner.

fredag 12 februari 2010

Blå tåget

Nyss Europagrupp där vi moderata parlamentariker från svenska parlamentet träffar våra polare i EU-parlamentet.

Vilka ord det finns i den europeiska politiken: köttklister och nakenskanning.

Och Gunnar Hökmarks språk när han beskriver hur det känns att försöka stoppa något som fått fart i processen:
- Som att ställa sig i vägen för ett framrusande glädjetåg.

Nu är det i god tid före valet

I Miljöaktuellt undrar jag: Vad vill ni röd-gröna egentligen? Den artikeln hittar du här!

Och idag på Newsmill undrar jag tillsammans med Reza: Var är Miljöpartiets innehållsförteckning? Hela artikeln hittar du här.

Mp har ju blåst hela sin gamla roliga hemsida och nu ligger bara ljumma överenskommelser med S och V uppe. Vad vill de egentligen? Själva och tillsammans med de andra?

Direkt från framsidan

Inte bara moderater börjar syna Miljöpartiet i sömmarna. Rickard från CUF skriver här om hur Miljöpartiet lierar sig med Vänsterpartiet i rikets andra största stad.

Vänsterpartiet vill att den som har högst bruttolön i kommunen inte får ha mer än fyra gånger så hög lön som den med lägst. Miljöpartiet hänger på. Inte alls särskilt liberalt. Och vänsterpartiet och Miljöpartiet pratar bruttolön - alltså siffran innan skatt, istället för nettolön - alltså siffran efter skatt. Nettolönen är vad som spelar roll.
- Du sätter inte mjölk på bordet med bruttolönen, som Fredrik skulle säga.

De motiverar förslaget att klämma ihop lönerna med att:
Konsekvensen av förslaget kommer att innebära en lönepolicy där faktorer som kompetens, utbud/efterfrågan på arbetskraft och prestation får en mindre synlig löneeffekt. Istället kommer de timmar som den anställde lägger ner på sitt arbete att vara en tydligare faktor för vilken lön som erhålls.

Rickard konstaterar det är självklart att ingen får lön hur som helst. Insatsen avgör lönen, inte ett standardmässigt procentuellt påslag varje år. Ett sånt system skapar ojämlikhet och cementerar löneskillnader.

Det handlar om grundläggande ekonomi. Tre procent av mycket är ju mer än tre procent av lite. Det går inte göra lönekarriär genom att få kollektiva procentuella löneökningar varje år oavsett hur kompetent någon än är.

En centerpartist som dels analyserar Mp:s vänstersympatier och dels enkelt svänger sig med ordet "cementeras" så bra måste lyftas tycker jag!


Tipstack till Sebastian!

torsdag 11 februari 2010

TM-Anders

Det är begåvat av Anders Borg att ringa och tacka storbetalarna för skatten. Och roligt. Känns som förr när vi jobbade med telemarketing.

Nästa steg är dörrknackning.

Hur som helst. Nya bloggen Riksdagsrummet har hela listan.

Men åh, så sorgligt

Hela världen och modevärlden har idag förlorat fantastiska Alexander McQueen

Tack för showerna och tack för skorna.

Energisk mötesdag

Vilken arbetsdag. Rolig men intensiv. Många möten. Många bra möten. Några gav energi, några handlade om energi och ett både gav och handlade om energi.

En debatt. Imorgon håller jag valrörelseskola med alla moderata toppmedarbetare. Europagrupp på eftermiddagen.

Ett par artiklar att skriva. Många mail att besvara. Men ska strax iväg på en opolitisk sak.

Har under dagen haft en mailkonversation med Svenska Jägareförbundet som skickat pressmeddelande om att svenska folket stödjer vargjakten. Naturligtvis undrar jag exakt hur de frågat i själva SIFO-undersökningen. Men nyss fick jag till svar att de tycker jag ska fråga Aftonbladet eller SIFO.

Ja, kanske det. Eller så frågar jag den som skickar ut pressmeddelandet om faktat bakom det.

Redan nu börjar enkäterna från olika organisationer inför valet att dyka upp. Hm. Ser redan nu att lång pressläggning kan krocka med policyutveckling.

En smak av Tyresö

Tillbaka på kontoret från debatt i Tyresö med Markus Poletti som moderator och Gustav Fridolin som motståndare. Han har mer ungdomsförbundsretorik än de vanliga miljöpartisterna. Men mycket Skånefokus och fick in både Ryd, Österlen och Vellinge.

Riktigt bra frågor från eleverna. Pålästa.

Fick den enda spontanapplåden.

Hade nog varit bättre om jag hunnit äta lunch ordentligt innan. Men det var rätt bra ändå med lite fri debatt. Börjar kännas som valrörelse.

Roligast var att flest elever ville höra om miljö. En av arrangörerna med Anna-Lindh-knapp på den vita kavajen försökte få eleverna att gå till de andra seminarierna.
- Alla behöver inte höra om miljö.

Fast det tycker jag visst.

Framtidsvalet 2010 - Valentinversion

Se årstiderna växla på Framtidsvalet 2010. Nu är den uppdaterad med allians-Valentinhälsningar! Och lästips plus hyllningar till roliga politiska motståndare.

Radikal fast moderat - nu med länk!

Anders på Svensk Åkeritidning har lagt upp länken till intervjun där jag bråkar med bensinbolag och hyllar logistik och principen om att förorenaren betalar.

Det här är alltså mest för dig som inte har papperstidningen. Läs hela artikeln här!

onsdag 10 februari 2010

Köpa in eller sälja av?

Ursäkta, det här är att slå in öppna dörrar: men jag fattar inte, varför vill Miljöpartiet att staten ska köpa in bilföretaget Saab men att staten ska sälja av SAS?

Inkonsekvent.

SAS fanns väl på vår säljlista, men det måste finnas en köpare också. Det vet alla som vill ha ordning och reda i ekonomin.

Och Socialdemokraterna vill väl att staten ska äga båda företagen.

Konsekvent. Men fel.

Praktisk återvinning

Vilken bra idé Mary har: Ta-vad-du-vill-ha-dagen! Och nej, det handlar inte om fildelning. Nä, det handlar om grejer och om återvinning.

Hm. Vi kanske ska börja med att ena oss om ett datum?

Årets alla-hjärtans-dags-present!

Det här med köttklistret lämnar mig inte. Det kladdar till och med fast i sinnet.

Hej, det kan bli årets Valentingåva: Laga ditt brustna hjärta med Sonac köttklister.

Egentligen försöker jag hålla maten på Twitter men köttklister kräver mer än 140 tecken.

Men är det framtidens mat att klistra samman köttbitar? Hur modernt känns limmad biff? Som politiker går det att reagera på olika sätt. Det är svårt att förbjuda en metod om den är vetenskapligt ok, några i Europaparlamentet funderar på om det går att göra något på ett juridiskt smart sätt, men det verkar svårt.

Det finns redan metoder där proteiner binder samman köttdelar. Ska köttklister användas är det nödvändigt att det är säkert, det är per definition en tillsats, men det är också är gjort av djur precis som köttet. Däremot tycker jag definitivt att produkter som görs på det här sättet ska märkas. För det är fult att luras.

Alla ord med kött som förstavelse är lite tveksamma. Köttskalle, köttkostym, köttmarknad. Vi pratar om det här på kontoret.
- Köttgrogg, säger Jeppe i hissen. Jag ryser.

tisdag 9 februari 2010

Informationssamhället

Så här fungerar informationssamhället. Ett litet powerpointfel gör att topplistan över miljömäktiga visas snabbt. Men vi som är där låtsas inte om det. Vi vill se presentationerna och höra tacktalen.

Redan innan prisutdelningen börjar rör sig rykten om vinnarna genom rummet, som är fyllt av hyfsat miljömäktiga människor. Men ingen vet riktig. Medan filmen spelas där Anders Wijkman tackar för fjärdepriset kommer smset:

"Grattis till 22-platsen! Men varför Maria W som etta?"

Listan ligger alltså ute på webben innan vi i rummet får veta.

- Grattis, det är ute nu, säger jag och knackade Maria på axeln. Hon ler och ser glad ut.

Sen efter ett tag får hon ta emot priset och svara på hur hon ska förvalta det. Men hon måste förtydliga att hon vill vara miljöminister. Det framgår inte först. Självklart är det inte.

Lite svagare mäktiglista

Miljöaktuellt presenterade tidigare i kväll sin lista över de som ska vara miljömäktigast i Sverige. Den stretar åt vänster. Trist.

Mona Sahlin (nr 39) finns plötsligt på listan  utan annan motivering än att hon lutar sig mot Mp i miljöfrågorna och inte skrikit särskilt högt under året.

Den givna vinnaren Johan Rockström från SEI hamnar bara tvåa. Han har ju verklig makt och kunskap. Naturskyddsföreningens Svante Axelsson trillar ned en placering till nummer tre. Fyra är lite oväntat Anders Wijkman som numera lämnat politiken och belönas för det genom att flyttas upp från nummer nio till nummer fyra. Femma är glada och trevliga Ola Alterå som flyttas upp från plats 21. Detta kontras med att Maud Olofsson flyttas ned till plats 37 från plats nio.

Två till nya socialdemokrater har dykt upp. Ilmar Reepalu (nr 29) som tidigare varit känd för att förespråka storskalig naturgasutbyggnad och ordföranden i Miljö- och jordbruksutskottet Anders Ygeman (nr 47) fanns i år faktiskt med på listan. Anders är intressant eftersom S, V och Mp själva tycker att han är deras viktigaste klimatpolitiker och gav honom deras enda plats i delegationen till COP 15, klimatmötet i Köpenhamn.

Bra att vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, Claes Västerteg (nr 58) äntligen kom med på listan. Vi skickade honom till Köpenhamn för Alliansen i utskottet. Helt ok tycker jag, särskilt som vi hade Fredrik Reinfeldt där från oss moderater.

Men vinnaren hos Miljöaktuellt blev partiledare Wetterstrand. Inte särskilt fräscht. Obegripligt. Särskilt om de faktiskt menar allvar med kriterierna som handlade om att faktiskt påverka miljöfrågorna. I tre år har inte Mp haft ett dyft att säga till om. Tack och lov, eftersom då kan vi driva en verkligt effektiv miljöpolitk.

Är jag bitter? Lite. Och det blir inte bättre när av de 20 första platserna besätts 16 av män. Det ursäktas inte av att listan toppas av en kvinna.

Min 22-plats är sex steg uppåt sen förra året. Det är jag stolt över. My gods, på tre år som heltidspolitiker har jag landat så högt. Inte klokt! Tack för det. En enkel jämförelse gör mig knäsvag. Mona Sahlin har suttit i riksdagen sen jag var fyra år. Henne slår jag. Wetterstrand har suttit i riksdagen i snart tio år och dessutom har hon varit partiledare i snart åtta år. Hon rankas alltså högre av juryn.

Ja, ja. Det finns mer att jobba på. Det går att bli bättre. Men mest stolt är jag över att ha riktig politisk makt. För det har jag.

måndag 8 februari 2010

Enkätsvar - kanske inte som de tänkt - men ändå

Det kommer ju en hel del enkäter hit till riksdagen. Många ringer också med enkätfrågor. Ofta gör jag ett tappert försök att svara. Men det är sällan någon idé. Frågorna är så ledande.

En enkät från en statsvetare, med professor, handlar om hur partigrupperna fungerar. Det har ju ett visst allmänintresse så jag försökte. Verkligen. Men de ställde urkonstiga frågor. Akademiskt kanske det var begripligt. Praktiskt var det obegripligt.

Idag undrar Gröna bilister och sjukgymnasterna tillsammans om jag vill låta bli att ta bilen under milen. I praktiken gör jag nog redan det men jag kollar av frågorna. De är ganska ledande.

Det börjar med frågan om jag är beredd att verka för bättre samordning, så att åtgärder som samtidigt förbättrar folkhälsan och miljön får högre prioritet?

Jag svarar modigt nej på det. För det första för att jag inte vet vad det betyder, vadå samordning? Vad lovar jag då? För det andra är jag allergisk mot kollektiva begrepp som folkhälsa. Det luktar plint och kast med liten boll.

Sen undrar de om jag vill verka för ett transportslagsneutralt reseavdrag. Hm, Vad kostar det skattebetalarna egentligen? Var tas de pengarna i från i det här förslaget? Ingen aning. Och jag kan inte tycka att det är orättvist att alla som jobbar på distans inte får göra avdrag för sin resa. Vadå resa? Det blir ett nej där också.

Äntligen. Nu kommer en gammal favoritfråga. Varför får arbetsgivare göra avdrag för den som gymmar (och kanske använder en träningscykel där) MEN om du får en cykel av arbetsgivaren för att kunna cykla till jobbet räknas det som en förmån och ska beskattas. Fast de skriver lite krångligare.

Även om cyklar är med på båda ställena så går det inte att jämföra. Okdå, jag accepterar att företag får göra avdrag för att erbjuda sina medarbetare träning. Fast jag tycker att det är något varje människa själv ansvarar för. Men hallå, jag cyklar, det är tokbilligt. Du sparar ju pengar. Så jag tycker inte att skattepengar ska gå till att betala för cyklar - däremot ska skattepengar gå till cykelvägar och cykelställ. Fast sånt sponsras också och det har jag inget emot. Jag vill inte att gym och gratis cyklar från arbetsgivaren ska likställas i skattehänseende. Då blir det ett nej här också.

I nästa fråga tas taxiresorna upp. Önskar jag att riksdagen skulle underlätta för mig med korta resor på annat sätt. Nä, för riksdagsledamöter är vuxna människor och de flesta har Stockholmsboende i eller mycket nära riksdagen och kan gå. Annars bor de riktigt långt bort som Ängelholm eller Sollefteå. För de kortare sträckorna finns ju lånecyklar på riksdagen.Och vi har Sveriges vackraste cykelparkering, där ena väggen är slottsmuren. Det är redan enkelt att resa på andra sätt. Nej, blir svaret.

Sen kan man åta sig att inte åka bil. Själv åker jag mest buss, tunnelbana och när det är snöfritt cyklar jag. Taxiresor blir om det är sent och en säkerhetsfråga eller om jag har stora väskor eller material. Eller om det är krisläge och ont om tid - fast oftast går det fortare att cykla om det är korta sträckor då. Jag kan väl inte åta mig att fortsätta göra som jag gör - det betyder ingenting. Så jag svarar nej, även om jag redan gör vad de frågar efter.

Men nu kommer det roliga: åtar du dig att distansarbeta för att spara miljö och öka hälsan. Det hade jag gärna gjort, men nu har inte min motion om distansvotering gått igenom ännu. Och den kräver en grundlagsändring, tyvärr.

Sen kan jag få åta mig att köra smart. Men det gör jag redan och har miljöbil.

Undrar hur många som svarar. Och hur många som törs svara nej på någon fråga.

Med blicken mot MUF

Gillar bilden som togs när vi presenterade boken "Med blicken mot framtiden".








Vi har ju blicken mot Niklas Wykman.Symptomatiskt.

Du. Som bestämt dig.

Här finns sidan bara för dig! Jag har redan valt.

Att göra idag

  • Finputsa en energi- och klimatartikel.
  • Svara på minst 100 olästa mail. Det är målet.
  • Träffa pol sek Hannes och planera veckan. Och kanske nästa.
  • Börja planera vårens resor. Nu vet jag att Ronneby, Ockelbo och möjligen två ställen i Skåne står på listan. Minst.
  • Hantera en otäck dubbelbokning jag upptäckte igår kväll.
  • Förbereda samrådet med Fredrik Reinfeldt imorgon bitti.
  • Läsa på om nya havsmiljömyndigheten inför insynsrådet hos Naturvårdsverket på onsdag.
  • Reda ut det här med djurskyddsmärkning på EU-nivå. Det låter bra men verkar inte ha någon som helst effekt. Snarare tvärt om så blir kunderna lurade.
  • Ringa en arg lobbyist.
  • Hitta nytt lunchsällskap, den inplanerade fick sjukt barn.

fredag 5 februari 2010

We hate it when our friends become successful

Vi ska inte ta om hela vem-tar-vem-cirkusen från i höstas. Men det finns två stora frågor kvar nu när alternativen formerar sig till valet.

Den ena frågan är hur mycket kannibalism i det rödgröna som Socialdemokraterna accepterar. Var går gränsen? De brukade vara det största partiet och de förhandlar - eller låter bli att förhandla - som det största partiet. Hur mycket grön framgång klarar en stressad socialdemokrati?

Socialdemokraternas partistrateger ser samma siffror som vi: det är enkelt för väljarna att gå lite modernare och vänsterut mot Mp. De som inte vill vänster väljer oss.

Alla de klassiska vänstersocialdemokrater som talade för att Vänsterpartiet måste med i det rödgröna samarbetet delar inte Miljöpartiets ideal. S-väljare som inte gillar Mona Sahlin och Wanja Lundby Wedin kan gå långt vänsterut mot V men tar snarare ett snedsteg till Sd.

Hittills har socialdemokratin legat lågt. Men de är inte uträknade.

Den andra frågan är om inte Miljöpartiet har valt fel vänner. De kommunicerar grejer de inte har skuggan av en chans att leverera. En röst på Mp är i blockpolitikens värld en röst på Mona Sahlin. Och hon kommer inte att genomföra det som Mp vill.

Två kollegor skriver om det i dagens Kvällsposten.

Bland annat skriver de så här:
MP har i riksdagen föreslagit 50 miljoner kronor för ett branschprogram för miljöteknik. Det låter ju bra. Samtidigt genomför regeringen en satsning på 150 miljoner kronor per år 2008- 2010 för utveckling och ökad konkurrenskraft för svensk miljöteknik. Är det verkligen läge för MP att kritisera regeringens politik?


Om MP vill sänka företagarskatterna så har de verkligen valt sina vänner illa. S och V står för en företagarfientlig politik som tar med ena handen och i bästa fall ger med den andra. Vill företagare bli högt beskattade bidragstagare?

Moderaternas ambitioner är tydliga. Det ska vara lönsamt att vara företagare och att anställa. Arbetsgivaravgifterna ska sänkas ytterligare

Vem blir miljöprisad i år?

Dagligvarugalan delar även i år ut miljöpriset, och ja, även i år är jag jury. Nu kör vi direktdemokrati! Vem vill du nominera? Och varför?

Själv är jag svag för sopor, avlopp och logistik. Och energieffektiviseringar.

Så sist vann ett belysningsprojekt. Det är oglammigt men viktigt.

Det ekologiska priset som jag också delade ut gick till mjölkbönderna på sju gårdar som till kundernas glädje lyckats skapa mervärde för sin mjölk på en gräsligt tuff marknad.

torsdag 4 februari 2010

Vimmel, tunga och vinnare

Årets kock i halvkassa bilder från Nokian.

Huvudrättsråvaran. Självaste rentungan.


Vimmelbild: Hannes Kataja som jobbar med mig och Therese Nerlund som jobbar med Eskil Erlandsson.


Tallriksparad

Logistik

Mässområdet

Premiärekoölet som tog slut efter 20 minuter. Toksuccé!

Vinnarglädje!

Kontorsvardag

Hittade fotosladden till Nokian.

Någon på kontoret har uppenbara problem med auktoriteter.


Smygfotad filminspelning i korridoren. Den glittriga renen till vänster om dörren är rekvisita från mig.


Dagens seminarium med SEI i Skandiasalen. Mest om klimat och jordbruk.

Stockholm - Köpenhamn

Så här såg det ut när vi med hjälp från Cisco pratade med Svensk Näringsliv som fanns inne i Bella Center under klimatkonferensen. Själva satt vi i Liljeholmen. Men fick det relevanta skvallret ändå. I full size. Fast just skvallerpratet är inte med på filmen.

Moderaterna räddar kollo

I dagens pappersversion Svenska Dagbladet finns en nyhetsartikel om att stadshuset, alltså Finansborgarrådet Sten Nordin, räddar stiftelsen Barnens Dag där jag är ordförande.

Stiftelsen har länge dragits med ett underskott som tidigare styrelser låtit växa. De två åren jag varit ordförande har vi jobbat igenom ekonomin och ökat samarbetet med staden för att förvalta den tillgång som Barnens Ö faktiskt är. Äntligen har vi en ekonomi i balans och alla gamla åtaganden är uppfyllda. Så där illa får det aldrig bli igen!

Äntligen är den här surdegen borta och vi kan koncentrera oss på att utveckla verksamheten. Precis lagom till kollofestivalen i helgen.

Vem förhandlar bäst?

Idag har svarar jag miljöpartiets partiledare Peter Eriksson som skrivit att han tycker klimatpolitiken kört i diket i GP i veckan.

Bland annat skriver jag så här:
Det finns stunder då den miljöpolitiska debatten låter som en auktion. Den som vågar säga den högsta siffran vinner. Peter Eriksson och Mp visar återigen i sin artikel att de tror att retorik och det faktum att de heter Miljöpartiet räcker.

(...)
Moderaterna och Alliansregeringen hade högre förhoppningar för klimatmötet än vad världens länder gemensamt kunde komma överens om. Men globala överenskommelser är svåra, åtagandena var oklara och olika siffror var i omlopp. Vem tror att Peter Eriksson och Mona Sahlin kunnat förhandla fram ett annat avtal? Nu är det viktigt att följa upp förhandlingarna och fortsätta vårt offensiva klimatarbete.

Styrkorna i den moderata politiken är att vi ger mer miljö för pengarna, är heltäckande vad gäller energifrågorna och är starka när det gäller internationellt samarbete och använder effektiva styrmedel. Vi tar hänsyn till att Sverige står för 0,2 procent av världens utsläpp, därför satsar vi på att göra snabba och effektiva utsläppsminskningar i andra länder samtidigt som Sverige fortsätter gå före i klimatarbetet.


Här hittar du hela artikeln. Du kan också hitta den artikeln och så småningom många fler på nystartade Moderatnyttbloggen.

onsdag 3 februari 2010

Hjördisdagen!

Idag har hunden Hjördis namnsdag. Hon har firat ståtligt med semmelgrädde och ett halvt lock.

Klassfritt

Har idag träffat Phelan och Mona från programmet Mega som intervjuat Hans Linde och mig om klass. Att dela in folk i klasser är sunkigt 1900-tal för mig. Men politiskt viktigt för Hans.

Det är enkelt att svara på vilka som röstar på moderaterna, var fjärde ungefär. Och berätta att vi vår riksdagsgrupp har vi en kock, en fiskare, en prinsessa, lite poliser och lärare och egna företagare. Bland annat.

Det gick hyfsat tills Hans började prata om adliga efternamn i moderatgruppen. Habsburg Douglas, Liljehök och Arkelsten. Arkelsten! Inte adligt någonstans. Larv. Då låter väl Linde mer adligt. Inte för att det spelar någon roll egentligen.

Det är skillnad på mig och Hans. Tänk om vi båda tvingats rösta som vi fötts? Hans föräldrar är lantbrukare och han kommer från en gård i Skåne. Jag gick i Hässelby Gårdsskolan. Där båda mina föräldrar jobbat.

Det är helt galet att tro att människor röstar efter hur de fötts eller mycket pengar de har. Tvärt om. Det är många som inte har råd att rösta vänster.

Alla partier måste utvecklas och möta dagens samhällsproblem. Orättvisor finns och de ska bort. Det tror jag vänsterpolitik är sällsynt dålig på att göra. Livet handlar mer om vilken person du är än om vilken grupp ett litet politiskt parti låter dig tillhöra i sin retorik.

tisdag 2 februari 2010

Jag är veckans makthavare!

Naturligvis händer sånt på siten Makthavare.se.

Där skriver jag idag om val i matlandet Sverige och att de tre stora matfrågorna i valet blir:


1. Kött och djur. Det har redan rivstartat med grisskandaler, dödade delfiner som säljs som valkött och nu senast rituell slakt utan bedövning. Vanlig slakt är inte heller särskilt kul men flagranta brott mot reglerna för hur djur ska behandlas accepteras inte. Klimateffekten av köttproduktionen kopplat till jordbruksstödet i EU kommer in här också. Politiken har inte klarat detta tillräckligt bra.

2. Offentlig mat. Maten som serveras på sjukhus äldreboenden och skolor måste vara god och gärna nyttig. Den första kommunen som lyckas med det här både i egen verksamhet och när de ställer krav för upphandling blir en politisk vinnare. Mat ska handla om upplevelse, bidra till välbefinnandet och visst kan äldreboenden servera vin.

3. Hälsa. Utan det gamla sunkiga apoteksmonopolet kommer fler hälsoaktörer in på marknaden. Det är ingen slump att exempelvis Boots säljer mat. Dessutom finns en branschglidning mellan mat och medicin som vi bara sett starten på. Hur ska politiken förhålla sig till det? Den dagen försäkringskassan och läkarna accepterar att medelhavsdiet skrivs ut på recept har vi kommit långt.


I kväll bjuder de glada människorna på Makthavare.se förresten på Schlingmann till ölen. Gå dit och heja på honom! Själv ska jag till Gärdesmoderaterna med Ulla Hamilton och prata miljö.

Bästa korrfelet

Kräftvärme.

Hur roligt som helst! Kräftvärme.

Fick just mail från en trevlig och glad energilobbyist som undrar om det funkar med turkiska kräftor.

Praktik vs teori

Idag presenterar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sin bostadspolitik. Samtidigt invigs Norra Djurgårdsstaden som jag gissar att de tre partierna alla röstat emot. Det är skillnad på teori och praktik.

Jag ringer Petter Lindfors, ordförande i exploateringsnämnden i Stockholm. Vad är det som händer?
- Man omvandlar ett gammalt sunkigt industriområde till
5 000 bostäder. Det är Hammarby Sjöstad 2.0

Kronprinsessan Victoria är beskyddare av området och har just invigt det.
- Det här är den nya miljöstadsdelen i världsklass, säger Petter Lindfors glatt. Vi är ju miljöhuvudstaden!

Min egen favoritgrej med det här är att varje lägenhet får två cykelplatser. Läs mer här!

Utmanar MP-kulten

I blicken mot framtiden fick jag uppdraget att skriva om klimatpolitiken. Texten skrevs precis innan Köpenhamnsmötet börjat. Innan hade vi leveraret en urstark klimatpolitik för Sverige och var mitt i arbetet med att få ihop EU.

Det är inte enkelt men heller inte tråkigt.

Mitt fokus blev därför själva klimatdebatten. Hur såg den ut för 20 år sen. Hur ser den ut idag? Och vad innebär de olika alternativen i svensk klimat och energipolitik? Trots att jag hittade ett par fina korrfel och att noterna inte hänger ihop och att konfliknivån är hyfsat hög har budskapet gått fram.

I en signerad ledare idag skriver PJ Anders Linder att det inte räcker att heta något med miljö.

Ett av problemen med Miljöpartiet är deras dåliga miljöpolitik. Den bygger på överbud och önsketänkande och en fix idé om självspäkning som paradväg till det gröna paradiset. Om MP:s partiprogram sattes i verket skulle elpriserna skena, ekonomin sakta in och miljön ta stryk.

Ändå förblir MP märkvärdigt ogranskat. Många tycks utgå ifrån att ett parti som heter något med ”miljö” automatiskt måste ha den finaste miljöpolitiken. Under FN:s klimatmöte i Köpenhamn användes Maria Wetterstrand som oberoende expert av många medier. Bra eller dåligt förslag? Fråga MP!


Klockrent! Han använder också ordet generalangrepp. Som att jag går till "generalangrepp mot den störtgröna förträffligheten".

Visst kunde texten tvättats. Visst kunde uppdraget ha varit att skriva bredare om miljön och gärna om äganderätten. Men innan miljödebatten fördjupas behöver i alla fall jag ta striden och faktiskt få ut de två miljöpolitiska alternativen på banan så att väljarna ser dem.

Och PJ: Jag behöver alltid ett möte med en sträng redaktör. Lunch någon dag?

måndag 1 februari 2010

Två ministrar och en partisekreterare

Ehm. Glömde säga att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg var med och lanserade framtidsboken. Det är ju rätt stort. Särskilt Anders talade bra om ekonomi och klimatpolitik idag. Och Per Schlingmann avslutade hela seminariet och stod för dagens bästa freudianska felsägning
- Föregångslandet Fredrik.

Föregångslandet Fredrik. I love it. Något för en t-shirt?

Hur som helst, här hittar du mer:
Anna Kinberg Batra skriver här.
Henrik von Sydow skriver kort här.
Tomas Tobé skriver här och har en bild. Det kanske verkar som om jag inte var där? Men en liten bit klänning och oredigt hår syns i mitten av panelen ungefär. Det är jag.
Oskar Öholm bloggar inte längre tror jag. Uppdaterat: Jo! Det gör han nu.
Niklas Wykman skriver också andra böcker!.

Min första bok

I förmiddags lanserades äntligen debattboken "Med blicken mot framtiden". Vi som skrivit fick ett öppet mandat, hyfsat fria händer helt enkelt. Det är lyx att få ett helt nytt format. Vi är så vana att skriva debattinlägg, korta texter och snärtiga rubriker. Det blir som ett pärlband av debattartiklar.  

Mitt kapitel handlar naturligtvis om klimatfrågorna. Eftersom vi nyss genomfört en massa arbetsgrupper, framtidsdagar, nätverk, seminarier och stämmobeslut om klimat och miljö har jag passat på landa och ge en beskrivning av den miljöpolitiska debatten. Hur såg den ut för 20 år sen? Hur ser den ut idag? Och ja, det är roligare än det låter. Dessutom har jag analyserat några av miljöpartistiska förslag och effekterna de får.

Så länge som miljöpartiets ena partiledare får kommentera exempelvis Köpenhamnsmötet som någon slags oberoende konsult eller expert måste vi förhålla oss till dem. Även om det är samhällsproblemen som vi moderater ska möta. Alla partier vill ju rädda världen men det är frågan om *hur* som skiljer oss åt.

Dessutom har jag pratat med miljörörelsen och frågat dem vad de skulle göra om de var moderater för en dag, och alltså inte för föreslå planekonomi eller ensidiga skattehöjningar.

Vi fick lite spö från höger från Greenpeace.

Med i panelen på seminariet var miljömäktigaste mannen i Sverige: Christian Azar, som inte tycker att jag ska skälla på miljöpartiet - och det gör jag - men att den höjda koldioxidskatten är bra. Han vill till och med ha mer visioner. Och mer skarpa siffror. Lysande säger jag och jobbar vidare.

Mary är toppen!

Martina Lind och politometern har rankat bloggare per parti. Mest inflytelserik av moderaterna är Mary X Jensen med Mina moderata karameller. Grattis, helt välförtjänt!

Här är hela listan:
  1. Mary X Jensen
  2. Carl Bildt
  3. Kent Persson
  4. Toker, Fredrik Antonsson
  5. Mattias Lundbäck
  6. Göran Pettersson
  7. Edvin Alam
  8. Sten Tolgfors
  9. Sofia Arkelsten
  10. Per Hagwall
Stolt och glad för en hedrande niondeplats och beröm för sättet jag skriver!