tisdag 30 juni 2009

Guitar hero


Hos Greatness

Knökfullt i Almedalen


- Jag är så övertygad om att fler kvinnor är beredda att axla ledarrollen. Kvinnor vill också ha makt, säger Maud. Hon inleder med att tala om kvinnor och ledarskap.
- Det är tack vare regeringen som kvinnor kan leva på sin lön.
Hon jämför höger och vänsterlösningar på jämställdhetsutmaningen. Högerlösningarna är bäst och har mer frihet.

Mingel i Primes trädgård


I väntan på Mauds tal.

Hey Mr DJ


Min kollega Henrik ska dj-battla mot socialdemokraterna ikväll. Nu har han toppat moderatlaget. Med mig. Har förhandlat in lite indiepop. Och vi får en hemlig gäst!

Laddad


Testkör en superny Volvo laddhybrid. Tyst och stabil.

måndag 29 juni 2009

Känd från tv


- Sverige är fantastiskt. Vi har fullt av människor med idéer, säger Bosse bildoktorn på seminarium om elbilar med Svensk energi på kärnförvarsbåten Sigyn. Han pratar energisystem och att vinnarna är de som vågar tänka på tvärs.

Träpolitik


- Miljöministrarna får ta ett stort ansvar, säger Lars Ekecranz som berättar om klimatförhandlingarna och visar bilder på en djupt bekymrad EU-ordförande omgärdad av andra politiska giganter. På Skogsindustriernas seminarium just nu.

Arbetsklädd


- Politikerna kan rädda fiskarna, säger fisken som representerar alla fiskar men kallas stensnultra i tidningen Resumé.

Håltimme


Ett frukostmöte, en fiskedebatt, ett möte och nu har vi en paus och sitter i själva Almedalen med Mappen, lite tidningar plus jordgubbar med budskap från fackförbundet kommunal.

Klimatkompenserat oss


På Miljöaktuellts arena kan du tillsammans med Tricorona klimatkompensera din Almedalsvistelse. Bara att göra!

söndag 28 juni 2009

Landat


Och får skjuts av Toyotas iQ i samarbete med Sust. Moderskeppet, min väska som står framför bilen går precis in i bagageluckan. Känner mig som Christer Glenning.

Breaking news


Ida är förlovad sen i förrgår.
- Hur kommenterar jag en sån sak, säger Ida. Ringen är hemmagjord och byts ut mot något hållbarare senare.

På väg mot Almedalen


Ida och jag är på bussen på väg mot båten. Utanför cityterminalen fick vi varsin numrerad kondom från Stockholms läns landsting. Nummer 13 037 har jag och Ida har 44 825. Läs mer på kondom08.nu. Undrar om de medvetet kraftsamlar vid gotlandsbussen den här veckan? Jag tar med min till RFSU-debatten eller så får den gå vidare till någon behövande på Donners.

fredag 26 juni 2009

Min almedalsvecka A-Ö

A: Almedalstalen varje kväll - det är ju anledningen till att vi är där. Typ.
B: Betonghäckarna som vi ska gjuta på Betongminglet.
C: Car Sweden skulle BIL Sweden heta om de var stringenta i språket. Men nu heter de som de gör och på söndag debatterar vi klimatpropen och vägtrafiken.
D: Donners. Där det hängs, minglas och myglas.
E: Elanvändning debatteras med Vattenfall som värd på onsdagen.
F: Flyget i framtiden, seminarium och debatt på fredag.
G: Gör EU tillräckligt i SRHR-frågorna och vad gör Sverige under ordförandeåret? debatt med RFSU på torsdag.
H: Hur ska politiken hjälpa energieffektiviseringarna på traven? undrar VVS-företagen, Svensk ventilation och plåtslagarna i en debatt på tisdag.
I : Ida Karlbom, hårt prövad pol sek. Är med i år också.
J: Ja, vad tycker egentligen bensinbranschen om klimatpolitiken? Hur ska framtidens drivmedel se ut? Debatt på onsdag.
K: Krisen, kan den lösas av samhällsentreprenörer? Debatt på onsdag.
L: Luncher - sker under gång och vid något tillfälle sittande.
M: Mappen. Den styr allt vi gör.
N: Nordiska rådet. Torsdag och fredags träffar vi de nordiska systerpartierna på Tofta gård.
O: Otroligt många mingel som ska hinnas med.
P: Proppfullt, det är vad schemat är.
Q: Q behövs för att skriva Aqua aliens! Debatterar främmande arter med redarföreningen på tisdag.
R: Rapport från en slaskhink, debatt om mat och svinn på onsdag.
S: Sigyn, kärnkraftsbåten. Platsen för elbilsseminariet med Svensk Energi på måndagen.
T: Teaterskeppet är en annan båt och där hänger SUST, där vi debatterar energieffektiviseringar på måndagen också.
U: Utsatta länders klimatanpassning och klimatförhandlingarna debatteras på tisdag.
V: Vad händer med fisket? En debatt om det på torsdagen och ett samtal om det på måndagen.
W: Wood effect är skogsindustriernas lösning på klimatutmaningen. Debatt på måndag.
X: xulortcelE är Electrolux baklänges. Det passar eftersom de letar nya vinklar när de dammsuger Visby efter nya miljöteknikidéer.
Y: Ystra. Det är vad både politiker och lobbyister blir när solen skiner och det är politik överallt!
Z: Ingen snarkning här. Sömnbrist hör till.
Å: Återträff med gamla vänner och bekanta!
Ä: Älskar att kunna jobba så effektivt som under Almedalsveckan.
Ö: Övertrött, det är vad man är lördag kväll. Men det är det värt.

torsdag 25 juni 2009

Sushi for beginners

Glad efter ett Shogunlunchmöte med innovatörer. Det är härligt med människor som kommer med lösningar. En nyfärsk idé som rör runt i organisationer och kalkyler.

Ibland slår det mig hur vettigt det är att människor bara gör sina saker. Inte väntar på politiska beslut eller myndigheter eller någon slags godkännande från staten.

Smygsocialism och den medföljande synen på politikens roll skrämmer mig. Politiken allena leder inte allt som händer, tvärt om. Massor av bra grejer sker som vi aldrig hade kunnat lagstifta fram. Bryt loss och göra bra grejer! Vänta inte tills det blir reglerat eller ett tvång. Den som är först kommer tjäna pengar.

Litauenchock!

Politiker från hela Europa har samlats och sommarjobbat och beskriver sin oro och är chockade över Litauiska anti-gay-i-media-lagarna. Bra gjort.

onsdag 24 juni 2009

Moz!


How soon is now?

Vinnarbåten



Volvo ocean race


Närmast den irländsk-kinesiska båten. Imorgon går starten på sista sträckan till S:t Petersburg. Det ryska laget bröt i Asien av finanskrisskäl men vill nog segla sista biten till hemmahamnen.

tisdag 23 juni 2009

Återrapport från toppmötet


- Jag är mycket nöjd med utfallet av toppmötet, säger Fredrik. Mötet har bekräftat EUs klimatåtagande. Fredrik berättar om att vi tar fram ett arbetsprogram för det interna arbetet inför mötet i Köpenhamn och ett globalt klimatavtal. Men många frågor finns kvar att lösa och han beskriver dem som mycket besvärliga.

Besök från Bundestag


Artiga diskussioner med tyska kollegor. Men sen frågade jag om klimatfrågan och nu är det full fart i debatten.

måndag 22 juni 2009

We're here we're queer - get used to it

Men vad händer i Litauen? Där vill parlamentet förbjuda positiv information om homosexuella. Eller som de kallar det "propaganda". Det blir i realiteten ett rejält förbud att yttra sig. Som strider rätt kraftfullt mot grundläggande fri- och rättigheter.

Vilka tomtar. De har inte tänkt igenom det här.

Kommer filmer och tv-serier där någon är gay att förbjudas? Blir det bokbål? Censur i tidningshyllan? Och hur blir det med Internet? Oj, oj, oj. Förbudet rör ju all media som är tillgänglig för unga.

Tolerant Youth Association i Litauen skriver i ett pressmeddelande såhär:
- The passed amendment puts homosexuals into the same category with display of dead or cruelly mutilated body, information that causes fear or horror or encourages suicide.

The law is called "Law on the Protection of Minors against the Detrimental Effect of Public Information" and Article 4 includes "propaganda of homosexuality" as one of the "Detrimental Effectors".

De beskriver också hur 67 av 74 röstade för den här bisarra lagen och enda chansen att stoppa den är att presidenten går in med sitt veto.

Vill du göra en insats? Maila till presidentens sekreterare: bozena.krasovskaja@president.lt

Inte arg nog ännu? Läs då det här:

Even more, Petras Grazulis, a member of the Lithuanian Parliament, was trying not only to include homosexuals as a "Detrimental Effector" for the development of minors but also to remove the point where it says that information that taunts on the basis of sexual orientation has negative impact on minors.

If this amendment was accepted, any information that is taunting, mocking and providing any negative information on homosexuals would not be considered as against the law while positive information about homosexuals, or 'propaganda' as the authors of the legislation call it, would be banned.

Shoppar morötter för vinsten

- Jag vill bara odla morötter, säger charmiga vinnaren i EuroMillionslotteriet som vunnit 24 951 269,40 pund. Han har haft svårt att lyckas med morötterna så nu tar han in ett proffs.

Kontorsdag

Städar mailen och kontoret. Mail, mail, mail.

Försöker få ihop schemat inför Almedalen. Det är en dubbelbokning som jag inte kommer ur. Elände.

Men annars är det en bra dag.

I morgon träffar jag inte franska senatorer eftersom de ställde in sin resa men jag träffar rovdjursföreningen, tyska parlamentariker från Bundestag och sen Fredrik i kammaren när vi får höra vad som hände på EU-toppmötet och sen berättar han om Sveriges prioriteringar inför EU-ordförandeskapet.

torsdag 18 juni 2009

Etablissemanget vs medborgaren

Såg just att jag blivit rescenserad av en s-riksdagsledamot, på hennes halvfärska blogg. Känner mig stolt över att ett helt inlägg av alla fyra den här månaden handlar så mycket om hur illa hon tycker om mina inlägg i klimatdebatten.

Och surskallarna var det vänsterpartiet som tog upp. Inte jag. Jag hade större problem med fördomarna mot moderater som vänsterpartiet modigt luftade i kammaren eller de fula debattricken från socialdemokraterna.

Sakfrågan är intressant. Oppositionspartierna är inte överens. Det enda som de tre oppositionspartierna är ense om är en siffra på utsläppen som sker på svensk mark plus att de inte gillar regeringen. De levererar olika förslag på skattehöjningar och har inte åtgärder och finansiering för att fylla sina mål.

Ingen från S kan svara på vilka åtgärder som ska leverera deras 45-procentiga sänkning. Minst 9 miljoner ton koldioxid i deras förslag saknar åtgärder. Nej, förlåt, ungefär en miljon ton kan nås genom att starta om det gamla kommunala investeringsprogrammet som kritiserats för att en krona av tio gått till administration och att det varit förtäckt statsstöd plus att det mesta hade hänt ändå.

Mot den betalda heltidspolitikerns åsikt ställer jag ett mail jag fick från en glad medborgare som hade haft tv:n på och sett debatten. Det gjorde mig så glad:

Goddag!
Ska inte slösa bort din tid men jag är helhjärtat imponerad av dig från riksdagsdebatten precis. Det kan bli moderat röst istället för mp från mig av miljöskäl nästa val och det är första gången min hjärna gör den kopplingen. Jag får tacka för att du lyckades övertyga mig och hoppas jag ser mer av dig i framtiden!

Do you know the way to san José?

Precis klar med sista mötet innan midsommar. Ironiskt nog med Svenska Kyrkan och Diakonia.

I morse hade vi utskott och samråd med miljöministern och alla viktiga klimatfrågor och allt som Sverige driver som ordförande i EU. Han kommer inte få någon semester alls faktiskt.

Sen EU-nämnd med både jordbruksminister Eskil och miljöminister Andreas.

Eskils del av mötet har mest roliga ord och sägningar.

En punkt handlar om de obsoleta direktiven om San José-sköldlusen och nejlikvecklaren. Vänsterpartiet önskar att jordbruksministern har råg i ryggen.
Min kollega Bengt-Anders förklarar att mjölkmarknaden är lite tjurig.
Och det nya EU-ordet för rovdjur är "de stora köttätarna".

onsdag 17 juni 2009

Tack för idag

Nej, nu lämnar jag kontoret.

Idag har vi haft utskott som började klockan 8.00. Sett partiledardebatt. Haft en gäst som vill börja med politik så jag har snabbvisat hur det kan gå till en seminormal arbetsdag. Har pratat med diverse debattledare om olika almedalsengagemang. Har insett att mina flygbiljetter till Gotland inte finns hos resebyrån. Har bett dem boka båt trots överfärden i helgen då jag satt i sjösjuk i fosterställning i en loungestol. Har rodnat och förvånats över Monika Green och hennes ouppfostrade sätt på EU-nämnden. (Finns på tv.) Har sprungit mellan möten. Lunchat med korridorsgrannen Helena. Försökt ge mig på mailhögen. Låtit bli att titta på pappershögarna. Har haft någon slags utvärderingssamtal med kommittéordförande-Ola - så nu är jag förvirrad på en högre nivå men mest glad tror jag.

Hela riksdagen har haft sommaravslutning.

Och imorgon klockan 8.00 har vi utskott. Tätt följt av EU-nämnd.

Dagens kanslisvenska



Vice statsministern talar


- Nu startar Socialdemokraternas uttåg ur parlamentet, säger Maud Olofsson och tittar ut över kammaren från talarstolen och väntar på att det ska bli tyst igen. Några S-ledamöter som sitter kvar protesterar lite.
- Är det några kvar? Härligt, säger Maud.
- Frågan är bara varför, säger Anders Ygeman samtidigt ganska högt. Några av de politiska tjänstemännen som sitter här framme ler. Men det är inte nytt att Socialdemokraterna lämnar när Maud talar.
- Åh, säger jag, det är härskarteknik.

Maud vs Mona om klimat


- Vi har ett samlat alternativ, säger Mona Sahlin.
- Det är inte fel på höga ambitioner. Felet är när man inte berättar hur det ska uppnås, säger Maud Olofsson och frågar om de 9 miljoner ton i minskade utsläpp som de föreslår ska hända.
Svaret är investeringsprogram, förklarar Sahlin men berättar inte att de själva tänkt ta bort det gamla programmet. Och hon svarar inte om vilka skatter de tänker höja för att spara sina ton. Eller varför hon vill lägga skattepengar på investeringar som redan är lönsamma.
- Om man ska vara trovärdig måste mål och medel hålla ihop, säger Maud.

Partiledardebatt i full gång


Fredrik, klädd i kostym, krispig vit skjorta och randig, bred slips tar replik på Mona Sahlin som är klädd i glansig laxfärgad jacka. Sahlin kallas Fredrik mästrande och Fredrik svarar att hon inte är en blyg viol. Sahlin förklarar att hon hellre är en ilsken och taggig ros.
- Den som inte svarar på hurfrågorna kan hålla många vackra anföranden, säger Fredrik när Sahlin lovar allt möjligt och lite allmänna skattehöjningar.

tisdag 16 juni 2009

Leverans

Här hittar du hela debatten från igår om klimatpolitiken.

Och här hittar du den något kortare om en sammanhållen havsmiljöpolitik. Den är särskilt intressant eftersom oppositionen inte samordnar sig i havsfrågorna. Mot regeringens sammanhållna havspolitik står oppositionen brutalt splittrad. De gillar också havet men har en annan inställning till havsmiljöarbetet och har tidigare varit emot allt vi föreslagit.

De har sammanlagt 64 reservationer och har bara enats med varandra om tre stycken.
  • Barlastvattenkonventionen som nu behandlas av Trafikutskottet och är på gång och där näringslivet dessutom levererat tekniska lösningar.
  • De är också överens om musselodlingar som vi också gillar fast de skriver att de vill ha mer.
  • Det tredje och sista som oppositionspartierna är överens om handlar om EU:s fiskeavtal med tredjeland som vi också redan arbetar med att förbättra.
Japp. Det är den sammanlagda havsmiljöpolitiken för S, V och Mp.

I förmiddags mötte jag markägarföreningen och talade om biobränsle. Hade förberett en presentation men ingen dator fanns i andrakammarsalen. Och det fanns en möjlighet att vi skulle bli avbrutna av snickare. I det stora hela blev det ändå ok och jag fick möjlighet att skryta lite om våra mål.
- Very ambitious.

Nu möte på departementet. Sen möte med en uppfinnare, sen votering. Efter det ett till möte. Sen gruppmöte, tätt följt av förbundsstyrelse och sen kommer jag senare till riksdagsgruppens vårfest.

Det är många mail som kommer in nu innan riksdagen stänger och midsommar. Men så här är det: jag fortsätter ju jobba så ni får svar lite senare i veckan.

måndag 15 juni 2009

6:45

Debatten är slut nu. Hav och klimat tog 6 timmar och 45 minuter att debattera.

Men nu har vi levererat. Snart middag med alliansen. Vi kan inte få nog av varandra.

Dubbelpuck

Idag debatterar jag en sammanhållen havspolitik och en sammanhållen klimat- och energipolitik.

Två feta bitar nyfärsk politik. Antagligen direktsänd på SVT24, lite efter 11.00.

Äntligen leverans.

fredag 12 juni 2009

Hold on to your friends

EU-nämnd i morse om allmänna frågor och yttre förbindelser som är kodspråket för EU:s förhållande till andra länder. Ingen säger "wriggle room" som Carl Bildt.

Pratade med en gammal kompis som ringde för att höra om en bekant vi båda känner har dött. Hans namn med hyfsat rätt födelseår stod tydligen i en annons förra veckan. Som tur var kunde jag kolla att jag fått mail från honom senast i lördags, så han lever. Hon blev så glad och jag med.

Har just träffat tv4 och pratat om min motion om att ensamstående kvinnor också ska få läkarhjälp om de vill skaffa barn. Bra idé tycker jag och även moderatkvinnorna.

Det absolut spöregnar ute. Sitter på kontoret och försöker få ur mig debattinlägg om både hav och klimat. Lyxjobb, för det här är redigt bra politik. Äntligen levererar vi. Debatten är på måndag.

Det enda som känns sådär i hela energidiskussionen är att vi inte ännu har lyckats komma fram till en rimlig lösning på uttagsbeskattningen av vindkraft. Men den delen ligger hos Näringsutskottet. Sista ordet är nog inte sagt.

Märks att trycket är hårt nu innan riksdagen sommarstänger och det går att jobba lite mer normalt. Tre middagar med mer eller mindre politiktema den här veckan. I kväll träffas jag och min polare Janne. Helt opolitiskt.

Nummer 999 995

Det engelska språket har just passerat en miljon ord. "Carbon Neutral" är nummer 999 995.

Fast klimatneutral kom in i svenska språket redan 2007.

Spåkrådet visar sitt absoluta gehör på fler sätt än att vara snabba med att tidigt plocka in ord som torskkvot, snålspolande och flipp (som ett ekosystem kan göra när viktiga delar plockas ur det.) Månadens ord för juni i år är svin och gris apropå den nya influensan och grillsäsongen. Och månadens nyord är slidkrans.

torsdag 11 juni 2009

Handel med fiskerätter

Från 10.30 till nu har expertgruppen som jag är med i suttit i möte med Miljömålsutredningen för att vi ska kunna vässa det svenska miljöarbetet och även koppla det bättre till vårt internationella arbete.

Votering 16.00 och då inför vi överlåtbara fiskerättigheter för sill, skarpsill, makrill, taggmakrill, blåvitling och tobis. Det räcker inte med att skrota ut gamla fartyg. Nu blir det lönsamt att sälja sina fiskerättigheter och då omstruktureras fiskeflottan.

Ett till steg på vägen mot ett bättre fiske, lagom stor fiskeflotta och fler fiskar i havet.

onsdag 10 juni 2009

Hur var din dag?

Har själv haft en lång arbetsdag.

Morgonmöten, praktikant (så begåvad!), havsmiljödebattsplanering, Östersjöseminarium, EU-nämndsförberedelser och kommitté, möte med hjälten Anette och nu har vi avskaffat kårobligatoriet. Äntligen.

Och snart åker jag på utflykt för att se på Green building. Ja, grönt byggande, helt enkelt.

Till sist idag: middag om koldioxidlagring.

Ja. Även en bred dag.

Matchhjälte


Lagledar-Anders visar upp allianslagets tröja inför fotbollsmatchen i kväll. Alliansen mot kartellen. Mycket prestige. Just nu letar Allianslaget tejp för att skadeförebygga. Det kan gå vilt till.

Charlotte i tidningsrummet


Med lokaltidningen från Norrtälje.

Gladare gubbar

I går levererade Miljömålsrådet sin rapport om hur det går med Miljömålen. Miljömålen har använts som riktmärken för det svenska miljöarbetet i snart tio år och finns som grund för styrning och uppdrag till myndigheter, men även kommuner och landsting använder målen.

Gubb-systemet (glada, sura och neutrala gubbar i grönt, gult och rött) visar som vanligt att även om delmålen uppnås blir det svårt att nå flera av slutmålen.

Det beror på två saker. Det ena är att flera miljömål kräver internationellt samarbete, vi klarar helt enkelt inte att lösa sånt som havsmiljöfrågor och klimatpåverkan själva. Det andra är att Socialdemokraterna, med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet faktiskt inte har levererat under sina tolv år vid makten och nu börjar tidsfristen ta slut. Vi får ärva deras huvudvärk.

Rapporten visar att miljötillståndet utvecklas i positiv riktning för flera av miljökvalitetsmålen, som Levande sjöar och vattendrag, Myllrande våtmarker, Ett rikt odlingslandskap och Storslagen fjällmiljö.

- Årets rapport bekräftar att internationellt arbete för miljön är avgörande också för att nå de svenska miljömålen. Regeringen arbetar intensivt för att Sverige ska vara ledande för att tillsammans med andra länder möta de gränsöverskridande internationella miljöproblemen och därmed också de svenska miljöutmaningarna. Det svenska ordförandeskapet i EU kommer att driva agendan framåt inom flera av dessa områden, såsom klimat, hav, biologisk mångfald och omställningen till en eko-effektiv ekonomi, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Vi har ju inte tid att vänta på den stora miljömålspropositionen som kommer till våren utan har tagit en del grejer med förtur. Rapporten handlar bara om miljökvalitetsmålen fram till och med årsskiftet 08/09 och sen årsskiftet har regeringen lagt fram propositioner för bland annat klimat och hav. Både hav och klimat debatteras på måndag.

Dessutom utreder vi nu miljömålen för att de ska bli enklare att arbeta med. Min inställning är att det är frustrerande att sätta mål där vi inte har rådighet, alltså där vi inte har en chans att uppfylla dem beronde på att andra äger frågan tillsammans med oss. Vi måste bli mer internationella för att få gladare gubbar och bättre miljö. Miljömålsutredningen, där jag sitter med, har möte på torsdag.

tisdag 9 juni 2009

Kundnytta & miljö


På Stora åkeridagen.
- Det finns bara ett stora åkeripriset, säger juryns ordförande. Nu delas miljöpriset ut. Sponsrat av Scania.
- Vi brinner för de här frågorna och är stolta och glada, säger vinnaren, vd Gunvor på Smålandslogistik.

Nu drog det igång!

Superstress idag. Alla har laddat för att leverera efter valet tydligen.

Möte med ekopriset för Dagligvarugalan, möte på Stadshuset, utskott med samråd med jordbruksministern Eskil, lunch

Nu åker jag sent till Stora Åkeridagen. Och sen är det bara två möten till idag.

En jämn ström av mail, samtal och sms inför Almedalen och just nu har jag upptäckt två krockar. Illa!

Officiellt har riksdagen öppet i sju arbetsdagar till. Sen stänger den. Och då kan man jobba lite normalt. Längtar dit.

Tisdagar är elaka.

måndag 8 juni 2009

Bu!

Nej, det handlar inte om valet. Det är mer en spaning om om kultur. Eller om monster.

Sommaren går i monstrens tecken. Filmade böcker är första delen av spaningen. Boken Coraline har blivit film. Boken Vildingarnas land har blivit film. Har fortfarande inte hunnit se vampyrrullen Låt den rätte komma in fastän jag läst den och är uppväxt i Hässelby och har gått i Blackebergs gymnasium och badat på Åkeshovsbadet.

Ser också i nya numret av Elle att zombien är det nya it-monstret. De hyllar också boken jag läser nu, Pride and prejudice and zombies.

Och till sist i spaningen: min vän Jonas ställer ut monsterbilder i SF-bokhandeln. Gå gärna dit och titta eller köp hans konst här.

Grattis Miljöpartiet!

Valet är så gott som klart. Vi Moderater håller våra mandat. Valdeltagandet har ökat något. Och det ska bli spännande att se om, och i så fall hur, personkryssen förändrar listorna.

Vinnarna är Miljöpartiet som trots helt orealistisk politik lyckats bra med att kommunicera sin vilja. Politik är att vilja, ju. Värvningen av journalisten Isabella Lövin var klockren och jag är grön av avundsjuka, särskilt när hon fick så starkt stöd av så tunga lobbyister som Naturskyddsföreningen. Hoppas nu hon kan leverera och hjälpa till med att rädda torskar och ålar och att hon inte fastnar i den klassiska miljöpartistiska EU-skeptisismen. Ett varmt lycka till!

Alliansen är störst. Vänsterpartiet har tappat väldigt stort. Och i Stockholm är Socialdemokraterna fjärde största partiet. Moderaterna är största parti och Fp leder just nu som näst störst över Mp, men det är som vanligt en ganska jämn fight mellan de två. Skrällen var just S-fallet. V går ned med lika mycket som PP går upp, med nästan sju procent av rösterna.

Vår kampanj var riktigt rolig. Det är inte enkelt att hålla valmöten i maj-juni men stämningen har varit på topp. Aldrig tidigare har vi haft bättre kampanjprylar eller bättre kampanjlåtar eller fler gula jackor. Heder åt alla duktiga människor som jobbat. Vilken glädje och vilka hjältar! Vi är uppvärmda inför riksdagsvalet nästa år.

Budskapen och den politiska viljan måste vi jobba mer med. PJ Anders Linder har en poäng. För mycket teknokrati och för lite känsla i centralkampanjen. Tur att vi hade så roliga kandidater.

Valvaka


- Vi känner ett ansvar för att valdeltagandet ska öka, säger Fredrik och det har vi levererat. Alliansen är större än de tre vänsterpartierna.
- Kan ni tänka att 5000 ville ha fem minuter med Carl Bildt? Och 25 000 ville ha ett samtal från mig som påminner om att gå och rösta.

lördag 6 juni 2009

Inga konstigheter

Kungsholmstorg


Gult av moderater.

Bruce!


Här är tävlingen där du kan vinna gubbrock. Kom hit, svara på hur många knappar som finns i kannan och sjung med i born to run med Bruce ikväll!

Vidare mot Kungsholmen


Till och med SÄPO cyklar. Fast Carl har hjälmen på pakethållaren.

Autograf på valstugeväggen


Carl skriver under för ett öppet EU.

Anna Maria, Anna och Carl


Torgmöte på EUstermalm.
- Fler kvinnor i Europapolitiken, säger Anna Maria.
- Då gick mannen, konstaterar Anna.
- Men jag kom tillbaka, säger Carl som hängt av sig sin jacka.

fredag 5 juni 2009

Rosa moderater


Gunnar, Helena och Johanna. Alla i stilfullt rosa.
Uppdaterat: fler bilder från AW:n finns här på Stockholms kampanjblogg.

Klimataktion i Björns trädgård



Plus & minus

Är glad för några saker idag. Det är fredag. Snart val. Och just nu regnar det inte.

Är glad för mitt uppdrag, vilken lyx att få jobba heltid med politik.

I morse trampar jag iväg mot valstugan och morgonpasset. Utanför stadshuset får jag en liten påse med en juice och en liten chokladkaka och informationsmaterial. "Tack för att du cyklar" står det på påsen. Så trevligt och en bra start på morgonen.

Den påsen räddar mig under det mastodontlånga EU-nämndsmötet idag.

Förmötet börjar 9.00 och själva mötet 9.30. Vi får smörgås och kaffe men kring lunchtid börjar orken sina. Juicen dricker jag själv i jakt på en sockerchock men chokladkakan delar jag med kollegan Peder. Mötet håller det på till precis innan 14.00.

Och är glad för lunchen (den sena) med min begåvade kollega Anna. Snart ska jag ut och kampanja, har en debatt vid 17.00 med andra politiker, arrangerat av klimataktion och sen after work med Gunnar Hökmark.

Men är också ledsen för två saker idag. Den ena är att LO kör fulkampanj på en köpt helsidesannons i Metro och låtsas att Fredrik inte vill att vi röstar. Socialdemokraterna måste sluta med sånt och i stället berätta vad de själva vill.

Det andra är jag inte kan sluta tänka på att våra valarbetare har utsatts för våld. Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle. Det är oacceptabelt.

Morgon i valstugan


Nu i spurten har vi öppet dygnet runt. Ganska lugn natt med ett undantag. Ett gäng kom in och slog till en av våra valarbetare. De stod först utanför och drog på sig huvorna och ropade något om att nu tar vi dem, inte särskilt demokratiskt. Men annars en lugn natt. Nu skickar duktiga valstugeansvariga Anette hem Linda och Amanda som gått nattskiftet.

torsdag 4 juni 2009

Värsta slutdebatten

Slutdebatten som pågår just nu är väldigt rörig. Väldigt.

Marita Ulvskog använder härskartekniker. De flesta avbryter varandra.

Gunnar bashar de tre vänsterpartiernas klimatpolitik.
- Er politik är höga löften men noll resultat.

Och det är sant. Det är lätt att lova och säga höga siffror men det är inte enkelt att genomföra politiken. Och sen är det här med procent och procentenheter, 40 procent eller 80 procent. Det är förvirrat.

Uppdaterat: Andreas Carlgren är inne på samma linje.

Hur mycket ringer Fredrik?

Lite nedkyld. Imorgon är det dags för mer valstuga innan EU-nämnden.

MUF ser till att vi håller öppet dygnet runt. Det kan behövas. Någon hade klistrat egna budskap på våra valaffischer runt Plattan. Fult och trist. Vänsterpartiet hade nya färska affischer uppe strax bredvid. Ingen hade rört dem.

Hur som helst. Tappra kampanjare. Många glada tillrop. Många har röstat. Men varken väljare eller kampanjare gillar vädret.

Om du vill ha en påminnelse om att gå och rösta på söndag kan du sms:a FREDRIK till 711 60. Fick en fråga om det förresten.
- Kommer han ringa mig alltså? Verkligen?!
- Ehm. Näe, det blir ganska många samtal. Fredrik ringer inte till alla på valdagen och påminner dem. Det är nog inspelat.
- Jaha. Aaa. Jo. Det är klart.
- Jo. Det skulle ta lite tid annars.
- Jo. Det fattar man ju.

Studentkampanj vid Sergel



Arktisk kampanj


Fjärde juni. Bikini i butik. Önskar mig långkalsonger.

Hur många moderater går det in i en valstuga?


15 minst!

Spurtkampanj!

Har precis laddat ned Bara du-remixen som ny ringsignal.

Mailhanterar och läser EU-nämndspapper iklädd rosa tenniströja med rovfågellogga och texten: Hökmark för frihet. Bara Gunnars kampanjtröja är rosa tennismodell i riktig tjejstorlek.

Ska snart kasta på mig den alldeles för stora gula kampanjjackan och cykla iväg till valstugan Sergel.

Det är valrörelse. Det är fantastiskt. Nu kör vi bara.

Och här är nya filmen:


onsdag 3 juni 2009

Talarpresent!

- Ingen säger Europapolitik som du, Carl. Säg det igen, ber jag utrikesministern.
- Europapolitik, Europapolitik... Vänta, är det lyteskomik, undrar Carl.
- Absolut inte, säger jag.
- Jag är Hallänning, säger Carl.

Torgmötet blev bra trots att det blåste kallt. Fick tjuvlåna en kampanjjacka i storlek XXL men den värmde.

Anders talade om det ekonomiska läget och klimatfrågan.
- Har du dina finansministerpolare med på det här, frågar jag när han talar om vad vi gör i Sverige och i EU för att minska utsläppen.
Anders svarar diplomatiskt att Sverige driver på.

Efteråt fick jag en liten sten som är målad som en nyckelpiga från en man som tyckte jag var duktig.

Efter torgmöte


Anders Borg hänger med kidsen. Carl Bildt älgar iväg till Tensta. Vi andra går och äter.

Andreas med en åtråvärd miljömoderatknapp



Kampanj på Vällingby torg



Preppat för Carl


Tensta gymnasiums hörsal är nu redo för Bildt.

Farsta är blått nu


Och vi åker vidare mot Tensta och sen Vällingby.

Busskampanj!


Alf kör. Peter rattar kampanjen.

tisdag 2 juni 2009

Skog och klimat


- Ska vi ha ett stort och brett avtal måste alla parter rucka lite på sig. Men just nu är det oruckbart, säger Lars-Erik Liljelund och förklarar hur viktigt det är att avskogningen stoppas och ett kolsnålt skogsbruk behövs. Skogen som kolsänka kommer finnas med i avtalet menar han.

Anledningen till att vi sitter i ett växthus på Djurgården är att Skogsindustrierna har seminarium om nyckeln till framgång i Köpenhamn. Swedish Wood Effect heter initiativet. Hm. Kan fastna i spamfiltret med det namnet. Men tänket är positivt.