tisdag 31 mars 2009

Grattis Elisabeth Falemo!


Nu firar vi födelsedagsbarnet på departementet. Till proggmusik. Det trodde ni inte.

Allt du vill veta men inte vågat fråga

Min duktiga kollega Mats G Nilsson lanserar idag en ny sida om pensioner. Här hittar du enkelt information plus frågor och svar.

Äktenskap enligt viking

Simon som har en mailadress som börjar med "theviking" skriver såhär:

"Vad är det som säger att homosexuell kärlek mellan två personer är mer värd än den mellan tre, fyra, eller fem personer eller t.ex. mellan tre män och fyra kvinnor som vill leva tillsammans och gifta sig och kalla sig äkta makar. Eller varför ska jag inte få gifta mig med min kusin? Dotter (myndig så klart)? Syster? Vem är ni att säga vår kärlek i så fall är mindre värd? Angående incestrelationer är det ju bara mer eller mindre risker – det finns ju "många" fall med syskon som fått friska barn tillsammans (och "risken" att föda ett barn med Downs Syndrom minskar ju när det blir lättare med fosterdiagnostik, se exemplet Danmark)."

Något uppskruva tonläge och flera helt hypotetiska resonemang. Jag besparar er resten av mailet. En enkel argumentationsanalys gör mig bara ledsen. Homosexualitet är inte incest.

Brev om äktenskap

I morgon röstar vi om äktenskapen. Det har kommit in några mail.

Såhär skriver Bertil:
"Jag är inte någon homofob men jag reagerar starkt på att man gör det onormala till norm i svenska samhället. Det är även en skymf för många av oss, som fortfarande anser att äktenskapet är ägnat endast för man och kvinna."

If skriver:
"Min ovilja mot samkönade äktenskap beror inte på homofobi, önskan att diskriminera, eller "så har vi aldrig gjort förut"-konservatism. Den beror på förtröstan att Gud vill alla mänskor väl! Och tyvärr även på en hel del statistik som visar att ostadiga äktenskap ger ostadiga barn."

Anders skriver:
"Kärleken är naturligtvis inte avskyvärd! Och Gud dömer aldrig den homosexuella driften eller läggning. Men enligt Gud själv är det den homosexuella utlevda handlingen som han är emot - enligt bibeln - både i GT och i NT - och oberoende av Kristi korsdöd för våra synder."

Med sån vänner behöver äktenskap inga fiender.

Från sopor till Makedonien

Igår var en heldag i Skåne med avfallstema. En riktigt bra dag. Tack till alla som hjälpte oss och tog emot oss.

Några reflektioner:

  • Öppettiderna blir hela tiden bättre på avfallscentralerna. Sysav ändrade tillexempel sina öppettider igår.
  • Inte nog med att det finns särskilda gashundar som kan hitta läckor. (Gasen luktar inte så det måste tillsättas en illalukt, men de känner den.) Igår fick jag lära mig att det också finns sopsorteringshundar också. Fantastiskt.

    Hjördis kan sönderdela en kartong på ganska kort tid. Men själva sorteringen har vi inte testat.
  • Och det mest spännande skräpet som NSR fått in var en handgranat. Den låg i en låda och rullade ut när sopbilen tömdes. Allt gick bra. För övrigt säljer de jord som de komposterat fram. Det har blivit succé.

Nyss ringde EU-nämndens kansli och frågade om jag kan träffa makedonska journalister. Så nu byter vi ämne för dagen. Men innan dess ska jag träffa en student som skriver magisteruppsats om konsumtion.

måndag 30 mars 2009

Sopsafari


Hos NSR. Stort och strukturerat. Allt möjligt avfall. Jag trivs. Vi åker biogasbuss runt om i anläggningen. Upp till utsiktsplatsen här, Helsingborgs högsta punkt.
Lite för många måsar för att det ska kännas tryggt. De cirklar runt och skränar i en jätteflock.

Skånemejerier kör på gas


15 bilar kan tanka samtidigt på den ganska nybyggda tankplatsen som E-on byggt på Skånemejeriernas mark.
Citatet på lastbilen kommer från Håkan 7 år: "Bonden är en väldigt lycklig man, först och främst för att han har traktor, men också för att han slipper jobba".

Biogasmöte


Nu har vi tittat på själva biogastillverkningen. Torbjörn och Lars från E-on och Emil, Ida, Marie och jag från moderaterna. Det här är handfast miljöpolitik. Vi pratar om teknik och de särskilda gashundarna som är tränade för att hitta gasläckor.

På utflykt


Har varit hos Sysav och är nu ute och med E-on.

söndag 29 mars 2009

Moderådet på trädgårdsmässan


Önskelista topp fem från trädgårdsmässan:
1. Stort grönt växthus med kristallkrona.
2. Betonggargoyle eller brons-Hjördis.
3. Snygga trädgårdskläder med roshandskar.
4. Hela rosa färgskalan i pelargoner.
5. En trädgård.

lördag 28 mars 2009

HG Wessberg hos Skaraborg


HG förklarar vad uppdraget som statssekreterare liknar. Stins, ordningsman, jourhavande medmänniska, grinig gubbe och kontinuitet.
- Vi ska göra det möjligt för Fredrik att styra, sammanfattar HG pedagogiskt.

Att skapa hopp

Ikväll släcker antagligen en miljard människor sina lampor. Tidszon för tidszon. En symbolhandling som visar omtanke om miljön. En timmes släckt ljus kommer inte rädda världen. Munkarna i Burma blir inte heller räddade av att vi bär röd t-shirt för att påminnas om deras situation. Men vi tänker på dem och det genererar handlingar.

I Landstinget är Miljöpartiet sura på Moderaterna för att manifestationen genomförs, Mp leker att det är deras idé. Men det är det inte. WWF står bakom kampanjen.

Människor som jag har stor respekt för tar idag ställning mot manifestationen på brännpunkt i Svenskan. (Skulle länka, men sitter på X2000 med lite skakigt internet och artikeln verkar ännu inte upplagd på webben.) De gör fel, tycker jag. Visst tror vi att utveckling och teknik är lösningar för att komma tillrätta med miljöproblemen men en släckt lampa betyder inte att vi återgår till stenåldern. Det är en manifestation, en symbol och det behövs för det skapar hopp. När engagemanget finns i hela världen blir det lättare att jobba på.

Med all respekt för de tre stadshusmoderaterna som undertecknat inlägget idag, det känns som ett oppositionsförslag, att vara mot för att någon annan är för. Lansera något annat då, lågenergilampans dag kanske?! En dag då alla kommunala medarbetare byter ut en gammal lampa mot en ny och bättre!

fredag 27 mars 2009

Marit slaktar ekologiskt

Wow. Folkpartiet vill nu ha storskaliga jordbruk med ökad effektivitet. En totalomvändning från Marit Paulsens tidigare matkvalitetspolitik. Ja, många partier förändras och omprövar sin politik.

Men det här var lite förvånande.

De tror en finanskris kostar fem miljarder

Huka er sjuksköterskor, lärare och andra som Socialdemokraterna räknar som höginkomsttagare. De vill höja er skatt.

Bor du på ett populärt ställe som vid kusten eller i Stockholm så ditt hus är dyrt, då råkar du också illa ut.

I artikeln skriver Mona sahlin och Thomas Östros att skattehöjningarna ska ge fem miljarder. Men de det räcker inte för att ta Sverige ur krisen. Vad ska de göra med pengarna? Redan nu har den samlade oppositionen föreslagit allt möjligt för att komma ur krisen. Inget är finansierat. Inget är analyserat. Titta bara på energipolitiken. Fast det här förslaget räcker nästan till femtio AMF-chefer. Lite oklart hur många LO-bossar den klarar att finansiera.

Mot S står vi med en lite sur Anders Borg som håller hårt i pengarna, fortsätter det långsiktiga arbetet med att hålla finanserna friska och tar ansvar.

Och så kvarstår frågan: är Miljöpartiet och Vänstern med på detta eller är det bara ett s-förslag?

torsdag 26 mars 2009

Friends from Belarus

Har just mött företrädare för vårt systerparti United Civil Party i Vitryssland. Leu som är vice ordförande och Andrey som är chef över det internationella arbetet.

Vi har pratat miljöfrågor och möjligheterna till samarbete. Nu blir det ett gemensamt seminarium/rundabordssamtal och ett "internship". Minst.

Det finns ju en del utmaningar i Vitryssland, brist på äganderätt, ingen fri press och en regering som bara informerar om att det nu byggs kärnkraft - helt utan kontroll.

Det går inte att skriva klyscha utan s

Idag publiceras svaret på ett inlägg som lite oväntat kom från socialdemokraten Anders Ygeman i en pågående debatt mellan M och Mp på sourze.se.

Där skriver jag bland annat att det inte går att lösa dagens klimatutmaningar med gårdagens kommunala investeringsprogram och att S använder hårda ord i sin politiska retorik, men saknar riktiga förslag.

S berättar aldrig exakt vad de vill eller vem som betalar för deras dyra förslag. Både vi och väljarna är trötta på sånt politiskt tjafs, skriver jag till Anders och uppmanar honom att ta chansen om han törs, berätta för oss och väljarna vad ni vill, ge oss riktiga siffror och spara på klyschorna.

Röd hårig sjuk sköterska

Det här är elakt. Men ändå. Nyss kom det mest särskriva mailet på länge.

Direkt ur ärenderaden: "Näst kommande skoter förar bevis utbildning!"

Riksdagens skoterklubb, eller skoter klubb, som den verkar heta, är tydligen populär. De mailar ibland. Ordföranden är en socialdemokrat. Men borde han inte i konsekvensens namn vara en social demokrat?

Sugar pie honey bunch

Förra året kom ju matlarmet om att fruktsocker gör oss feta. Någonstans tolkades det som att "frukt gör dig fet" vilket inte är sant. Det var väl en kombination av missförstånd, brist på matlarm och framförallt en kass översättning eftersom det handlade om majssirap och inte vanligt fruktsocker.

Riktigt socker gör nu comeback. Det kallas naturligt och är en säljpoäng. Läs mer om hur socker säljer här.

Sötningspendelns svängning märks också marknadsföringssfären. Sockerlobbyn har slutat annonsera. Men majssirapslobbyn gör nu reklamfilmer och har startat en informationssida som heter sweet surprise.



Läs mer om marknadsföringstwisten här.

Fula fiskar

Klockan tio har vi utskott och då ska vi justera vårt betänkande om fiskeripolitiken och riksrevisionens rapport som egentligen är ett rejält underkännande av Socialdemokraternas, Vänsterns och Miljöpartiets politik de senaste tre fyraårsperioderna. Den brister i prioriteringar, uppföljning och analys av effekt av styrmedeln.

Det finns några reservationer - alltså oppositionen håller inte med om vad som står i vår text, och föreslår något annat.

Men det är det gamla vanliga. Inget nytt eller eget i sakfrågorna. De tre oppositionspartierna vill tillsammans ha en översyn av statens insatser, trots att vi har riksrevisionens rapport och arbetet med att reparera deras eländiga politik pågår.

Sen vill de ha en "parlamentarisk fiskegrupp" inför förändringen av EU:s fiskepolitik.

Varför då, är det lätt att undra, när de har misslyckats så kapitalt innan?

onsdag 25 mars 2009

Staten shoppar mediabyrå

Är på väg att lämna kontoret men det är svårt att lämna datorn när nyhetsberoendet slår till.

Såg just hos Dagens media att staten, myndigheterna antar jag, upphandlat mediebyråer till ett värde av 200 miljoner i tre år och option för ett fjärde. Well, det är inte okomplicerat med opinionsbildning från myndigheter. Säger bara Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och Skatteverket.

Idag är en vattendag

Dagen börjar med diskussion om livsmedelsrapport hos Timbro. Klart intressant. Det här är faktiskt riktig konsumentjournalistik om matpriser. Det ser vi inte så ofta. Tvärt om brukar sånt mest vara listor/barometrar/bäst-och sämst-placeringar och aldrig problematiseringar och djuplodande intervjuer.

Kvistar över till World Trade Center där SIWI och andra håller mycket intressant seminarium om det gränslösa vattnet. Stockholm Water Prize delas ut. I år är det avloppstema och mänskliga rättigheter. Två av mina viktigaste frågor. Klockrent!

Därefter en rolig politisk paneldebatt om klimatförhandlingar, bistånd och vatten. Mycket intressant. Birgitta Ohlsson från Folkpartiet och jag är alliansen. Vi rockar. Birgitta pratar bistånd. Jag tänker prata avlopp men det blir mest klimat och instutitioner och civila samhället. Bodil Ceballos Mp och en socialdemokratiskt man som heter Peter och kommer från broderskapsrörelsen är oppositionen. Det blir lite extra fart i debatten när Peter tycker att han räcker ut en hand för samarbete (om UD av alla saker) och jag förklarar att så gör de hela tiden men de är inte alls intresserade av att samarbeta, som klimatberedningen eller energisamtalen. Det är många händer men inget bakom.

Ida och jag lunchar snabbt på klimatkompenserade grönburgare och fiskburgare på Max.

På väg till kontoret möter vi Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen. Så nu samarbetar vi om ett klimatseminarium i riksdagen, med Röda korset och Svenska Kyrkans Anders Wejryd. Bra jobbat och llobbat.

Utanför riksdagen står Anders Finnson från Svenskt Vatten i solen. Han ska på alliansens eftermiddagsseminarium om vattendirektivet. Jag älgar iväg mot förmötet med EU-nämndsmoderaterna. Går lite sent till vattendirektivsseminariet. Knökfullt i rummet. Uppsalas kommunstyrelseordförande Gunnar Hedberg talar om hur kommunerna ser på reglerna och effekterna. LRF pratar också innan. Det finns en redig oro för att införandet av direktivet har gett rättsverkan till en miljökvalitetsnorm, något som inte var planen. Diskussionen fortsätter. Efteråt pratar Anders F och jag om ett internationellt vattenmöte i Odense i november.

Sen är det votering. Direkt efter när alla är på väg ut från kammaren kommer Fredrik Schulte förbi och frågar om jag kan prata EU för MUF ikväll, tyvärr har de fått ett talarbortfall. Jag tvekar men tipsar sen om duktiga Kristina Lutz, Europahandläggaren.

Äntligen på kontoret för första gången idag. Liten posthög, bara sju-åtta centimeter. Ringer ett par samtal. Tar nog med mig handlingarna till utskottet imorgon hem.

Nu har vi röstat bort 50-öringen


Men de funkar som pengar fram 30 september 2010.

Extra extra: vinnaren av Stockholm Water Prize


Kristallskulpturen och prischecken går till Dr Bindeshwar Pathak för sitt arbete med sanitet och socialt arbete. Han har både förbättrat samhället och miljön. Organisationen Sulabh har ställt ut 7 500 offentliga betaltoaletter. 1,2 miljoner toaletter har konstruerats. 60 000 kastlösa har fått värdighet, utbildning och arbete tack vare verksamheten.

Om mat hos Timbro


- Om ingen producerar finns det inget att äta. Det tänker vi inte på så ofta, säger jordbruksminister Eskil. Han talar om millenniemålen och fattigdomsbekämpning.
Agneta Dreber företräder livsmedelsföretagen. Hon anser att handeln har höga maginaler. Det finns en lösning för att öka produktionen. Bioteknik och genteknik.
- Demokrati i sig är en viktig del för att vi ska klara världssvälten, säger Agneta.
En nationalekonom, Helena, hann inte höra efternamnet, kommenterar också rapporten. Hon betonar äganderätten och att bekämpa korruption.
- EUs jordbrukspolitik är extremt kostsam.

- Höga priser är bra för den som kan förändra sig, det kan man inte i Afrika, säger rapportförfattaren Bengt Nilsson. Han undrar om klyftorna ökar mellan lantbrukare i olika delar av världen. Men det blir inget tydligt svar.

tisdag 24 mars 2009

Ninjapolitiker

Nyss tillbaka efter två möten på Miljödepartementet. Både rovdjur och miljömål har vi pratat om.

Tisdagar är en mötesfylld dag. Intensivt. Förmöten, utskott, departementet, kommitté för att avsluta med gruppmöte, som borde sluta klockan 18.00, men det anar jag att det inte kommer göra idag för vi ska prata om äktenskap.

Men riksdagsarbetet kan bli roligare och vigare. Nästa debatt inleder vi helt enkelt med en rökpuff. Sen talar jag med korsade armar. Men var köper jag kattklohandskar? Även om bambu är både snyggare och mer ninjamässigt än furu får väl riksdagsförvaltningen spel om vi försöker ändra något i inredningen.

Ibland överträffar verkligheten dikten. En av de stora frågorna nu är just luftgevärshallens vara eller inte vara. Den är inte så miljövänligt har riksdagens interna miljörevision kommit fram till. Nu kanske inte miljöfrågan var det som fick dig att studsa? Utan det faktum att Sveriges folkvalda har inrett demokratins högborg med en skjutbana i bottenvåningen.

Å ena sidan är det väl bra att de som behöver får avreagera sig/rekreera sig under ordnade former. Å andra sidan är det lite bisarrt att vi har en inomhusskjutbana här och uppmuntrar politiker med vapen.

Laddar för earth hour


Åsa-Britt visar Miljödepartementets svartmjölk.

All you need

Strunta i snön. Du behöver kärlek.


Strandskyddsreglerna

Idag ska vi prata om strandskyddsreglerna på utskottet. Naturskyddsföreningen, Svenska Turistföreningen och WWF kommer först för att berätta om sina åsikter.

Sen blir det en första behandling av själva texterna, det är propositionen som handlar om hur strandskyddet kan förstärkas där det behövs och bli mer flexibelt där det behövs. I texten som sen blir vårt betänkande läggs också en del motioner in. Så under samma ämne får vi prata om våra fridlysta grodor och paddor, "sälfiske" som en socialdemokrat vill tillåta och bidrag till Öländska bönder för att odla bruna bönor.

måndag 23 mars 2009

Miljöpartiet stoppar biogas

Extra extra. Här kommer en exklusiv intervju om biogasstriden i Stockholm, bara för bloggen:

Hej Petter Lindfors! Du är ju ordförande för exploateringsnämnden. Vad hände på senaste mötet?
- Vi skulle fatta ett beslut om att bygga en blandningsgasstation i Högdalen. Det var ett efterlängtat ärende som ska säkra tillgången på fordonsgas i Stockholmsområdet. Men Mp ville försena ärendet genom att kräva bordläggning.

Men varför gör Mp såhär? Vill de inte ha biogas? Här i riksdagen verkar de vara för biogas...
- Som vanligt så hänger inte ord och handling ihop för Mp! De säger en sak men gör nåt helt annat i verkligheten. När Mp satt vid makten i Stadshuset förra gången lyckades de nästan ta död på utvecklingen av gasbilar i Stockholm. Men som tur var så fick vi ta över styret! Och nu ser vi att försäljningen av gasbilar ökar för första gången på mycket länge.

En ledande fråga. Du har kallat Miljöpartiets beteende för häpnadsväckande, är inte hyckleri ett bättre ord?
- Jo, det har du helt rätt i. Mp hycklar och gömmer sig bakom floskler när de inte vill ta beslut! Den här gången skyller de på att det inte är klarlagt om "rekreationsvärden" kommer att tas i anspråk, fastän den nya stationen ska ligga i ett industriområde!

Hur blir det nu då? Bygger vi ut biogasen i Stockholm mot Miljöpartiets protester?
- Självklart kommer vi att fortsätta vårt arbete för att bygga ut biogasen i Stockholm! Vi tog vårt beslut i förra veckan och nu ska stadsbyggnadsnämnden ge sitt klartecken till den ändrade detaljplanen. Går allt vägen så är biogasstationen i Högdalen på plats inom kort.

söndag 22 mars 2009

Yta & innehåll

Mary skriver intressant om kläder, härskarteknik och socialdemokraternas strategi för att vinna valet.

Klädfrågans koppling till politiken är inte ny. Men mycket intressant. Och jag tror fortfarande att det är tight kopplat till partikulturen.

Vi som har heltidsuppdrag i politiken lever med balansen mellan att inte utplåna vår personlighet men samtidigt se representativa ut. Tolkningen av det är rätt fritt men jag vet att väljare klagar till talmannen ibland.

Och som vanligt i världen gäller olika regler för män och för kvinnor. Kvinnor bedöms annorlunda än män. Det går inte att ignorera. Vissa kommentarer är bisarra. Men livet som heltidspolitiker är väldigt konstigt. Det är bara att bemöta och synliggöra kommentarer om ytan när det används som härskartekniker.

Fast det är inte alltid enkelt. Hur bemöter jag att en av mina socialdemokratiska kollegor säger att jag är som Donna Moss i tv-serien Vita huset? Han har påpekat det flera gånger. Hon har i serien mest jobbat som Josh Lymans sekreterare. Och visst, hon är blond och en kvinna så ytan kanske stämmer hyfsat. Medan det inte särskilt vetenskapliga Facebooktestet visar att jag är just Josh som karaktär och inte sekreteraren Donna. Själv tycker jag helt utan test att jag är mer lik personligheten hos Toby eller möjligtvis CJ.

Är det en härskarteknik, en komplimang eller bara ytligt?

Kina slott


Ute vid Drottningholm. Kina slott känns lite futtigt efter den förbjudna staden. Lite ont om drakar. Men här vaktar Hjördis.

Kärnkraften kvar. Kanske.

Idag presenterar de tre vänsterpartierna några energipolitiska förslag.

Det börjar med två bra saker: Om de skulle vara i maktposition skulle de rödgröna bjuda in till samtal om energipolitiken. Fint, men det är både hypotetiskt och vanlig hyfs. Dessutom är de numera positiva till att Sverige producerar mer el än vi konsumerar.

Den stora frågan har de ännu inte svarat på: vilka är målen för klimatpolitiken? Vi säger som överenskommet: 40 procent minskning av utsläppen av klimatgaser. Målet avser den icke handlande sektorn och innebär en minskning av utsläppen av klimatgaser med 20 miljoner ton i förhållande till 1990 års nivå. Mot det står inget.

De är inte heller överens om utsläppsmålen. Och absolut inte åtgärderna. Mot detta står regeringens politik som den slagits fast i energiöverenskommelsen och Klimatproparna.

Artikeln i övrigt är spännande. Här ser vi en klassisk överbudspolitik och i något fall underbudspolitik.

År 2020 är målet 50 procent förnybar energi. Rödgrönt förslag: 30 nya TWh el från förnybara källor. Och 55 nya TWh förnybart till 2030.

De siffrorna är lite svårtolkade av flera skäl. Det är synd att de inte ge oss jämförbara siffror. Sen blir det svårt att bedöma relevansen. För det första eftersom vi inte vet hur mycket el som går åt 2030. Sveriges inhemska energianvändning, som omfattar användningen inom industri, transporter och bostads- och servicesektorn var 396 TWh år 2007. År 2010 bedöms energianvändningen uppgå till 410 TWh. Överhuvudtaget bedöms energianvändningen öka. Även om en energieffektivisering på en fjärdedel av till exempel 2010-siffrorna gör att totalen blir lite mer än 300 TWh så är siffran 55 TWh en märklig ambition. Hur mycket ska totalt vara förnybart? Förutom den lösa skrivningen om att all kraft ska vara förnybar på sikt.

År 2050 har Sverige en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären säger Alliansen. Rödgrönt förslag som matchar finns inte.

ÅR 2020 ska vi ha energieffektiviserat med 20 procent, rödgrönt förslag är 25 procent men de förklarar att energiintensiv industri ska få växla bort sin el till annan industri, järnvägar och el- och hybridbilar. Det är ett tydligt ställningstagande om något. Hejdå SSAB, om de rödgröna vinner valet.

Den här är lite krånglig: De vill fasa ut kärnkraften successivt men de vill samtidigt pröva detta beslut varje mandatperiod. Och samtidigt säger de att energipolitiken är för viktig för kortsiktiga beslut. De vill äta kärnkraftskakan, men ha den kvar och äta den igen.

Jättebra att de nu vill öppna upp fjärrvärmemarknaden. Och det är positivt att de vill regelförenkla så att fler kan etablera sig på svenska elmarknaden. Då räknar jag med stöd för alla åtgärder vi gör som förenklar. Vi fick ärva ett härke till regelsystem, varje förbättring är ett fall framåt.

Reformerad elmarknad är de för, står det. Men det kan betyda vad som helst och känns som en slamkrypare. Hos Mp antar jag att förslagen ska göra elen dyrare för att minska användningen. Hos S vet jag inte. Undrar om S övergivit sin plan på en elombudsman som var roligt redan när det dök upp efter de hoppat av arbetet i Klimatberedningen. De föreslog bara saker som gjorde el dyrare men balansen uppehölls med en ombudsman.

Ett par förslag handlar om själva elmarknaden och nu ser vi nog vänsterpartiets del i överenskommelsen. Mer styrning och begränsat samägande av kärnkraft. Bra med övervakning tycker väl alla - men exakt vad är det som brister idag tycker de rödgröna? Det framgår inte. Dessutom vill de nog nationalisera Vattenfall om de ska kunna styra bolaget som de föreslår. Hur vill de förresten bygga ihop elmarknaderna? Vilka kablar till Europa är de för nu för tiden? Här skiljer det sig nog mellan partierna.

Förslaget om individuell mätning av el och varmvatten finns ju med i Klimatpropen. Som så mycket annat.

Och det leder in på en obekväm fråga. Vad vill de egentligen med klimatpolitiken?

Vad är målen? Vilka styrmedel ska användas? Finns det en enda morot i deras gemensamma förslag eller är det en renodlad pisklinje? Vad vill de med transportsektorn? Hur hög blir dieselskatten för jordbruket? Hur mycket höjer de bensinskatten? Hur blir etableringsreglerna för vindkraft? Hur ser forskningspolitiken ut? Hur ska företagandet öka? Hur skaffar de fler riskkapitalister? Ska det löna sig att arbeta och driva eget? Inget nämns om energisäkerhet. Väldigt lite nämns om konkurrenskraft.

Jag är inte imponerad.

fredag 20 mars 2009

Fredagspanelen hos SVT

SVT Opinion har just startat upp sin fredagspanel på nätet.

Jonas Morian, Zaida Catalán och jag blev först ut.

Tre korta frågor och tre korta svar. Men min sägning om Charlotte Perelli blev rubriken. Schlager är politik.

torsdag 19 mars 2009

Saknad

En av mina kollegor på ICA har gått bort.

Lars och jag fann gemensamhet i kärleken till hundar, fantomen och Berglinserierna.

En vän i vardagen.

När jag valdes in i riksdagen blev det lite oväntat. Hade inte räknat med att komma in och jobbade dubbelt en månad för att avskaffa mig och överlämna snyggt. Sista kvällen var jag kvar sent helt själv på kontoret. Det absolut sista jag gjorde där var att flytta över min fina lapp från Etos där det stod "Think Pink!" som satt med en magnet vid plåtskivan vid skrivbordet. Den fick bo hos Lars.

Vi har hållit kontakt lite nu och då. Mailades för inte så länge sen, tidigare i år. Lars skrev ett PS. "Din pink sitter fortfarande på gallret".

Janne har också skrivit fint. Håller med om allt.

Blodfattig matdebatt

Idag har Miljö- och jordbruksutskottet debatterat några motioner om livsmedelskontroll. Men jag måste gjort något fel. Fick inte en enda replik. Inte ens från Miljöpartiet. Jag tar det här personligt.

Socialdemokraterna strök sig till och med från debatten, de tänkte inte ens vara med, men ändrade sig sen och sattes upp sist på listan, bara för att prata om andra frågor som debatten inte ens handlade om.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet pratade båda två om kött och klimatpåverkan. Som utskottets enda vegetarian tar jag gärna en diskussion om köttfrågorna. Det handlar väl om det egna ansvaret och att leva som man lär. Men jag fick inte ens mothugg på det.

Upp till kamp för gässen med Eskil

I morse hade Miljö- och jordbruksutskottet samråd med jordbruksminister Eskil om de frågor som kommer upp när han träffar sina jordbruksministerkollegor 23-24 mars.

Mest fiskfrågor och sen mjölkmarknaden, bredband på landet och den eländiga följetongen om att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken.

På mötet har Sverige också lyft upp en särskild fråga och det är just djurplågeriet att slita fjädrar från levande gäss.

Eftersom det fortfarande verkar oklart om det är förbjudet så ber han om lite tydlighet. Det borde nämligen vara förbjudet enligt djurskyddsdirektivet.

Vi hejar på Eskil och hoppas att han både på mötet med den ungerska jordbruksministern och på det stora mötet med alla andra känner stödet hemifrån. You go!

onsdag 18 mars 2009

Kan Europa kopiera Obama?


Seminarium om kommunikation för Obamakampanjen hos Springtime.

- Barack Obama är anledningen till att han vann valet, förklarar Matthew McGregor. Han är inspirerande. Sen berättar han om att filmerna från kampanjen inte visade Obama utan andra människor som pratade för förändring.
Engagera och bygg riktiga relationer är rådet.
- Tekniken gör det enkelt att skapa händelser. Det finns flera lager i engagemanget.

Och resultatet är häpnadsväckande. Dörrar blir knackade, telefonsamtal ringda och brev skickade. I mammutproportioner.

Allsång: Det nya blå partiet!

Kampanjavdelningen gör det enkelt för alla moderater att agera inför Europaparlamentsvalet.

Dessutom finns där kampanjlåten Nya Vägar med den fantastiska textraden "förändras eller dö" och rimmet "Det som hänt förut har ingen betydelse. Det enda som räknas nu är fortsatt förnyelse." Brilliant!

Vem skaffar plastbröst för att Barbie har det?

Idag hyllar jag Barbie som förebild på SVT opinion samtidigt som jag dissar Photoshop för orimliga ideal och förklarar ravekulturen med pacman.

"Jag tror att Barbie sätter igång amatörpsykologer som gärna projicerar sina fördomar på henne. Hon är från USA, gjord av plast, gillar mode och symboliserar en materiell livsstil där barn och familj är ett tillval, inte en självklarhet. Här finns möjligheter för kritik från både höger och vänster."

Här hittar du hela artikeln.

Ricky Gervais som kanin

Vi rör oss från "skatt är stöld" till "päls är stöld".





"Stolen for Fashion"

Röda tråden

Kort lästips hos någon annan eftersom jag kommer hatta runt i riksdagshusen och moderaternas hus på olika möten hela dagen.

Min kollega Henrik skriver här om jämställdhet, påven och miljöpåverkan av nya och gamla kylskåp. I ett och samma inlägg. Proffsigt.

tisdag 17 mars 2009

Världens ände

Nu är jag tillbaka från att ha årsmötestalat hos moderaterna i Trosa kommun. Trevligt gäng och kanske nytt besöksrekord, men å andra sidan kanske ordföranden säger så varje år. Fick både lyxmacka och skjuts till tåget.

Skramligt tåg tillbaka. Det visslade spöklikt i tunnlarna.

Laddar nu för moderaternas jordbrukardag som vi har imorgon. Det är en galet intensiv mötesdag imorgon. Och jag kanske har en praktikant.

Politik före prestige

Debatten mellan Maria Wetterstrand från Miljöpartiet och mig går vidare på Sourze.se.

Dagens inlägg handlar om att jag tror på politik före prestige och att om Mp säger att vi i Alliansen gör något bra så gör de sig själva helt onödiga för väljarna. De är så fast i det politiska spelet.

Förtvivlan

Åh. Vad är det för fel på människor som skållar levande grisar? Skylla på stress och beklaga räcker inte.

måndag 16 mars 2009

Hej kandidater!

Har just haft nöjet att få prata miljöpolitik och EU för moderata kandidater till Europaparlamentet. Bildbevis hos Christoffer Järkeborn.

En lyxföreläsning med glada kandidater som ställer relevanta frågor. Vi pratar hjärta och hjärna, gröna investeringar, energisäkerhet och mat. Anna-Maria Corazza Bildt och jag diskuterar märkningar och matnationalism. Och Nils Brown har hört min inledningsdragning fem gånger nu. Han är tapper.

Mormor Wera i talarstolen


- Så här brukar de stå, säger Mormor Wera och greppar tag i talarstolen. Hon ser proffsig ut. Hon och morbror Lars, kusin Alexandra och mamma Anne har just fått en fulguidning och bricklunch här i riksdagshusen.

söndag 15 mars 2009

"Det var som rackarn"

Idag är min första dag utan någon inbokad politik på länge. De senaste 27 dagarna i rad har det varit jobb. Inte hållbart i längden, jag vet, men det är en glädje att få jobba heltid med sin hobby. Och två helger blev politik i och med studieresan. En helg var MUF Stockholms stämma.

Igår var det miljöpolitik och EU med MUF. Inspirerande som alltid att träffa de duktiga aktiva. Blev en skakig start eftersom jag tog bussen till Gamla Stan när jag borde varit där själva kursen hölls, långt upp på S:t Eriksgatan. Det går bara att ha så många saker i huvudet samtidigt utan att något trillar ut. Sprang raskt och snarade mig en miljötaxi och blev bara fem minuter sen. Tur att de inte är lättstressade.

Idag är en fantastisk dag: våren är här, rätt låt vann, Hjördis firade födelsedag igår och moderaterna har sitt största stöd på 12 år. Roligast i den där artikeln är att Sören Holmberg är förvånad, vilket han alltid är när det går bra för Alliansen.

fredag 13 mars 2009

Fulöl och finvin

Europagrupp om läkemedelsinformation och patientrörlighet i morse klockan 8.00. Sen EU-nämnd där vi avslutade med dragningar av fall i EG-domstolen som rör Sverige. Departementsrådet Anna Falk förklarar pedagogiskt och berättar om fallet som Sverige vann mot kommissionen.

Fallet handlar om skatt på öl och vin. Kommissionen tycker att Sverige gynnar ölet på bekostnad av vinet eftersom beskattningen såg olika ut. I domen från den åttonde april 2008 står bland annat att domstolen utgår från att vin och öl till viss grad fyller samma behov och att de därför kan bytas ut mot varandra.

Domstolen preciserar att konkurrensförhållandet mellan öl, som är en folklig dryck som konsumeras i vida kretsar, och vin, måste avgöras med utgångspunkt från de viner som är lättast att få tillgång till för den stora allmänheten. Det vill säga i regel de lättaste och billigaste vinerna.

Ett underbart juridiskt precist språk. Men det är skönt att veta att öl numera är officiellt folkligt eftersom vi diskuterade det igår på Resumébaren. (Inte heller jättefolkligt att hänga med marknadsmänniskor, jag vet. Men det var kul och oftast hänger jag med politiker nuförtiden.)

Hur som helst: Domstolen finner att det lätta och billiga vinet beskattas högre än starköl men att det inte påverkar marknaden och inte heller skyddar det svenska ölet, ens indirekt. Konsumenternas beteende påverkas alltså inte av skatteskillnaden.

Målnummer C-167/05 för den intresserade.

torsdag 12 mars 2009

Puh!

Ingen chokladskatt i Storbritannien.

Kinafisk


- Den ska jag hänga i Kajsa, säger Rune som fick en lyckofisk från Kina.

SWOT-analys


Grupparbete i miljömålsutredningen. Vi samlar styrkor och svagheter i Miljömålssystemet.
- Jag sparar en lapp till svagheter, säger Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen som mest hittar styrkor.

onsdag 11 mars 2009

Miljonsmajl


Uppfinnaren Joakim Byström har just sålt solfångare för en miljon till Spanien. Och de ställer ut på Energitinget.

Kina och energin

Kinas ambassadör Mr Chen Mingming berättar om Kinas energipolitik. Han berättar om de olika delarna, självförsörjning, energieffektivisering, utveckling av långsiktigt hållbar energi och energisäkerhet.

Kina prioriterar energibesparingar. Energimixen innehåller vattenkraft, kolkraft och kärnkraft bland annat.
- I det här fallet är vi lika Polen. Kol är viktigt.
Men nu stängs små dåliga kolkraftverk. 

- Våra mål är rätt lika EU-målen, säger ambassadören. 

Han avslutar med att förklara att det finns stor potential för samarbete mellan Sverige och Kina och berättar om de delegationer som varit på besök i Sverige och pratat om Symbio City och som sett Hammarby Sjöstad. 

Tomas Kåberger frågar om elmopederna. Vi såg rätt många såna, särskilt i Beijing. I Chongqing är det lite för bergigt.
- Den utvecklingen är helt marknadsdriven, förklarar Chen Mingming. Elmopederna finns inte med i regeringens planer. Bilar är viktigt för regeringen. 

Men människor köper elmoppar.

När oljan sinar


- Jag ska skryta hämninglöst, säger generaldirektören för Energimyndigheten Tomas Kåberger. Han berättar goda exempel. En del var beslutade innan Tomas började. Därför törs han skryta.
När jag ser honom får jag sommarkänslor. Vi sågs på många debatter under förra Almedalsveckan.
Ola Alterå klättrar upp på scenen. Han kommer direkt från presskonferensen i Rosenbad. Energi och klimat måste behandlas ihop, förklarar han och berättar att det här är unikt.
- Det är en viktig ansats om man ska leda landet, säger Ola. Det går inte att lova lägre elpriser i ett rum och höga klimatmål i ett annat.

Nanobloggandet

Mamman till nanobloggandet, att bara använda ett ord, måste ju vara TT. I sina meddelanden sätter de ett ord som rubrik. I dag har vi tillexempel:

Läkarmord.
Börs-trend.
Klimatprop.
USA-skott.

Min favorit idag är klimatprop.

tisdag 10 mars 2009

Var är oppositionsledaren?

Om Socialdemokraterna tycker att klimatpolitiken är en av deras viktigaste frågor, varför har då inte Mona Sahlin uttalat sig i dag?

I rätt tid & offensivt

Det är klockrent att vi ger tidiga besked om klimatpolitikens inriktning framöver. Först skattesänkningar och sen höjningarna. Min huvudregel om att klimatpolitikens syfte inte är att höja skattetrycket lever kvar. Det är viktigt med balansen och att vi måste sänka skatter och avgifter om vi höjer någon annan skatt eller avgift. (Som jag till exempel skrev om i februari när klimatberedningen pratade bensinskatt.)

Mot alliansen står en splittrad opposition som levererar kritik i form av värdeord, men inte ett enda riktigt alternativ till politiken.

"Sent" säger S men vad har de gjort? Inget. Vad har de föreslagit? Fler kommunala bidrag, dyrare el och en elombudsman nämndes för ett halvår sen. Nu pratar de om elkonvertering av gamla tunga bensinbilar som en möjlig åtgärd. Och det är väl väl fint med fler el-bilar. Vi i Alliansen har tillåtit att bilarna kan byggas om, men Socialdemokraternas plan är ett bidrag. Så skapas inte en modern bilpark. Det är inte heller särskilt långsiktigt. Känns lite mer Kuba än Europa.

Mp säger att förslagen är mesiga. Mot våra höjningar av dieselpriserna som premierar smartare körning och bättre bilar står deras förslag: en administrativt krånglig kilometerskatt för lastbilar som bara syftar till att minska antalet transporter. Förändringen av fordonsskatten med en redig skatteväxling som gör miljöbra bilar billigare och miljödåliga bilar dyrare kallas en omskyffling och fnyses åt. Själva förändrade de inte fordonsskatten på något liknande sätt när de hade chansen.

Oppositionen presenterar inte några alternativ till politik, visioner eller åtgärder. Nej, de bara surar. Vi har en offensiv klimatpolitik. Snart kommer hela propositionen. Åh, vad jag ser fram emot den här debatten. Ladda med popcorn framför 24:an. Det blir nog rätt spektakulärt.

Stor nyhetsdag idag

50 år sen invasionen av Tibet.

Och nytag i klimatpoliten, bland annat skattebefriade miljöbilar.

Båda nyheterna får vi följa under en lång tid framöver.

måndag 9 mars 2009

Att blogga från Beijing

Inga jämförelser i övrigt, men Carl Bildt kunde inte nå sin blogg från Beijing.

Han konstaterar det och bloggposterna hittar du här och i efterhand här och här.

Håller med om analysen att de flesta nog har hittat sina vägar runt spärrarna och bloggar på. Det förklarade också Hanna Sahlberg, Sveriges radios Kinakorrespondent. Hon förklarade också hur det går att lura sökmotorerna och använda andra ord eller skriva på ett annat sätt för att komma förbi filtren.

Snart rullar 3G-nätet ut och mobilt internet växer lavinartat. Det är början på något stort. Informationstekniken är bra för demokratin.

Hurra för Barbie!


Idag fyller hon 50. Och just den här är min Barbie for President som står här på kontoret bredvid nötknäckar-Maggie, som skymtar till höger. Båda inspirerar.

Äntligen hemma!

Kom hem igår kväll, lite ledbruten från tio timmar i flygplanet. Skriver det här med hunden Hjördis i knät.

Tar sats för att öppna mailen.

söndag 8 mars 2009

Kaffe på hotellet


I morse blev det fransk frukost. Ett café som ligger nära hotellet och som har riktiga fransmän och en portugis. Vi är dåliga på att integrera oss men nudelfrukost känns som överkurs.
Lars fyller på med koffein nu på hotellet innan vi börjar hemresan. Air China serveras inte alltid kaffe har vi lärt oss.
Det är härlig vår här. Solen skiner. Snart kommer alla blommor slå ut i parkerna. Synd att missa det. Men nu är det dags att åka hem.

lördag 7 mars 2009

Spons!


UNESCO har förbjudna staden på världsarvslistan. Men viss sponsring verkar tillåten. Fast Starbucks finns inte kvar på området.

Lite hemlängtan


Hon är lik Hjördis.

Handel vid förbjudna staden


Små kiosker. Studenter som vill sälja målningar. Gatuförsäljare erbjuder Maos lilla röda. Så var nog inte planen från början.

Himmelska fridens torg


Maomausoleet ligger på andra sidan. Torget är byggt för att rymma en miljon människor. Nu är det turister från Kina och andra länder och en hel del handel som pågår. Vi köpte ingen klocka med vinkande Mao till exempel.

fredag 6 mars 2009

Miljökasse


Nu för tiden kostar plastkassarna extra, också i kinesiska matbutiker. Hinner in precis innan den lokala butiken stänger. Köper sechuanpeppar, kryddor, godis, något oklart i en snygg påse och inga hönsfötter. Butikens namn är lite svårt. Den kan kallas Jinkan, men heter Jinkelong.
- Vi kallar den JKL, säger Birgitta Ed på Springtime.

Not low cost - ability of talents


1892 sålde Ericsson 3 000 telefoner till Kina. Företaget är fortfarande exportdrivet. Vi träffar chefen för supply och forskning och utveckling, Björn Boström. Han har jobbat i Kina i sex år och förklarar att det inte bara handlar om låga kostnader.
- Det är tillgången på kompetenta, dedikerade och ambitiösa människor.

Sen får vi se labbet. Coolt. Och effektivt med allt på samma ställe. Nu bygger Ericsson ut för de har växt ur lokalerna. Och de anställer 1 000 personer till.

På väg till Ericsson


Vi sitter tysta i bilen. Försöker att inte tänka på vad klockan är hemma.
- I den bästa av världar har de kaffe när vi kommer fram, säger Lars. Jessica och jag tiger instämmande.

torsdag 5 mars 2009

Beijing calling

Ännu en dag är snart slut. Klockan är nästan midnatt.

Några höjdpunkter under dagen:
  • Vädret. Det är en helt annan stad med sol och frisk luft.
  • Premiärminister Wen Jiabaos tal är två och en halv timme. Han läser ungefär nio sidor i timmen. Live och direkt - och även på storbildstv på stan upptäckte vi.
  • Jag har inget tillgång till mailen men det beror nog på VPN-problem hos riksdagen.
  • Utrikesdepartementets anställda som talar svenska.
  • En av de kinesiska tjänstemännen hade fått det svenska namnet Yngve.
  • Hur vi förklarade att vi var valda och inte anställda, på mötet hos CCER.
  • Det fantastiskt vackra universitetsområdet.
  • En trevlig, informativ och informell middag hos Mattias på ambassaden.
  • Vår politiska smidighet när det gäller tv-serien diplomaterna. Förlåt.
  • Hunden Singha.
  • Potatis.
  • Helenas tålamod med att översätta åt oss.
  • Nicholas tålamod med våra politiska övertramp. ("Invasion of Tibet". Den kinesiska varianten är "democratisation". Men diskussionerna har varit intressanta.)
  • Hur Hannah Sahlberg, Kinakorrespondent på SR förklarar att hönsfötter har trampdynor. De är mjuka och smakar gummiaktigt och lite lent, säger hon.

Less afraid, more curious


Beijing universitet ligger i lokaler som förr var sommarpalatset. Vi träffar CCER, China center for economic research, National school of development. Christer Ljungwall har varit där i fyra och ett halvt år. Målet för honom är en utbildning som kopplar samman Kina och Sverige, en Kinautbildning.
- Om fem år är den första akademikern som gått den klar.
Professor Ho-Mou Wu säger att de är stolta över Christer och förklarar att CCER var först med att introducera ett västerländskt sätt att lära ut. Det kombineras med inhemskt sätt också. Vi pratar frihandel och hur viktigt det är med utbyte mellan människor.

Sol ute


Idag öppnar kongressen. Därför är det sol. Igår fick vi huvudvärk av luften, idag är luften hög och klar. Samma väderraketer som till OS tror vi.
Det är allmän flaggdag här. Och allmän armbindeldag.

Vi såg lite av Jiabaos invigningstal på CNN i morse.
- Ekonomisk tillväxt, betonade han.

Nu träffar vi foreign affairs office, nordic desk nr 2.

onsdag 4 mars 2009

Något att skriva hem om

Trevliga socialdemokraten Björn von Sydow är också i Beijing. Ännu har vi inte sprungit på varandra. (Däremot hamnade vi vid bordet bredvid Dagens industris korrespondent på lunchen. Och mötte en PR-konsult.)

Hur som helst. Björn passar på att vara med på en boklansering här, tidigare i kväll. (Nu är det midnatt.) Det är en bok med några nya artiklar varav Björn har skrivit en. För övrigt innehåller den alla socialdemokraternas gamla partiprogram. Översatta till kinesiska.

Wordpress

Äntligen en uppkoppling och en dator. Visste inte om Blogger skulle funka.

Carl Bildt var ju här i Beijing i början av veckan och talade bland annat på ett av universiteten. Han fick en fråga om IT, han är ju legendarisk för att ha mailat Clinton, liksom det första politiska högnivåmailet. Någon undrade om hans blogg och om han skulle skriva om sin Kinaresa, eller om han redan skrivit.

Carl fick då förklara att han inte kom åt sin blogg härifrån. Wordpress är blockerad.

Skulle gärna länka men webbsidan kan inte visas.

Tove klär i allt


Exportrådet förbarmar sig och tar på sig magväskan offentligt på restaurang i Beijing. Tack!

Migrant workers


220 miljoner människor i Kina har lämnat stället där de föddes och lever utan skyddsnät. Rättigheterna finns kvar där du föds och är du född bonde är du alltid bonde även om du flyttar till staden. Vi besöker CCCF, en NGO som arbetar med arbetarnas rättigheter.
Ett väldigt bra möte. Vi pratar CSR, företagens ansvar, det civila samhällets roll, hur det är att vara en sån här organisation i Kina, bristen på kontroll och att lagarna inte efterlevs. Längre text kommer när jag har ett tangentbord.

Renmin University


Här har vi just diskuterat Kinas utrikespolitik med professor Jin Canrong. Vi hann med Korea, Taiwan och Tibet. Modernisering är ordet som används. Och sekularisering.

Vi pratar globalt klimatavtal, det är inte en av de tre prioriteringarna för årets utrikespolitik.
- Om Obama skriver på tänker Kina göra det också. Men om Vita huset bara pratar kommer Kina göra likadant.

Ute är det varning fem. Det betyder att luften är så dålig att barn och gamla inte får vara utomhus.

Mr Greenie


Lunch med miljöjournalisten Jonathan Watts som jobbar för the Guardian. Han skriver en bok om Kinas miljö. Och arbetar med pressfrihet. Han är nöjd med lunchen och säger att han är glad att höra om det svenska
exemplet med växande ekonomi och minskade utsläpp.
- Very good news indeed.

Hos svenska ambassaden


Vi får kaffe och en briefing i biblioteket. I bokhyllorna står allt möjligt. Mest om Kina så klart. Human rights, Enter the dragon, Palme, Real China och No I'm from Borås.

tisdag 3 mars 2009

Sova med fienden


På Red Hotel. Vi har försökt hitta mat och hamnade på den lilla bargatan. Turistigt.
Hotellet verkar bra. Men själva staden känns låg och trafiken är väldigt lugn. Jämfört med Chongqing.
Vet inte vad som skrämde mig mest. Den kitschiga Maologgan som finns lite överallt här eller den rätt jättestora kackerlackan som mötte mig i badrummet. En kackerlacka är död nu. Men den dödsryckte och viftade till på antennen och då ville min urinstinkt att jag skulle fly från monstret. Nu har housekeeping lagt ut något medel. Det luktar hårläggningsvätska. Hoppas det bara är lagom giftigt. Tar på hotelltofflorna innan jag modigt går tillbaka in i badrummet. Klockan är halv ett på natten och det är fullt schema imorgon.

Taking us forward


Hemma hos Ericsson Chongqing. En attraktiv arbetsgivare.
- Vi har en bra företagskultur, säger Dicky.

Välfärdslotteriet och Mc Donalds



Äntligen kaffe


Ni kanske undrar vad som hänt med magväskan. Den är alltid med. Just nu på Starbucks i Chongquing.

Internationella kvinnodagen


På jakt efter kaffe går vi genom ett stort varuhus. De har stor säljaktivitet på underkläder.
- It is for womens day, förklara Connie. Här firas internationella kvinnodagen med shopping. Rätt långt från när den instiftades. I Sovjet.

Och uppför dig



Motionera mera



Bevara naturen



Hos Environment protection bureau


Vi pratar klimat, sopor och avlopp.
- Hur värmer ni era hus, frågar jag. De skrattar.
- Vi värmer inte våra hus, förklarar Charles.
Bredvid mig sitter Jessica i ytterkläder och skakar av kölden. Själv håller jag hårt i min varma tekopp och försöker förklara hur avfall är en del av energimixen som kan bli både fjärrvärme, varmvatten och el. Utan att tänderna skallrar.
(Upptäckte några spännande skrivfel som berodde på stelfrusna händer och T9. De är rättade nu. Ursäkta.)

måndag 2 mars 2009

Hos danska konsulatet


För vi har inget eget. Så nu har vi nordiskt samarbete!

På universitetet


Tydlig kommunikation i ingången.
Nu ska vi prata stadsutveckling med en professor.

Volvo på kinesiska


Här är bakänden av en förlängd S 80. Den är lite längre än en vanlig för att fler åker i baksätet och har någon som kör här.
Volvo ställer samma kvalitetskrav på alla bilar oavsett var de tillverkas. De måste däremot ha ett kinesiskt varumärke på bilar som tillverkas inne i landet. Det syns på bilden. De två sista tecknen betyder Volvo. Jag frågar om de har någon särskild tuta på de modeller som säljs i Kina eftersom tuta verkar ersätta blinkers och ibland broms i trafiken. Lennart förklarar att det är samma signalhorn på alla bilar. Men de har dubbla tutsystem med två olika frekvenser så den fungerar bra.

Hur kan det inte finnas?


- Den mest kända idrottsmannen i Kina är Zlatan, säger Mr Xu när han ser att jag fotar skylten. Men han känner naturligtvis till J-O Waldner.

Lunch med Volvo


Det finns två kantiner på området men vi äter här förklarar vännerna på volvo och visar hur vi gör för att städa skålarna och pinnarna innan maten kommer.

söndag 1 mars 2009

Chongqing från vattnet


Nu är vi tillbaka på hotellet efter att ha åkt en tur på Yang Tze och sett staden och hamnen från vattnet. Lite svalt, många neonskyltar, rätt hög kinesisk musik och en skyskrapa som även funkade som equalizer och blinkade i takt med musiken.
Klockan är halv elva på kvällen och vi är ganska slut. En del är jetlag och en del är mötet med ett nytt land.

Matkultur


Inga kycklingfötter i en skål ännu. Men under vår första dag har vi hunnit med en del oväntad mat. Alla har inte ätit allt.
Drakfrukt, majsjuice, en frukt som hette något med öga, ankinälva, manet, olika bläckfiskar, svart kyckling, jasminblomma, chilli, sechuanpeppar, minimango, vattenmelonjuice, söt soppa med ris och kanske arrowrot, gröna dumplings och nyfriterad kaka. Otroligt matland.

Bilden är från lunchen. Som ett snurrande smörgåsbord.